Precizam ca operatiunile intracomunitare pentru care este obligatorie inscrierea in Registrul Operatorilor Intracomunitari:
- livrari intracomunitare de bunuri care au locul in Romania si care sunt scutite de taxa potrivit prevederilor art. 143 alin. (2) lit. a) si d) din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal;
- livrari ulterioare de bunuri efectuate in cadrul unei operatiuni triunghiulare care se declara drept livrari intracomunitare cu cod T in Romania;
- prestari de servicii intracomunitare efectuate de persoane impozabile stabilite in Romania in beneficiul unor persoane impozabile stabilite in Comunitate, altele decat cele scutite de taxa pe valoarea adaugata (TVA) in statul membru in care acestea sunt impozabile;
- achizitii intracomunitare de bunuri taxabile care au locul in Romania;
- achizitii intracomunitare de servicii, efectuate de persoane impozabile stabilite in Comunitate in beneficiul unor persoane impozabile stabilite in Romania.
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Momentul inscrierii in Registrul Operatorilor Intracomunitari:
Persoanele impozabile si persoanele juridice neimpozabile au obligatia inscrierii in Registrul Operatorilor Intracomunitari dupa cum urmeaza:
- la data solicitarii inregistrarii in scopuri de TVA a persoanelor impozabile si persoanelor juridice neimpozabile, potrivit art. 153 sau 153 indice 1 din C.F., daca intentioneaza sa efectueze una sau mai multe operatiuni intracomunitare mentionate mai sus;
- inainte de efectuarea operatiunilor intracomunitare, de catre persoanele inregistrate in scopuri de TVA potrivit art. 153 si 153 indice 1 din CF.
Contribuabilii care solicita inscrierea in Registrul Operatorilor Intracomunitari de la data inregistrarii in scopuri de TVA trebuie sa depuna, la organul fiscal competent, cererea de inscriere odata cu "Cererea de eliberare a certificatului de inregistrare in scopuri de TVA pentru comerciantii care se inregistreaza in scopuri de TVA de la infiintare" sau, dupa caz, cu declaratiile de inregistrare fiscala/ de mentiuni prin care se solicita inregistrarea in scopuri de TVA conform art. 153 sau 153 indice 1 din CF.
in situatia persoanelor impozabile pentru care legea prevede ca inregistrarea in scopuri de TVA potrivit art. 153 din CF devine valabila cu data de 1 a lunii urmatoare depunerii cererii de inregistrare, inscrierea in Registrul Operatorilor Intracomunitari opereaza cu data comunicarii deciziei, dar nu inainte de data inregistrarii in scopuri de TVA. Pentru contribuabilii inregistrati deja in scopuri de TVA si care solicita inscrierea in Registrul Operatorilor Intracomunitari, procedura de aprobare/respingere a cererii de inscriere se aplica de indata de catre organul fiscal competent.
Persoanele care nu s-au inscris in Registrul Operatorilor Intracomunitari nu au un cod valabil de TVA pentru operatiuni intracomunitare, chiar daca acestea sunt inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153 si 153 indice 1 din CF. incepand cu data de 1 august 2010, pentru realizarea schimbului de informatii in domeniul taxei pe valoarea adaugata cu statele membre ale Uniunii Europene, sunt folosite informatiile din Registrul Operatorilor Intracomunitari.
Inscrierea in in Registrul Operatorilor Intracomunitari (ROI)
In vederea inscrierii in Registrul Operatorilor Intracomunitari, contribuabilii trebuie sa completeze si sa depuna, la organul fiscal competent, formularul (095) "Cerere de inregistrare in/radiere din Registrul operatorilor intracomunitari" si certificatele de cazier judiciar eliberate de autoritatea competenta din Romania ale tuturor asociatilor, cu exceptia societatilor pe actiuni, si ale administratorilor. Solutionarea cererii se efectueaza in termen de 10 zile calendaristice. in cazul persoanelor impozabile care au sediul activitatii economice in Romania, prin asociati si administratori se intelege numai asociatii si administratorii societatilor comerciale reglementate de Legea nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. in cazul societatilor pe actiuni, inclusiv a celor in comandita pe actiuni, care au sediul activitatii economice in Romania, in vederea inscrierii in Registrul Operatorilor Intracomunitari, se va prezenta cazierul judiciar al administratorilor, nu si al asociatilor.
Institutiile publice, astfel cum sunt prevazute de Legea nr. 500/2002 privind finantele publice, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si orice alte persoane impozabile stabilite sau nestabilite in Romania, care nu sunt constituite in baza Legii nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, nu au obligatia prezentarii cazierului judiciar in vederea inscrierii in ROI.
In cazul in care, in certificatele de cazier judiciar este inscrisa punerea in miscare a actiunii penale fata de oricare dintre asociati sau administratori, contribuabilii trebuie sa prezinte documente, eliberate de organele de urmarire penala, din care sa rezulte daca actiunea penala este sau nu este in legatura cu operatiunile intracomunitare mentionate mai sus.
Atunci cand in certificatele de cazier judiciar sunt inscrise infractiuni, contribuabilii vor prezenta copiile legalizate ale hotararilor judecatoresti prin care au fost stabilite respectivele infractiuni, precum si documentul emis de serviciul/compartimentul juridic din cadrul directiei finantelor publice coordonatoare a organului fiscal competent, sau, dupa caz, din cadrul ANAF, in cazul marilor contribuabili, din care sa rezulte daca infractiunea este sau nu in legatura cu operatiunile mentionate mai sus.
Persoanele fizice care solicita inscrierea in Registrul Operatorilor Intracomunitari depun certificatul de cazier judiciar propriu.
Cine nu are obligatia de inscriere in Registrul Operatorilor Intracomunitari?
- persoanele impozabile si persoanele juridice neimpozabile care nu sunt inregistrate in scopuri de TVA;
- persoanele impozabile care au ca asociat sau administrator o persoana impotriva careia s-a pus in miscare o actiune penala si/sau au inscrise in cazierul judiciar infractiuni in legatura cu operatiuni intracomunitare.
- persoanele impozabile si persoanele juridice neimpozabile carora le-a fost anulata inregistrarea in scopuri de TVA la cerere sau din oficiu, de catre organele fiscale;
Radierea din Registrul Operatorilor Intracomunitari
Radierea din Registrul Operatorilor Intracomunitari se face prin decizie emisa de organul fiscal competent, la cererea persoanelor impozabile sau din oficiu in urmatoarele situatii:
- persoanele impozabile si persoanele juridice neimpozabile figureaza in lista contribuabililor declarati inactivi potrivit legii,
- persoanele impozabile se afla in inactivitate temporara, inscrisa in Registrul Comertului;
- persoanele impozabile inregistrate conform art. 153 sau 153 indice1 din CF, in anul urmator inscrierii in registru nu au mai efectuat operatiuni intracomunitare de natura celor prevazute la art. 158 indice 2 alin (1) din Codul Fiscal;
- persoanele inregistrate in scopuri de TVA solicita anularea inregistrarii in scopuri de TVA, potrivit legii;
- persoanele impozabile au ca asociat sau administrator o persoana impotriva careia s-a pus in miscare actiunea penala in legatura cu operatiuni intracomunitare.
Contraventii si sanctiuni:
Efectuarea de operatiuni intracomunitare de catre persoanele care au obligatia inscrierii in Registrul Operatorilor Intracomunitari fara a fi inscrise, conform legii, in acest registru, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 la 5.000 lei, potrivit prevederilor art. 219 indice 2 din C.P.F.
Obligatii declarative:
Persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA care au obligatia inregistrarii in ROI, pentru operatiunile intracomunitare efectuate depun formularul 390 "Declaratia recapitulativa privind livrari / achizitii intracomunitare" (OPANAF 76/2010). Declaratia se depune la organul fiscal competent numai pentru lunile in care ia nastere exigibilitatea taxei – pana la termenul de 15 a lunii urmatoare.
Nedepunerea Declaratiei recapitulative , formular 390 se sanctioneaza cu amenda.
Baza legala: art. 158 indice 2 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, punctul 81 indice 1 din Hotararea Guvernului Romaniei nr.44/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal; Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 2.101/2010 privind aprobarea Procedurii de organizare si functionare a Registrului operatorilor intracomunitari, precum si pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare.
Sursa: asistenta-contribuabili.ro