email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Corectarea erorilor cuprinse in bilant vs. corectarea erorilor din inregistrarile aferente bilanturilor depuse. Opinia specialistului

corectare eroribilantomfp 18022014corectarea erorilor

Va oferim mai jos modalitatea de rezolvare a situatiei in care s-a preluat de catre o societate in luna mai contabilitatea cu balanta eronata, iar greseala nu a fost depistata la timp. S-a depus bilantul in data de 16.08. 2017. Vom vedea daca se poate depune un alt bilant corect.

Iata raspunsul specialistului:

Din datele furnizate de dvs., respectiv faptul ca ati depistat cu intarziere, dupa depunerea bilantului la 16.08.17, o greseala in balanta preluata de dvs. in luna mai, nu rezulta daca eroarea este aferenta anilor anteriori sau anului 2017.

Oricum, indiferent de tipul erorii depistate de dvs., aceasta nu este de natura celor in baza carora se poate redepune un bilant corectat, asa cum se prevede la punctul 3 din Procedura de corectare a erorilor cuprinse in situatiile financiare anuale si raportarile contabile anuale depuse de operatorii economici si persoanele juridice fara scop patrimonial reglementata in OMFP 450/2016:

"3. In intelesul prezentei proceduri, erorile constatate pot fi determinate de completarea eronata a:                                    
a) denumirii entitatii raportoare;                                                                                                                                        
b) activitatii CAEN (denumire clasa CAEN si/sau cod CAEN);                                                                                    
 c) formei de proprietate;                                                                                                                                                
 d) numarului de salariati si/sau a altor indicatori raportati prin formularul "Date informative".        
 


Eroarea depistata de dvs. este legata de inregistrari eronate in contabilitate si de aceea nu trebuie sa modificati bilantul exercitiului :
 
OMFP 1802/2014: 68. - (1) Corectarea erorilor aferente exercitiilor financiare precedente nu determina modificarea situatiilor financiare ale acelor exercitii.

(2) In cazul erorilor aferente exercitiilor financiare precedente, corectarea acestora nu presupune ajustarea informatiilor comparative prezentate in situatiile financiare. Informatii comparative referitoare la pozitia financiara si performanta financiara, respectiv modificarea pozitiei financiare, sunt prezentate in notele explicative.
 
I. In situatia in care eroarea depistata este aferenta anilor anteriori, trebuie sa tineti cont de faptul ca situatiile financiare aferente anilor precedenti, deja aprobate si publicate, facute deja cunoscute tertilor, nu mai pot fi modificate avand in vedere principiului intangibilitatii din OMFP 1802/2014 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate :  
 
"54.(1) Principiul intangibilitatii. Bilantul de deschidere pentru fiecare exercitiu financiar trebuie sa corespunda cu bilantul de inchidere al exercitiului financiar precedent.
(2) In cazul modificarii politicilor contabile si al corectarii unor erori aferente perioadelor precedente, nu se modifica bilantul perioadei anterioare celei de raportare.

 
66 (3) In intelesul prezentelor reglementari, erorile din perioadele anterioare se refera inclusiv la prezentarea eronata a informatiilor in situatiile financiare anuale.
 
De aceea va trebui sa corectati eroarea, presupunand ca este o eroare semnificativa aferenta anilor anteriori ((4) Se considera ca o eroare este semnificativa daca aceasta ar putea influenta deciziile economice ale utilizatorilor, luate pe baza situatiilor financiare anuale. Analizarea daca o eroare este semnificativa sau nu se efectueaza in context, avand in vedere natura sau valoarea individuala ori cumulata a elementelor.), prin inregistrarea pe seama rezultatului reportat (1174. Rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile):

OMFP 1802/2014:
67. (2) Corectarea erorilor semnificative aferente exercitiilor financiare precedente se efectueaza pe seama rezultatului reportat
 (3) In notele explicative la situatiile financiare trebuie prezentate informatii cu privire la natura erorilor constatate si perioadele afectate de acestea.
 
 54 (3) Inregistrarea pe seama rezultatului reportat a corectarii erorilor semnificative aferente exercitiilor financiare precedente, precum si a modificarii politicilor contabile nu se considera incalcare a principiului intangibilitatii."

Este suficienta doar inregistrarea corectiei erorii pe semana rezultatului reportat fara a mai fi necesara si modificarea informatiilor comparative din bilant, aceasta fiind prezentata in notele explicative:

“OMFP 1802/2014: 68(2) In cazul erorilor aferente exercitiilor financiare precedente, corectarea acestora nu presupune ajustarea informatiilor comparative prezentate in situatiile financiare. Informatii comparative referitoare la pozitia financiara si performanta financiara, respectiv modificarea pozitiei financiare, sunt prezentate in notele explicative.
(3) In notele explicative la situatiile financiare trebuie prezentate informatii cu privire la natura erorilor constatate si perioadele afectate de acestea.”
 
Daca eroarea este nesemnificativa conform politicilor contabile aprobate, aceasta se poate corecta pe seama contului de profit si pierdere:

(4) Erorile nesemnificative sunt cele de natura sa nu influenteze informatiile financiar - contabile.
II. In situatia in care eroarea depsitata este aferenta anului 2017, aceasta trebuie corectata pe seama contului de profit si pierdere, asa cum se prevede la punctul 67(1) si 69 din OMFP 1802/2014:                                                                                                                           
“67. - (1) Corectarea erorilor aferente exercitiului financiar curent se efectueaza pe seama contului de profit si pierdere. (contul 1174 "Rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile").”
“69. - Inregistrarea stornarii unei operatiuni contabile aferente exercitiului financiar curent se efectueaza fie prin corectarea cu semnul minus a operatiunii initiale (stornare in rosu), fie prin inregistrarea inversa a acesteia (stornare in negru), in functie de politica contabila si programele informatice utilizate.”
 
In concluzie nu trebuie sa depuneti un alt bilant corect, ci doar sa corectati eroarea in contabilitate fie pe seama rezultatului reportat daca eroarea este semnificativa si daca este aferenta anilor precedenti, fie pe seama contului de profit si pierdere daca este aferenta anului 2017.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Ela Dumitra - Lector Universitar dr.

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
corectare eroribilantomfp 18022014corectarea erorilor


Data aparitiei: 21 August 2017

Votati articolul "Corectarea erorilor cuprinse in bilant vs. corectarea erorilor din inregistrarile aferente bilanturilor depuse. Opinia specialistului":
Rating:

Nota: 4.31 din 5 din 13 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Nomenclatorul obligatiilor fiscale care se platesc in contul unic: modificari oficiale ANAF

    • Update 10 mai 2024: Va informam ca in Monitorul Oficial nr. 422 din 9 mai 2024, a fost publicat OPANAF nr. 874/2024 privind modificarea si completarea anexei la OPANAF nr. 1.612/2018 pentru aprobarea Nomenclatorului obligatiilor fiscale care se platesc in contul unic. Modificari la Nomenclatorul obligatiilor fiscale care se platesc in contul unic Astfel, in Referatul de aprobare a actului normativ, ANAF reaminteste ca Nomenclatorul obligatiil...» citeste mai departe aici

  • Transport si logistica: GHID complet pentru contabili

    • Domeniul transportului si logisticii joaca un rol esential in asigurarea fluxului eficient al bunurilor si serviciilor de la producatori la consumatori. Pentru contabili, intelegerea acestui sector este importanta deoarece implica gestionarea complexa a costurilor, a fluxurilor financiare si a informatiilor contabile intr-un mediu in continua schimbare. Solutii fiscal-contabile pentru antreprenorii implicati in activitati de transport si logistica I...» citeste mai departe aici

  • Lipsa in gestiune: studiu de caz privind monografia contabila si implicatiile fiscale

    • Lipsa la inventar poate fi neimputabila (caz in care, daca nu se incadreaza ca fiind perisabilitate sau alte cazuri strict reglementate la art.25 alin (4). lit.c) din Codul Fiscal, este considerata ca fiind cheltuiala nedeductibila din punct de vedere fiscal), sau imputabila, si in acest caz cheltuiala este deductibila deoarece inregistrati si un venit aferent suportat de persoanele vinovate de producerea acesteia. Ce facem in situatia in care avem l...» citeste mai departe aici

  • Radiere PFA: acte necesare si procedura de urmat

    • Prin intermediul studiului de caz de mai jos veti afla procedura de urmat pentru radiere PFA. Intrebare: "O PFA care a avut activitatea suspendata timp de 3 ani, la expirarea perioadei de suspendare in 04.2024 doreste sa inchida aceasta PFA. PFA este pe norma de venit. As dori sa ma ajutati prin a-mi spune care sunt demersurile pentru inchiderea acestei PFA - la ONRC si apoi ANAF, daca trebuie sa depuna declaratia unica si daca trebuia sa depuna declarat...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X