email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Monografie contabila pentru consumabile si materiale de ambalat. Cum procedam?

monografie contabilainregistrari contabilemateriale consumanileproduse finitestocnumerarcheltuielimaterii primefacturare

Vom constitui mai jos monografia contabila pentru consumabile si materiale de ambalat, pornind de la cazul unei societati care vinde marfuri la pret cu amanuntul. Se va stabili in ce cont de cheltuieli se inregistreaza materialele consumabile sau refacturarea de catre proprietar a utilitatilor. De asemenea, vom oferi o monografie contabila referitoare la inregistrarile in contabilitate si documentele pe care trebuie sa le intocmeasca firma pentru un automat de cafea.

Bunurile consumate in scopul desfasurarii activitatii economice trebuie analizate in raport cu specificul activitatii pentru stabilirea naturii cheltuielii legate de consumul acestor bunuri.
Hartia de ambalat, pungile de plastic, paharele de carton si rolele pentru casa de marcat sunt in general considerate materiale consumabile, si se inregistreaza, la darea in consum, in debitul contului 6028 "Cheltuieli privind alte materiale consumabile".

In cazul dumneavoastra paharele de carton sunt considerate ambalaje pentru desfacerea cafelei din automat si se inregistreaza la darea in consum in contul 608 "Cheltuieli privind ambalajele".

La fel se pune problema si cu hartia de ambalat si pungile de plastic folosite pentru comercializarea marfurilor catre utilizatorul final.
 
Utilitatile se inregistreaza in conturi specifice in functie de natura cheltuielii, respectiv energia, apa si gazul in debitul contului 605 "Cheltuieli privind energia si apa", iar cheltuielile de intretinere in debitul contului 611 "Cheltuieli cu intretinerea si reparatiile", indiferent cine le factureaza (daca le factureaza direct furnizorul de utilitati sau daca le refactureaza proprietarul).
 
Pentru vanzarea produselor printr-un automat de cafea trebuie tinuta contabilitatea
ca productie pentru ca materiile prime (cafeaua, zaharul, laptele, apa, ciocolata) nu se vand ca atare, ci sufera transformari. Se fac bonuri de consum la alimentarea automatului de cafea, nota contabila:

601 "Cheltuieli cu materiile prime"                  =              301 "Materii prime"              pentru materiile prime utilizate (ex: cafea, apa)
608 "Cheltuieli privind ambalajele" =              381 "Ambalaje"                    pentru ambalajele utilizate (ex: pahare)

6021 "Cheltuieli cu materialele auxiliare"      =              3021 "Materiale auxiliare" pentru ambalajele utilizate (ex: lingurite)
 
si bonuri de predare pentru cafelele vandute constatate la verificarea automatului si ridicarea numerarului, nota contabila:

345 "Produse finite" = 711 "Venituri aferente costurilor stocurilor de produse" cu valoarea costurilor produselor obtinute
 
Vanzarea produselor finite prin intermediul aparatului automat se inregistreaza la ridicarea numerarului (in baza monetarului/centralizatorului de vanzari al automatului):

5311 "Casa in lei"               =              701 "Venituri din vanzarea produselor finite"
 
si, concomitent, se inregistreaza scaderea din gestiune a produselor finite vandute:

711 "Venituri aferente costurilor stocurilor de produse"              = 345 "Produse finite"         

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro



de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Stiati ca lipsa politicilor si procedurilor contabile este amendadata cu pana la 4.000 lei?


Comandati chiar acum pachetul complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile!

In plus, beneficiati de TRANSPORT GRATUIT pentru cumparaturi a caror valoare depaseste 247 lei (TVA inclusa)!

Pachet Complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile cuprinde:

  Stick Manual de politici contabile (100% editabil)
  Stick Proceduri contabile pentru societati comerciale (100% editabil)

Grabiti-va sa comandati ACUM pachetul dvs. cu politici si proceduri contabile!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
monografie contabilainregistrari contabilemateriale consumanileproduse finitestocnumerarcheltuielimaterii primefacturare


Data aparitiei: 11 Februarie 2014

Votati articolul "Monografie contabila pentru consumabile si materiale de ambalat. Cum procedam?":
Rating:

Nota: 4.14 din 5 din 18 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X