Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Contract de asociere in participatiune. Cum se trateaza in contabilitate?

Data aparitiei: 28 Aprilie 2014
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
contract de asociere in participatieparticipatiunedecontarioperatii in participatieimpozit profit


Contractul de asociere in participatiune va fi analizat prin prisma situatiei in care o societate comerciala doreste sa investeasca pentru construirea unui ansamblu de locuinte. In schimbul investitiei va primi un apartament. Constructia se realizeaza pe un teren aflat in proprietatea unei persoane fizice, iar ceilalti investitori sunt tot persoane fizice.

Vom vedea astfel daca se va semna un contract de asociere care sa poata fi considerat contract de asociere in participatiune.

Precizam ca apare necesitatea incheierii unui contract de asociere in participatie.  Organizarea contabilitatii unei asocieri in participatie (care nu are personalitate juridica) dintre o persoana juridica si o persoana fizica este in sarcina persoanei juridice, care are obligatii contabile, fiscale si declarative privind inregistrarea veniturilor si cheltuielilor rezultate din activitatea asocierii in contabilitatea acesteia, intocmirea si remiterea a decontului pentru operatiuni in participatie (cod 14-4-14) pentru distribuirea veniturilor si cheltuielilor, in functie de participare, tuturor asociatilor, inregistrarea, declararea si plata TVA rezultata din intreaga activitate (atat din activitatea sa proprie, cat si din activitatea asocierii - pe cumulat), intocmirea si depunerea formularului 104, impreuna cu declaratia 100 - completata la pozitia 106 "Impozit pe profit din asociere datorat de persoanele fizice" si plata impozitului si, bineinteles, depunerea declaratiei 100 cu impozit pe profit rezultat din activitatea proprie.

Pentru indeplinirea tuturor acestor obligatii, persoana juridica va organiza contabilitatea asocierii prin dezvoltarea de analitice la conturile de venituri si cheltuieli.

Primirea si transmiterea sumelor aferente asocierii se tin cu ajutorul contului 458 "Decontari din operatii in participatie", care este dezvoltat in doua analitice:

- 4581 Decontari din operatii in participatie - pasiv (P)

- 4582 Decontari din operatii in participatie - activ (A).


Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro







Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X