Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Cum se aplica impozitul pe veniturile microintreprinderilor de la 1 ianuarie 2014?

Data actualizarii: 18 Martie 2014
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Impozit pe veniturile microintreprinderilorHG 44/2004microintreprindere1 ianuarie 2014


In baza titlului IV^1 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal modificata prin OG nr. 8/2013 aprobata prin Legea nr. 168/2013 si OUG 102/2013, HG 77/2014, sunt redate mai jos prevederi esentiale referitoare la impozitul pe veniturile microintreprinderilor aplicabil de la 1 ianuarie 2014.

Definitia microintreprinderii (art. 112^1 CF)

O microintreprindere este o persoana juridica romana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii la 31 decembrie a anului fiscal precedent:

1. realizeaza venituri, altele decat cele de la art. 112^2 alin. (6) CF;

2. realizeaza venituri, altele decat cele din consultanta si management, in proportie de peste 80% din veniturile totale;

3. a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 65.000 euro;

4. capitalul social al acesteia este detinut de persoane, altele decat statul si autoritatile locale;

5. nu se afla in dizolvare cu lichidare, inregistrata in registrul comertului sau la instantele judecatoresti, potrivit legii.


Incadrarea in categoria veniturilor din consultanta si management se efectueaza prin analiza contractelor incheiate si a altor documente care justifica natura veniturilor. (pct. 1 din HG 44/2004)

Pentru incadrarea in conditia privind nivelul veniturilor realizate in anul precedent, prevazute la art. 112^1 lit. a^1) si lit. c) din Codul fiscal, se vor lua in calcul aceleasi venituri care constituie baza impozabila prevazuta la art. 112^7 din Codul fiscal, iar cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel de la inchiderea aceluiasi exercitiu financiar.

Conditia prevazuta la art. 112^1 lit. a^1) din Codul fiscal, privind realizarea veniturilor, altele decat cele din consultanta si management, in proportie de peste 80% din veniturile totale trebuie verificata pentru anul fiscal 2014 pe baza veniturilor realizate de contribuabil in anul 2013.

pct. 4 din HG 44/2004, pct. 4^1 din HG 77/2014

Nu platesc impozit pe veniturile microintreprinderilor persoanele juridice care:

a) desfasoara activitati in domeniul bancar (societatile comerciale bancare, casele de schimb valutar etc.) Nu intra sub incidenta acestor prevederi institutiile financiare nebancare care sunt infiintate si functioneaza conform legislatiei in vigoare.

b) desfasoara activitati in domeniile asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital (cu exceptia persoanelor juridice care desfasoara activitati de intermediere in aceste domenii: brokerii si agentii de asigurare)

c) desfasoara activitati in domeniul jocurilor de noroc (art. 112^2 alin. (6) CF)

OBS.

1. Anul fiscal al unei microintreprinderi este anul calendaristic.


In cazul unei microintrerprinderi este anul calendaristic.

In cazul unei microintreprinderi care se infiinteaza sau isi inceteaza existenta, anul fiscal este perioada din anul calendaristic in care persoana juridica a existat (art. 112^4 Codul fiscal)

2. Persoanele juridice romane pentru care perioada de inactivitate temporara/nedesfasurare a activitatii inceteaza in cursul anului aplica sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor, pentru anul respectiv, incepand cu trimestrul in care inceteaza perioada de inactivitate temporara/nedesfasurare a activitatii (pct. 5 prima teza din HG 44/2004)


Consultati materialul integral AICI.

Sursa: Finante Publice Brasov





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X