Nu in toate situatiile se aplica scutiri atunci cand avem obligatia de plata a impozitului pe cladire. Astfel, numai unele cladiri se supun regimului de scutiri, iar in cazul de fata vom stabili in ce masura se poate aplica si in ce conditii scutirea de impozit pe cladire de natura silozurilor pentru depozitare/conservare cereale.
In consecinta, luam ca exemplu un caz concret al unei firme care detine un siloz pentru depozitarea cerealelor. Conform art. 250, alin. (1), pct. 17 din CF acest tip de cladire se incadreaza in categoria celor scutite la plata impozitului pe cladiri.
Avand in vedere acest aspect, precum si prevederile OUG 102/2013 cu privire la introducerea impozitului pe constructii de la 01.01.2014, vom vedea daca firma beneficiaza in continuare de scutirea la plata impozitului pe cladiri, precum si daca firma este obligata, chiar si in cazul mentinerii scutirii mentionate anterior, sa plateasca impozitul pe constructii, de 1,5%, pentru aceasta cladire.
Mentionam ca societatea este in continuare scutita de impozitul pe cladiri pentru cladiri de natura silozurilor pentru depozitarea si conservarea cerealelor.
Impozitul pe constructii este un impozit distinct fata de impozitul pe cladiri.
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Examen Consultant Fiscal 2024
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Acesta se aplica constructiilor prevazute in grupa 1 din Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 2.139/2004, cu modificarile ulterioare.
La Grupa 1, clasa 1.2.5 din HG 2139 /2004 sunt cuprinse silozuri pentru depozitarea si conservarea cerealelor.
In concluzie, incepand cu 1 ianuarie 2014, pentru aceste constructii, silozuri, se aplica impozitul pe constructii, in cuantum de 1,5% asupra valorii constructiilor existente in patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior, evidentiata contabil in soldul debitor al conturilor corespunzatoare constructiilor, din care se scade:
- valoarea cladirilor, inclusiv valoarea lucrarilor de reconstruire, modernizare, consolidare, modificare sau extindere pentru cladirile inchiriate, luate in concesiune, aflate in administrare ori in folosinta, pentru care se datoreaza impozit pe cladiri, potrivit prevederilor titlului IX, de catre contribuabil sau proprietar, dupa caz;
- valoarea lucrarilor de reconstruire, modernizare, consolidare, modificare sau extindere pentru constructiile, aflate sau care urmeaza sa fie trecute in proprietatea statului sau a unitatilor administrativ-teritoriale.