email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Corectarea erorilor cuprinse in bilant vs. corectarea erorilor din inregistrarile aferente bilanturilor depuse. Opinia specialistului

corectare eroribilantomfp 18022014corectarea erorilor

Va oferim mai jos modalitatea de rezolvare a situatiei in care s-a preluat de catre o societate in luna mai contabilitatea cu balanta eronata, iar greseala nu a fost depistata la timp. S-a depus bilantul in data de 16.08. 2017. Vom vedea daca se poate depune un alt bilant corect.

Iata raspunsul specialistului:

Din datele furnizate de dvs., respectiv faptul ca ati depistat cu intarziere, dupa depunerea bilantului la 16.08.17, o greseala in balanta preluata de dvs. in luna mai, nu rezulta daca eroarea este aferenta anilor anteriori sau anului 2017.

Oricum, indiferent de tipul erorii depistate de dvs., aceasta nu este de natura celor in baza carora se poate redepune un bilant corectat, asa cum se prevede la punctul 3 din Procedura de corectare a erorilor cuprinse in situatiile financiare anuale si raportarile contabile anuale depuse de operatorii economici si persoanele juridice fara scop patrimonial reglementata in OMFP 450/2016:

"3. In intelesul prezentei proceduri, erorile constatate pot fi determinate de completarea eronata a:                                    
a) denumirii entitatii raportoare;                                                                                                                                        
b) activitatii CAEN (denumire clasa CAEN si/sau cod CAEN);                                                                                    
 c) formei de proprietate;                                                                                                                                                
 d) numarului de salariati si/sau a altor indicatori raportati prin formularul "Date informative".        
 


Eroarea depistata de dvs. este legata de inregistrari eronate in contabilitate si de aceea nu trebuie sa modificati bilantul exercitiului :
 
OMFP 1802/2014: 68. - (1) Corectarea erorilor aferente exercitiilor financiare precedente nu determina modificarea situatiilor financiare ale acelor exercitii.

(2) In cazul erorilor aferente exercitiilor financiare precedente, corectarea acestora nu presupune ajustarea informatiilor comparative prezentate in situatiile financiare. Informatii comparative referitoare la pozitia financiara si performanta financiara, respectiv modificarea pozitiei financiare, sunt prezentate in notele explicative.
 
I. In situatia in care eroarea depistata este aferenta anilor anteriori, trebuie sa tineti cont de faptul ca situatiile financiare aferente anilor precedenti, deja aprobate si publicate, facute deja cunoscute tertilor, nu mai pot fi modificate avand in vedere principiului intangibilitatii din OMFP 1802/2014 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate :  
 
"54.(1) Principiul intangibilitatii. Bilantul de deschidere pentru fiecare exercitiu financiar trebuie sa corespunda cu bilantul de inchidere al exercitiului financiar precedent.
(2) In cazul modificarii politicilor contabile si al corectarii unor erori aferente perioadelor precedente, nu se modifica bilantul perioadei anterioare celei de raportare.

 
66 (3) In intelesul prezentelor reglementari, erorile din perioadele anterioare se refera inclusiv la prezentarea eronata a informatiilor in situatiile financiare anuale.
 
De aceea va trebui sa corectati eroarea, presupunand ca este o eroare semnificativa aferenta anilor anteriori ((4) Se considera ca o eroare este semnificativa daca aceasta ar putea influenta deciziile economice ale utilizatorilor, luate pe baza situatiilor financiare anuale. Analizarea daca o eroare este semnificativa sau nu se efectueaza in context, avand in vedere natura sau valoarea individuala ori cumulata a elementelor.), prin inregistrarea pe seama rezultatului reportat (1174. Rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile):

OMFP 1802/2014:
67. (2) Corectarea erorilor semnificative aferente exercitiilor financiare precedente se efectueaza pe seama rezultatului reportat
 (3) In notele explicative la situatiile financiare trebuie prezentate informatii cu privire la natura erorilor constatate si perioadele afectate de acestea.
 
 54 (3) Inregistrarea pe seama rezultatului reportat a corectarii erorilor semnificative aferente exercitiilor financiare precedente, precum si a modificarii politicilor contabile nu se considera incalcare a principiului intangibilitatii."

Este suficienta doar inregistrarea corectiei erorii pe semana rezultatului reportat fara a mai fi necesara si modificarea informatiilor comparative din bilant, aceasta fiind prezentata in notele explicative:

“OMFP 1802/2014: 68(2) In cazul erorilor aferente exercitiilor financiare precedente, corectarea acestora nu presupune ajustarea informatiilor comparative prezentate in situatiile financiare. Informatii comparative referitoare la pozitia financiara si performanta financiara, respectiv modificarea pozitiei financiare, sunt prezentate in notele explicative.
(3) In notele explicative la situatiile financiare trebuie prezentate informatii cu privire la natura erorilor constatate si perioadele afectate de acestea.”
 
Daca eroarea este nesemnificativa conform politicilor contabile aprobate, aceasta se poate corecta pe seama contului de profit si pierdere:

(4) Erorile nesemnificative sunt cele de natura sa nu influenteze informatiile financiar - contabile.
II. In situatia in care eroarea depsitata este aferenta anului 2017, aceasta trebuie corectata pe seama contului de profit si pierdere, asa cum se prevede la punctul 67(1) si 69 din OMFP 1802/2014:                                                                                                                           
“67. - (1) Corectarea erorilor aferente exercitiului financiar curent se efectueaza pe seama contului de profit si pierdere. (contul 1174 "Rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile").”
“69. - Inregistrarea stornarii unei operatiuni contabile aferente exercitiului financiar curent se efectueaza fie prin corectarea cu semnul minus a operatiunii initiale (stornare in rosu), fie prin inregistrarea inversa a acesteia (stornare in negru), in functie de politica contabila si programele informatice utilizate.”
 
In concluzie nu trebuie sa depuneti un alt bilant corect, ci doar sa corectati eroarea in contabilitate fie pe seama rezultatului reportat daca eroarea este semnificativa si daca este aferenta anilor precedenti, fie pe seama contului de profit si pierdere daca este aferenta anului 2017.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Ela Dumitra - Lector Universitar dr.

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Legea nr. 296/2023: Atentie la modificarile fiscale pentru PFA!


PFA/Intreprindere Individuala/Intreprindere Familiala - Legislatia se modifica!

Atentie la NOUTATILE din Codul Fiscal!
Taxele pentru PFA sunt luate la tinta!

Fii mereu informat cu cele mai noi modificari din lege

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
corectare eroribilantomfp 18022014corectarea erorilor


Data aparitiei: 21 August 2017

Votati articolul "Corectarea erorilor cuprinse in bilant vs. corectarea erorilor din inregistrarile aferente bilanturilor depuse. Opinia specialistului":
Rating:

Nota: 4.31 din 5 din 13 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Definitia intreprinderilor legate: clarificari aduse de MF

    • Ministerul Finantelor propune o noua definitie a intreprinderilor legate in contextul impozitarii microintreprinderilor, conform unui proiect de OUG publicat miercuri, 13 martie.  Prevederile urmeaza sa se aplice incepand cu verificarea incadrarii in categoria microintreprinderilor in anul 2024.  Aceasta propunere legislativa clarifica aplicarea regulior fiscale, mai ales in contextul aparitiei confuziilor generate de prevederile OUG 115/2023 (art. 47 alin...» citeste mai departe aici

  • Salariat cu norma intreaga si titular PFA: studiu de caz privind plata CASS

    • Conform Codului Fiscal, in anul 2024, PFA trebuie sa plateasca la stat un impozit in cota de 10% din venitul net, atat pentru activitatile din sistem real, cat si pentru cele cu norma de venit. Diferenta este la PFA in sistem real, pentru care din acest an si CASS devine cheltuiala deductibila (pana acum intra doar CAS-ul in facilitate). Acest lucru inseamna ca din venitul net se scade CAS-ul si CASS-ul. Salariat si titular PFA 2024 - studiu de caz ...» citeste mai departe aici

  • HORECA in 2024: legislatie explicata si monografii contabile

    • HoReCa este, fara niciun dubiu, un sector vital al economiei, cu o pondere majora, alaturi de comert si transporturi, la cresterea PIB. Este un adevarat barometru care reflecta mai precis decat orice statistici disponibilitatile de consum si, implicit, nivelul de trai al populatiei. Si tocmai din cauza importantei sale, acest sector este vizat adesea de modificari legislative care aduc fie restrictii, fie facilitati, fie noi proceduri sau noi taxe si impozite. Iar t...» citeste mai departe aici

  • Retur produse vandute: monografia contabila aplicabila atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator

    • Societatea AbaProd SRL, avand ca obiect de activitate productia de imbracaminte, platitoare de impozit pe profit si TVA, a livrat catre Eva SRL produse finite cu incasare pe masura vanzarii, in doua transe: o livrare in luna decembrie N-1, in valoare de 1.000 lei + TVA (cost de productie 600 lei) si o livrare in luna ianuarie N, de 2.000 lei + TVA (cost de productie 1.400 lei). In luna ianuarie, clientul a achitat contravaloarea a 50% din produsele vandute. In luna iunie N, clientul i...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X