email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Lichidare societate. Cum procedam pentru inchidere sold cont 542?

lichidare societateinchidere sold cont 542contul 542inregistrari contabiledebitcreante


Pentru a vedea cum tratam si inchidem soldul contului 542 in momentul lichidarii unei societati, luam ca exemplu concret situatia in care suma reprezinta avansuri spre decontare ridicate de catre administrator pe parcursul functionarii societatii si in care avem urmatoarele variante:

1.sa restituie suma si sa plateasca furnizorii, daca este cazul;

2.sa restituie suma si sa distribuie dividende, daca are sold creditor in contul 457;

3.sa restituie suma si sa restituie finantarile efectuate (conform contract de finantare/creditare societate) de asociati, daca are sold creditor in contul 4551.

Vom stabili insa si cum se procedeaza daca societatea nu are furnizori de plata, dividende de distribuit si restituiri din finantari si daca se trece pe cheltuieli (considerat dividend net) si reprezinta cheltuiala nedeductibila.

De asemenea, vom vedea daca se considera dividend net platindu-se impozit pe dividende de 16%, iar cheltuiala cu impozitul pe dividende este cheltuiala nedeductibila.

In acest caz, vom stabili care este monografia contabila si cum/cand se declara in D100 si D205.

Pentru inchiderea soldului contului 542 in momentul lichidarii societatii, cele trei variante propuse de dvs sint cit se poate de corecte si legale.
 
Totusi, chiar daca nu sint furnizori de platit, dividende de ridicat sau finantari de restituit, soldul acestui cont trebuie returnat societatii de catre cel care a ridicat avansurile. Insa, probabil ca administratorul (care presupun ca este si asociat) nu doreste sa restituie sumele ridicate ca si avansuri.

In aceasta situatie, soldul contului 542 se va inchide prin contul de cheltuiala 6588 - nedeductibila fiscal, conform art. 21 alin. (4) litera e) din codul fiscal, dar, avind in vedere faptul ca reprezinta o suma de bani ridicata din firma de catre asociat, trebuie tratata ca dividend, in conformitate cu art. 67 alin. (1^1.1) din codul fiscal:

"(1^1.1) Regimul fiscal aplicabil veniturilor din dividende prevazut la alin. (1) se aplica si pentru veniturile considerate dividende, reprezentind sume platite de o persoana juridica pentru bunurile sau serviciile furnizate in favoarea unui participant la persoana juridica, daca plata este facuta de catre persoana juridica in folosul personal al acestuia."
 
Asadar, in cazul in care asociatul nu va restitui sumele ridicate ca avans, pentru suma respectiva se va plati, de catre societate, impozit pe dividend, prin aplicarea cotei de 16% asupra sumei brute si nu asupra sumei din contul 542 care se inchide prin contul de cheltuiala, considerata dividend net.

Exemplu:
- suma din soldul contului 542 este de 1.500 lei;
- se va inchide prin cheltuiala:
6588 = 542  1.500 lei;
- se va determina baza pentru aplicarea cotei de 16% = 1.500 lei : 84% = 1.786 lei (sau 1.500 lei /  (100-16) * 100);
- impozit pe dividend ce trebuie achitat la bugetul unic de stat si care trebuie declarat prin 100:
1.786 lei * 15% = 286 lei;
- proba = 1786 - 286 = 1500 lei net;
- inregistrare impozit dividend:
635 = 446  286 lei.

Cheltuiala 635 cu acest impozit este nedeductibila la calculul impozitului pe profit, conform art. 21 alin. (4) litera a) din codul fiscal si punctul 38 din normele aferente.
 
Plata acestui impozit si declararea in 100 se fac pina la data de 25 a lunii urmatoare celei in care s-a inregistrat nota de inchidere a soldului contului 542 (anularea creantei firmei asupra asociatului reprezinta "plata" dividendului catre asociat), conform art. 67 alin. (1) din codul fiscal.

.
In mod normal, impozitul acesta trebuie declarat si in declaratia informativa 205, care se depune pina la data de 28 februarie 2015 pentru anul 2014. Insa, daca pina atunci firma este radiata, aceasta declaratie nu se mai depune.
 
Baza legala:

- functiunea contului 658 din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 3055/2009: se debiteaza cu "sume prescrise, scutite sau anulate, potrivit prevederilor legale in vigoare, reprezentind creante fata de clienti, debitori diversi etc. (411, 461 si alte conturi in care urmeaza sa se evidentieze sumele prescrise sau anulate)."


Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro



de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Legea nr. 296/2023: Atentie la modificarile fiscale pentru PFA!


PFA/Intreprindere Individuala/Intreprindere Familiala - Legislatia se modifica!

Atentie la NOUTATILE din Codul Fiscal!
Taxele pentru PFA sunt luate la tinta!

Fii mereu informat cu cele mai noi modificari din lege

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
lichidare societateinchidere sold cont 542contul 542inregistrari contabiledebitcreante


Data aparitiei: 27 Martie 2014

Votati articolul "Lichidare societate. Cum procedam pentru inchidere sold cont 542?":
Rating:

Nota: 4.25 din 5 din 6 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X