email
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce declaratii fiscale depune un PFA in 2016 si ce impozite va plati?

declaratii pfa 2016depunere declaratiiimpozitepfacodul fiscalpersoana fizica autorizata

Discutam, mai jos, despre ce declaratii depune un PFA in 2016, precum si ce impozite va trebui sa plateasca. Luam ca exemple o persoana fizica autorizata care a realizat in anul 2015 un venit brut de 10.000 lei.

Incepand cu 1 ianuarie 2016 un PFA va plati in mod obligatoriu:

  Impozitul pe venitul net

-    16% din venitul net, care se calculeaza ca diferenta dintre veniturile incasate și cheltuielile deductibile pentru anul in curs, sau
-    16% din norma de venit.

Persoanele fizice care obtin venituri din activitati independente sunt obligate sa plateasca impozite si contributii in timpul anului, in urma depunerii declaratiilor privind veniturile și cheltuielile estimate, (declaratia 220).

Impozitul pe venitul net este calculat prin aplicarea cotei de 16% la venitul ce rezulta, in urma declaratiei, din scaderea din venitul brut estimat a cheltuielilor estimate.

Administratia fiscala este cea care stabilește platile de impozit anticipate, pe fiecare sursa de venit. Platile se efectueaza in 4 rate egale, la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru, respectiv: 25 martie, 25 iunie, 25 septembrie, 25 decembrie.

PFA va depune Declaratia 220 privind venitul estimat a se realiza in anul 2016 pana la data de 25 mai  2016, daca estimeaza ca va obtine venituri nete in anul 2016 care difera cu cel putin 20% fata de cele realizate in 2015sau daca  in anul anterior au realizat pierderi sau daca PFA a  realizat venituri pe perioade mai mici decat anul fiscal, PFA are obligatia depunerii Declaratiei 200 privind venitul realizat in anul 2015 pana la data de 25 mai 2016 (va completa venitul brut si cheltuielile deductibile, rezultand venitul net impozabil.)


 - Contributia la asigurarile sociale de sanatate de  5,5%:

Baza de calcul este calculata ca diferenta dintre totalul veniturilor incasate si cheltuielile efectuate in scopul realizarii acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentand contributii sociale de sanatate, sau valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportata la cele 12 luni ale anului, ce nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara (care din 1 iulie 2015 este de 1050 lei, iar de la 1 mai 2016 1250 lei), daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia.
La determinarea venitului anual baza de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate nu se iau in considerare pierderile fiscale anuale.

Adminsitratia fiscala va emite Decizia de plati anticipate pentru anul 2016 in baza declaratiei 220 depuse sau a declaratiei depuse pentru anul 2015, urmand sa procedeze la emiterea unei noi decizii privind platile anticipate in urma depunerii Declaratiei 200 la data de 25 mai 2016; Platile se efectueaza in 4 rate egale, la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru, respectiv: 25 martie, 25 iunie, 25 septembrie, 25 decembrie.

In baza Declaratiei 200 depuse, fiscul va emite si Decizia de impunere finala privind impozitul pe venit si contributia de sanatate, urmand a se efectua regularizarile (plati in plus la bugete in termen de 60 de zile de la data emiterii deciziei sau restituiri de sume in cazul in care platile anticipate au fost mai mari decat sumele stabilite prin Decizia de impunere finala).

 - Contributia la asigurarile sociale (pensie)

Cu privire la CAS – pensie pentru a vedea daca se datoreaza CAS sau nu, analizam art.  art.148 alin.4 , mai jos redat:
“Persoanele fizice prevazute la alin. (1) si (2) se incadreaza in categoria asiguratilor obligatoriu in sistemul public de pensii daca indeplinesc urmatoarele conditii, dupa caz:
a) venitul realizat in anul precedent, ramas dupa scaderea din venitul brut a cheltuielilor efectuate in scopul desfasurarii activitatii independente, exclusiv cheltuielile reprezentand contributia de asigurari sociale, raportat la numarul lunilor de activitate din cursul anului, depaseste 35% din castigul salarial mediu brut, in cazul contribuabililor care desfasoara activitati impuse in sistem real

b) venitul lunar estimat a se realiza (…) depaseste 35% din castigul salarial mediu brut, in cazul contribuabililor care desfasoara activitati impuse in sistem real si isi incep activitatea in cursul anului fiscal sau in cazul celor care trec de la determinarea venitului net anual pe baza normelor anuale de venit la impozitarea in sistem real;

Astfel, persoana fizica, va datora in mod obligatoriu CAS daca acesta nu este pensionar sau daca  in 2015,  acesta a avut un venit net mai mare de 938 lei /  luna sau daca in 2016, estimeaza ca va avea un venit net mai mare de 938 lei/luna.

Astfel, in cazul obtinerii unui venit net mai mic de 938 lei /luna (11.256 lei/an)  titularul cabinetului  nu va datora contributie de asigurari sociale de 10,5%.

Valoarea de 938 lei reprezinta 35% din castigul salarial mediu brut. In anul 2016, castigul salarial mediu brut pe economie este de 2681 lei (2681 x35% = 938 lei).

In cazul in care se obtine un venit net mai mare de 938 lei/luna, respectiv 11.256 lei/an (in anul 2015 sau estimat in anul 2016), persoana fizica  va declara si plati CAS anticipat in cota obligatorie de 10,5% si optional si cota angajatorului de 15,8%.

Baza de calcul la care se aplica procentele de mai sus este 35% din castigul salarial mediu brut pe economie (938 lei), astfel ca lunar obligatia de plata este de 10,5% x938 = 98 lei/luna, respectiv 1182  lei/an.Contributia de asigurari sociale se plateste trimestrial reprezentand plati anticipate. Astfel, PFA  va plati trimestrial suma de 296 lei, urmand sa efectueze regularizarea in anul urmator functie de venitul net obtinut in anul curent. Astfel, in anul urmator persoana fizica va regulariza CAS platit anticipat, astfel incat aceasta sa fie datorata in functie de venitul net, astfel:

-    daca venitul net impozabil (exclsuiv CAS) este mai mare decat contravaloarea a 35% din salariul mediu brut/an  dar mai mic decat  contravaloarea a 5 salarii medii brute pe economie, CAS de 10,5% se va aplica la venitul net (exclusiv CAS);
-    daca venitul net impozabil (exclusiv CAS) este mai mare decat contravaloarea a 5 salarii medii brute pe economie, CAS de 10,5% se va aplica la baza de calcul reprezentand contravaloarea a 5 salarii medii pe economie astfel ca suma maxima ce se va achita obligatoriu anual este de 10,5% x 2681*5*12 = 16.890 lei/an.

Calculeaza-ti singur salariul brut/net!

Redam mai jos prevederile legale art.148:
"(1) Pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente si care determina venitul net anual in sistem real, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale, in cazul platilor anticipate cu titlu de contributii de asigurari sociale, o reprezinta echivalentul a 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, prevazut la art. 139 alin. (3), in vigoare in anul pentru care se stabilesc platile anticipate.

(3) Pentru persoanele fizice prevazute la alin. (1), baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale se recalculeaza in anul urmator celui de realizare a venitului, in baza declaratiei privind venitul realizat, si se stabileste ca diferenta intre venitul brut realizat si cheltuielile efectuate in scopul desfasurarii activitatii independente, exclusiv cheltuielile reprezentand contributia de asigurari sociale, raportata la numarul de luni in care a fost desfasurata activitatea. Baza lunara de calcul nu poate fi mai mica decat echivalentul reprezentand 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, prevazut la art. 139 alin. (3), in vigoare in anul pentru care se efectueaza definitivarea contributiei, si nici mai mare decat echivalentul a de 5 ori acest castig.

(5) Persoanele fizice prevazute la alin. (1) si (2), obligate sa se asigure in sistemul public de pensii, depun anual la organul fiscal competent, pana la data de 31 ianuarie inclusiv a anului pentru care se stabilesc platile anticipate cu titlu de contributii de asigurari sociale, declaratia privind indeplinirea conditiilor prevazute la alin. (4)."

Avand in vedere ca ati inregistrat un venit brut  anual  in anul 2015 de 10000 lei, sub plafonul de 11.256 lei/an -  care reprezinta venit net,  nu veti datora contributie de asigurari sociale (pensii) astfel ca nu va trebui sa depuneti Declaratia 600 in acest caz pana la data de 01 februarie 2016.
In cazul in care estimati ca in anul 2016 depasiti venitul net de 11.256 lei/an, va trebui sa depuneti Declaratia 600 pana la data de 01.februarie 2016.

Declaratia 392B privind livrarle de bunuri si prestari de servicii efectuate in anul 2015– se va depune in cazul in care PFA nu este platitor de TVA , pana la data de 25 februarie 2016.
 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Irina Coma - Consultant fiscal, expert contabil si auditor


 


de Redactia Contabilul


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
declaratii pfa 2016depunere declaratiiimpozitepfacodul fiscalpersoana fizica autorizata


Data aparitiei: 27 Ianuarie 2016
Ultima actualizare: 28 Ianuarie 2016

Votati articolul "Ce declaratii fiscale depune un PFA in 2016 si ce impozite va plati?":
Rating:

Nota: 4.18 din 5 din 49 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Specialistul clarifica: Factura proforma NU se inregistreaza in contabilitate

    • Factura proforma este un document utilizat in principal pentru a detalia o oferta comerciala, in care sunt specificate bunurile sau serviciile ce urmeaza a fi livrate, impreuna cu pretul acestora. Factura proforma nu reprezinta o factura fiscala si, prin urmare, nu este un document contabil in sensul traditional al termenului. Factura proforma nu este recunoscuta ca document contabil oficial conform legislatiei contabile si fiscale din Romania. Ea nu poate fi...» citeste mai departe aici

  • Cum scoatem din evidenta contabila sumele neincasate care au depasit termenul de prescriptie

    • Pentru a scoate din evidenta contabila sumele neincasate care au depasit termenul de prescriptie, trebuie sa urmati pasii de mai jos, respectand baza legala aplicabila in Romania. Intrebare: "O societate platitoare de impozit pe profit si inregistrata in scopuri de TVA are in evidenta contabila 2 clienti cu sume neincasate ce au depasit termenul de prescriptie, fiind neincasate conform scadentelor acestora din aprilie 2019, respectiv decembrie ...» citeste mai departe aici

  • Calendar ANAF septembrie 2024 - termenele pentru depunerea declaratiilor fiscale

    • Agentia Nationala de Administrare Fiscala a publicat lista care cuprinde termenele pentru depunerea declaratiilor fiscale in septembrie 2024. Zilele de 2, 6, 10, 16, 20, 25 si 30 septembrie sunt considerate termene importante pentru depunerea documentelor fiscale la Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF). In calendarul ANAF mai sunt prezentate informatii despre contribuabilii vizati si baza legala pentru fiecare obligatie fiscala in parte. ...» citeste mai departe aici

  • Bilant semestrial nedepus la timp: ce amenzi se aplica?

    • In contextul obligatiilor fiscale si contabile ale societatilor comerciale din Romania, respectarea termenelor pentru depunerea raportarilor financiare este esentiala pentru a evita sanctiunile prevazute de lege. Un exemplu relevant in acest sens este situatia in care o societate nu a depus la timp raportarea semestriala la 30 iunie 2024, termenul legal pentru aceasta fiind stabilit la 19 august 2024. Acest studiu de caz analizeaza consecintele omiterii depuner...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X