email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ContaUtil: Imobilizarile corporale in perspectiva specialistilor

ProceduriInregistrari si Politici Contabilereduceri financiareimobilizare corporalaprofituri interne



Ne referim astazi la evaluarea cladirilor si pornim prin a va reaminti ca potrivit prevederilor Ordinului ministrului finantelor publice nr. 3.055/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, activele imobilizate sunt active generatoare de beneficii economice viitoare si detinute pe o perioada mai mare de un an.

Imobilizarile corporale cuprind printre alte elemente constructiile.

Inregistrarea constructiilor ca si imobilizari corporale trebuie sa tina seama de activitatea specifica a societatii si de definitia imobilizarilor corporale.   

Astfel, imobilizarile corporale reprezinta active care:
    a) sunt detinute de o entitate pentru a fi utilizate in productia de bunuri sau prestarea de servicii, pentru a fi inchiriate tertilor sau pentru a fi folosite in scopuri administrative; si
    b) sunt utilizate pe parcursul unei perioade mai mari de un an.
    
Cladirile vor fi inregistrate ca imobilizari corporale atunci cand scopul achizitionarii acestora este utilizarea cladirilor in interes administrativ, ca sediu sau punct de lucru, de desfasurare a activitatii sau in vederea inchirierii catre terti.
    Atunci cand scopul achizitiei/ constructiei cladirilor este acela de a fi revandute ulterior, intr-o perioada mai mica de un an, acestea se inregistreaza ca  stocuri.
    In situatia in care se achizitioneaza atat cladiri cat si terenuri acestea sunt considerate active separabile si sunt inregistrate in contabilitate separat.

La momentul recunoasterii initiale cladirile se evalueaza la cost. Acest cost este determinat in functie de modalitatea de intrare in entitate.

In cazul achizitiei separate, costul de achizitie cuprinde:
-    pretul de cumparare;
-    taxele de import si alte taxe cu exceptia acelora pe care persoana juridica le poate recupera de la autoritatile fiscale;
-    cheltuielile de transport, manipulare;
Cheltuielile de transport sunt sunt incluse in costul de achizitie si atunci cand functia de aprovizionare este externalizata.
-    alte cheltuieli care pot fi atribuibile direct achizitiei bunurilor respective;
-    comisioanele, taxele notariale, cheltuielile cu obtinerea de autorizatii si alte cheltuieli nerecuperabile, atribuibile direct bunurilor respective.

Costul de achizitie al cladirilor nu cuprinde reducerile comerciale acordate de furnizor si inscrise pe factura de achizitie.
             Reducerile comerciale primite ulterior facturarii, indiferent de perioada la care se refera, se evidentiaza distinct in contabilitate in conturile 609 "Reduceri comerciale primite si pe seama conturilor de terti".
           In cazul in care reducerile comerciale sunt acordate ulterior datei bilantului, dar sunt aferente unei achizitii efectuate in anul precedent acestea se inregistreaza la data bilantului in contul 408 "Furnizori - facturi nesosite",  si se reflecta in situatiile financiare ale exercitiului pentru care se face raportarea daca sumele respective sunt cunoscute la data bilantului.
In categoria reducerilor comerciale se cuprind:

    - rabaturile - acordate pentru defecte de calitate si se practica asupra pretului de vanzare;
    -  remizele - acordate pentru vanzarile superioare volumului convenit sau daca cumparatorul are un statut preferential; si
    - risturnele - sunt reduceri de pret calculate asupra ansamblului tranzactiilor efectuate cu acelasi tert, in decursul unei perioade determinate.

     Reducerile financiare sunt acordate sub forma de sconturilor de decontare acordate pentru achitarea datoriilor inainte de termenul normal de exigibilitate.

     Reducerile financiare primite de la furnizor reprezinta venituri ale perioadei indiferent de perioada la care se refera si se inregistreaza in contul 767 "Venituri din sconturi obtinute".
    In cazul constructiei cladirii cu mijloace proprii sau in antrepriza, acestea se recunosc la costul de productie.
     Costul de productie cuprinde cheltuielile directe de productie si cota cheltuielilor indirecte alocata in mod rational ca fiind aferente productiei.

     Exemple de costuri care se efectueaza in legatura cu constructia unei imobilizari corporale, direct atribuibile acesteia, sunt:

-    cheltuieli de proiectare si pentru obtinerea autorizatiilor, serviciile arhitectilor, autorizatii de constructie;
-    costurile reprezentand salariile angajatilor, contributiile legale si alte cheltuieli legate de acestea, care rezulta direct din constructia imobilizarii corporale;
-    cheltuieli materiale;
-    costurile de amenajare a amplasamentului;
-    costurile de instalare si asamblare;
-    onorariile profesionale platite avocatilor si expertilor etc.
    
     Orice profituri interne sunt eliminate din calculul costului acestui activ.
Cheltuiala reprezentand rebuturi, manopera sau alte resurse peste limitele acceptate ca fiind normale, precum si pierderile care au aparut in cursul constructiei in regie proprie a activului nu sunt incluse in costul activului.
In cazul in care o cladire este demolata pentru a fi construita o alta, cheltuielile aferente operatiunilor de demolare sunt recunoscute dupa natura lor ca si cheltuieli in contul de profit si pierderee fara a fi considerate costuri de amenajare a cladirii ce urmeaza a fi construita
     Valoarea neamortizata a cladirii demolate se include ca si cheltuiala in contul de profit si pierdere la momentul scoaterii din gestiune a cladirii demolate.
    Cladirile in curs de executie se trec in categoria imobilizarilor finalizate dupa receptia sau darea in folosinta a acestora.
    Costul unei imobilizari corporale construite in regie proprie este determinat folosind aceleasi principii ca si pentru un activ achizitionat.



de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
ProceduriInregistrari si Politici Contabilereduceri financiareimobilizare corporalaprofituri interne


Data aparitiei: 14 Martie 2013

Votati articolul "ContaUtil: Imobilizarile corporale in perspectiva specialistilor":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Societate care primeste imprumut de la asociat. Care sunt inregistrarile contabile?

    • In lumea afacerilor, accesul la capital este esential pentru functionarea si dezvoltarea unei societati, mai ales in fazele incipiente ale activitatii sale. In acest context, imprumuturile de la asociati devin o modalitate frecventa prin care firmele nou infiintate isi asigura lichiditatile necesare pentru a-si desfasura activitatea. Insa, inainte de a proceda la acordarea unui astfel de imprumut, partile implicate trebuie sa fie constiente de implicatiile legale si contabile ale...» citeste mai departe aici

  • Dividende interimare distribuite in cursul anului: monografia contabila si opinia specialistului

    • Putem distribui dividende interimare in cursul anului, in baza unor situatii financiare trimestriale, insa, daca nu le platim asociatilor pana la sfarsitul anului, trebuie sa declaram si sa platim impozit pe venit pana la data de 25 a anului urmator. Monografia contabila este simpla, insa intervin cateva conturi cu care nu suntem prea obisnuiti (463 si 456), astfel ca dupa regularizarea dividendelor (cu ocazia intocmirii situatiilor financiare anuale) este im...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • Mijloacele fixe de la A la Z: legislatie explicata si studii de caz

    • Toate operatiunile privind mijloacele fixe - achizitie, amortizare, reevaluare, casare, vanzare – pot genera erori de aplicarea a legii, amendate drastic. Stiati ca: - in conformitate cu art. 42 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991 – neaplicarea corecta a reglementarilor contabile produce o amenda de la 300 lei la 4.000 lei? Ei bine, inregistrarea incorecta a unui obiect/mijloc fix poate genera o astfel de amenda! ...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X