Aveti nelamuriri in ceea ce priveste stagiul de cotizare necesar in cazul concediilor medicale? Expertul nostru in legislatia muncii ne va ajuta sa le stergem pe toate de pe lista. Luam drept exemplu studiul de caz de mai jos.
In ceea ce priverste regulile legate de plata concediilor medicale incepand cu data de 01.07.2018, exista concedii medicale (cu ce cod de indemnizatie) pentru care trebuie sa le prindem pe stat si sa le platim chiar daca salariatii nu au stagiul de cotizare?
De asemenea, este important de aflat care este regula pentru restul concediilor medicale pentru a putea fi platite. Daca un salariat nu are stagiul de cotizare si nu are dreptul la plata medicalului, dar el aduce la angajator concediu medical, cum se trece acest concediu medical pe stat?
- Ian 2040 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 2099 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Iata raspunsul specialistului!
Conform art. 7 din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, stagiul minim de asigurare pentru acordarea drepturilor prevazute la art. 2 alin. (1) lit. a) -d) este de 6 luni realizate in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.
Exista doua situatii posibile cu privire stagiul de cotizare:
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
1. Exista 6 luni integrale de stagiu de cotizare. In acest caz conditia de stagiu de asigurare este realizata, intrucat se constata ca exista 6 luni integrale de stagiu de asigurare (lunile 1-6).
2. Nu exista 6 luni integrale de stagiu de cotizare. Astfel, in cazul in care nu au fost realizate venituri in ultimele 6 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical, stagiul de asigurare se considera realizat daca prin insumarea perioadelor din ultimele 12 luni anterioare producerii riscului rezulta un numar de zile de stagiu de asigurare cel putin egal cu numarul total de zile lucratoare din ultimele 6 luni anterioare producerii riscului.
Spre exemplu, numarul total de zile lucratoare din ultimele 6 luni este de 126. Numarul de zile de stagiu din aceste 6 luni este de 111 zile. Este necesar ca in lunile 7-12 sa regasim un stagiu de 15 zile pentru a avea un total de 126.
In situatia in care un salariat nu indeplineste conditia stagiului de cotizare, acesta nu are dreptul la concediu medical si indemnizatie de incapacitate temporara de munca.
Astfel, potrivit dispozitiilor art. 8 alin. (1) din Norma din 2018 de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, asiguratii beneficiaza de concedii si indemnizatii, in baza certificatului medical eliberat de medicul curant, conform reglementarilor in vigoare, daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
a) indeplinesc stagiul minim de asigurare prevazut la art. 7 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare;
b) prezinta adeverinta de la platitorul de indemnizatii din care sa reiasa numarul de zile de concediu de incapacitate temporara de munca avute in ultimele 12/24 de luni, cu exceptia urgentelor medico-chirurgicale sau a bolilor infectocontagioase din grupa A.
Asadar, una dintre conditiile prevazute de lege pentru ca un salariat sa beneficieze de concediu medical si indemnizatie de incapacitate temporara de munca este ca acesta sa indeplineasca stagiu de cotizare. De aceea, nu este la alegerea angajatorului plata sau neplata concediului medical. In situatia in care angajatorul doreste sa-l plateasca pe salariat ii va acorda o prima. Insa, in statul de salarii si in formularul 112 salariatul nu va fi inregistrat cu concediu medical. El va fi pontat absent motivat.
Raspuns oferit pe portalcodulmuncii.ro de Rodica Mantescu – Specialist in legislatia muncii.