In urmatoarea analiza, societatea A are in obiectul de activitate comertul auto si are trei angajati. Unul dintre acestia aduce din alt stat UE un autoturism achitat de firma A din cont. Acesta masina va face parte din stocul de marfa. La intoarcere aduce drept acte pentru contabilitate: factura auto, ordinul de deplasare si bonuri pentru benzina. Vom vedea in baza carui document se poate considera achizitie intracomunitara daca nu exista CMR, precum si ce acte sunt necesare pentru incadrarea la achizitii intracomunitara de bunuri.
Iata raspunsul specialistului:
- Oct 2239 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, editia 47
2024, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Oct 2299 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Salarizare si Contributii
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Daca pentru autoturismul achizitionat furnizorul din UE nu a optat pentru regimul special pentru bunuri second hand (sau regimul marjei) sau autoturismul este unul nou, avand in vedere ca societatea dumneavoastra este inregistrata normal in scopuri de tva, atunci sunteti obligati la plata tva in Romania prin mecanismul taxarii inverse. Daca aplicati taxare inversa, inseamna ca ati dedus tva la achizitie.
Potrivit art. 273 alin. (1) din Codul fiscal, se considera achizitie intracomunitara de bunuri obtinerea dreptului de a dispune, ca si un proprietar, de bunuri mobile corporale expediate sau transportate la destinatia indicata de cumparator, de catre furnizor, de catre cumparator sau de catre alta persoana, in contul furnizorului sau al cumparatorului, catre un stat membru, altul decat cel de plecare a transportului sau de expediere a bunurilor.
Conform punctului 10 alin. (1) din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, in sensul art. 273 alin. (1) din Codul fiscal, daca in statul membru din care incepe expedierea sau transportul bunurilor are loc o livrare intracomunitara de bunuri, intr-un alt stat membru are loc o achizitie intracomunitara de bunuri in functie de locul acestei operatiuni stabilit conform prevederilor art. 276 din Codul fiscal.
Astfel, daca furnizorul din Germania v-a emis o factura cu taxare inversa, in statul membru din care incepe expedierea sau transportul bunurilor are loc o livrare intracomunitara de bunuri, iar in Romania are loc o achizitie intracomunitara de bunuri (probabil in contractul de vanzare cumparare ati mentionat ca transportul este in sarcina societatii dumneavoastra).
La cumpararea autoturismului societatea are obligatia, din punct de vedere fiscal si declarativ, potrivit art. 471 alin. (2) din Codul fiscal, sa depuna o declaratie la organul fiscal local in a carui raza teritoriala de competenta are domiciliul, sediul sau punctul de lucru, dupa caz, in termen de 30 de zile de la data dobandirii si datoreaza impozit pe mijloacele de transport incepand cu data de 1 ianuarie a anului urmator inmatricularii sau inregistrarii mijlocului de transport. Aceasta declaratie poate fi considerata o dovada ca autoturismul a fost adus in Romania.
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Daniel Crevelescu - Economist