Vom stabili mai jos daca o societate poate achizitiona utilaje de lucru (freza, strung, ghilotina etc.) de la persoane fizice pe baza borderoului de achizitie si ce document contabil poate fi utilizat in situatia in care nu poate fi folosit borderoul.
Puteti ca societate sa achizionati marfa, materii prime sau consumabile - pe baza borderoului de achizitie - de la producatorii autorizati, care nu emit facturi fiscale. De obicei se practica achizitia de produse agricole de la producatori independenti, care se autorizeaza ca persoane fizice.
Vanzatorul este obligat sa aiba un borderou de achizitii, pe care-l completeaza in dublu exemplar, unul il pastreaza si cealalt il primeste cumparatorul. Borderoul de achizitii tine loc de document justificativ, atat in contabilitatea cumparatorului, cat si in evidenta vanzatorului. Pe baza acestuia cumparatorul face intrarea de marfa/produse in gestiune, si intocmeste NIR-ul. Borderoul de achizitii se semneaza de ambele parti.
Datele minime de inregistrat in acest borderou sunt:
- denumirea unitatii cumparatorului;
- denumirea, numarul si data intocmirii formularului;
- produsul, unitatea de masura, cantitatea, pretul unitar de achizitie, valoarea achizitiei;
- semnaturi: achizitor, gestionar;

PortalContabilitate ro - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Registrul de Evidenta Fiscala PFA

Portal Codul fiscal - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
Pe langa borderoul de achizitie cumparatorul ar mai trebui sa ceara de la vanzator si o copie dupa cartea de identificare a vanzatorului.
Borderoul de achizitie trebuie sa fie insotit de dispozitia de plata (banii platiti vanzatorului), astfel incat cumparatorul sa se poata scadea in contabilitate cu cheltuiala respectiva.
In conditiile in care persoana fizica nu este PFA/intreprindere autorizata etc., societatea va trebui sa retina la sursa impozit pe venit de 16% la valoarea produselor cumparate, conform art 78 alin 2 din Codul fiscal.