email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Scutirea de la plata impozitului pe profitul reinvestit e valabila 2 ani si jumatate

Scutireplata impozituluiprofitul reinvestit1 iulie 2014OUG 19/2014ordonanta de urgenta 19/2014



Daca initial scutirea de la plata impozitului pe profitul reinvestit era valabila numai un an si jumatate, in forma initiala a proiectului, ordonanta aprobata stabileste ca facilitatea scutirii de la plata impozitului pe profitul reinvestit se aplica pentru o perioada de doi ani si jumatate.

Astfel, noua facilitate va functiona intre 1 iulie 2014 si 31 decembrie 2016, asa cuum se stabileste prin Ordonanta de Urgenta nr. 19/2014, publicata in Monitorul Oficial.

Dintre principalele modificari aduse de OUG 19/2014, amintim ca scutirea de la plata impozitului pe profitul reinvestit se aplica in tehnologie (masini, utilaje si instalatii de lucru noi prevazute in subgrupa 2.1 din Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe).

In acelasi timp, in ce priveste profitul reinvestit, Cursdeguvernare.ro ofera o explicatie referitoare la modul in care e perceput acesta pentru echipamentele tehnologice respective:

"Profitul investit reprezinta soldul contului de profit si pierdere, respectiv profitul contabil brut cumulat de la inceputul anului, in anul punerii in functiune a echipamentelor tehnologice respective.
Scutirea de impozit pe profit se acorda in limita impozitului pe profit datorat pentru perioada respectiva.

Pentru echipamentele tehnologice care se realizeaza pe parcursul mai multor ani consecutivi, facilitatea se acorda pentru investitiile puse in functiune partial in anul respectiv, in baza unor situatii partiale de lucrari".

Retinem, totodata, ca persoanele care vor beneficia de aceasta scutire sunt obligate sa pastreze in patrimoniu echipamentele respective cel putin o perioada egala cu jumatate din durata de utilizare economica, stabilita potrivit reglementarilor contabile aplicabile, dar nu mai mult de 5 ani (in proiectul initial nu era prevazuta limita de 5 ani).

In caz contrar, stabileste ordonanta, pentru sumele respective se recalculeaza impozitul pe profit si se percep creante fiscale accesorii. Exceptie fac firmele intrate in reorganizare, faliment etc.

De asemenea, din punct de vedere contabil, trebuie stiut ca beneficiarii scutirii nu pot opta pentru metoda de amortizare accelerata pentru echipamentele tehnologice respective.

Aceasta scutire, potrivit documentului, se va calculca trimestrial sau anual, dupa caz. Suma profitului pentru care s-a beneficiat de scutirea de impozit pe profit, mai putin partea aferenta rezervei legale, se repartizeaza la sfarsitul exercitiului financiar, cu prioritate pentru constituirea rezervelor, pana la concurenta profitului contabil inregistrat la sfarsitul exercitiului financiar.

In plus, noteaza aceeasi sursa, daca la sfarsitul exercitiului financiar se realizeaza pierdere contabila nu se efectueaza recalcularea impozitului pe profit aferent profitului investit, iar contribuabilul nu repartizeaza la rezerve suma profitului investit. In ce priveste perioada 1 iulie - 31 decembrie 2014, potrivit documentului oficial, se ia in considerare profitul contabil brut inregistrat incepand cu data de 1 iulie 2014 si investit in active puse in functiune tot dupa 1 iulie.




de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Scutireplata impozituluiprofitul reinvestit1 iulie 2014OUG 19/2014ordonanta de urgenta 19/2014


Data aparitiei: 29 Aprilie 2014

Votati articolul "Scutirea de la plata impozitului pe profitul reinvestit e valabila 2 ani si jumatate":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X