Provizioanele se constituie pe seama cheltuielilor si sunt destinate sa acopere anumite pierderi sau cheltuieli a caror cauza este precisa si asupra carora exista o incertitudine in ceea ce priveste marimea sau data producerii lor.
De asemenea, aceste provizioane se constituie la sfarsitul exercitiului financiar, atunci cand, cu ocazia inventarierii, se constata o valoare de inventar (actuala) a imobilizarilor mai mica decat valoarea de inregistrare (neamortizata).
Trebuie vazut astfel daca pentru o creanta neincasata (411) din decembrie 2007, care teoretic poate fi considerata o creanta prescrisa, si pentru care s-a primit o notificare de deschidere a procedurii insolventei (inca nu este sigur ca va fi admisa in tabelul de creante pentru ca este considerata creanta prescrisa), se mai pot constitui provizioane deductibile 30%.
Mentionam astfel ca nu se mai pot constitui acum, in 2013 /2014 provizioane deductibile fiscal, deoarece, conform normelor metodologice de aplicare a art.22 lit.c din din Codul fiscal, pct. 53, pentru a fi deductibile in cota de 30% provizioanele trebuiau constituite si inregistrate in contabilitate in perioada fiscala in care creanta indeplinea conditiile de vechime respectiv de 270 de zile neincasate de la data scadentei.
Redam mai jos prevederile legale:
Examen Consultant Fiscal 2024
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
"53. Creantele asupra clientilor reprezinta sumele datorate de clientii interni si externi pentru produse, semifabricate, materiale, marfuri etc. vandute, lucrari executate si servicii prestate, pe baza de facturi, inregistrate dupa 1 ianuarie 2004 si neincasate intr-o perioada ce depaseste 270 de zile de la data scadentei.
Diminuarea sau anularea provizioanelor se efectueaza prin trecerea acestora pe venituri in cazul incasarii creantei, proportional cu valoarea incasata sau inregistrarea acesteia pe cheltuieli.
In cazul creantelor in valuta, provizionul este deductibil la nivelul valorii influentate cu diferentele de curs favorabile sau nefavorabile ce apar cu ocazia evaluarii acestora. Valoarea provizioanelor pentru creantele asupra clientilor este luata in considerare la determinarea profitului impozabil in trimestrul in care sunt indeplinite conditiile prevazute la art. 22 din Codul fiscal si nu poate depasi valoarea acestora, inregistrata in contabilitate in anul fiscal curent sau in anii anteriori. Procentele prevazute la art. 22alin. (1) lit. c) din Codul fiscal, aplicate asupra creantelor inregistrate incepand cu anii fiscali 2004, 2005 si, respectiv, 2006, nu se recalculeaza.
Cheltuielile reprezentand pierderile din creantele incerte sau in litigiu neincasate, inregistrate cu ocazia scoaterii din evidenta a acestora, sunt deductibile pentru partea acoperita de provizionul constituit potrivit art. 22 din Codul fiscal."
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro