In studiul de caz urmator, punctul de pornire il reprezinta o societate inregistrata in Romania, denumita Holding, care detine actiuni la alta societate din Romania, denumita Subsidiara. Actiunile detinute de Holding au fost cumparate folosind finantare de la compania mama din Norvegia sub forma de imprumuturi in valuta.
Vom vedea cum trebuie tratate din punct de vedere fiscal rulajele din conturile 665 si 765 din contabilitatea societatii Holding. Fiind vorba de imprumuturi in valuta destul de mari, rulajele pe 665 si 765 sunt consistente. Gradul de indatorare este peste 3. Holding este platitoare de impozit pe profit.
Societatea Holding nu are activitate, singurul venit potential fiind dividendele de la Subsidiara. In cazul in care se considera ca rulajul din contul 665 este nedeductibil fiscal, iar rulajul din contul 765 este impozabil, Holding ar fi nevoita sa plateasca impozit pe un profit fictiv, neavand nici sursele financiare necesare in cazul in care Subsidiara nu distribuie dividende.
Potrivit dispozitiilor art. 23 din Codul fiscal, calculul gradului de indatorare se calculeaza numai in cazul societatilor care au primit imprumuturi din alte surse decat de la institutiile de credit (banci internationale, romanesti sau alte persoane juridice care acorda credite potrivit legii) cum sunt imprumuturile de la societatea mama sau imprumuturile de la asociati. Aceste imprumuturi pot fi in moneda nationala sau intr-o alta moneda.
Gradul de indatorare a capitalului se determina, conform prevederilor art. 23, alin. (1) ca raport intre capitalul imprumutat cu termen de rambursare peste un an si capitalul propriu, ca medie a valorilor existente la inceputul anului si sfarsitul perioadei pentru care se determina impozitul pe profit.
De expemlu, daca firma mama acorda imprumut filialei din Romania, pe termen de un an si acest impumut se prelungeste an de aacesta se va considera imprumut pe termen lung, pentru care se va calcula gradul de indatorare la stabilirea deductibilitatii cheltuielilor cu dobanda respectiva.
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Cartea verde a contabilitatii
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
In conditiile in care gradul de indatorare a capitalului este peste trei, cheltuielile cu dobanzile (cont 666 "Cheltuieli privind dobanzile) si cheltuielile cu pierderea neta din diferentele de curs valutar (cont 665 - cont 765) aferente imprumuturilor luate in calcul la determinarea gradului de indatorare sunt nedeductibile. Acestea se reporteaza in perioada urmatoare, pana la deductibilitatea integrala a cheltuielilor de acesta natura (fara a exista un termen maxim de recuperare).
Atunci cand gradul de indatorare este sub 3, cheltuielile respective sunt deductibile in anul in care apar.
Din intrebarea d-voastra nu rezulta daca finantarea primita de la compania mama din Norvegia este purtatoare de dobanzi sau nu.
In cazul in care diferentele de curs inregistrate se refera numai la datoria existenta, diferenta care rezulta ca urmare a aplicarii reglementarilor contabile aprobate prin Omfp nr. 3055/2009 cu privire la evaluarea creantelor si datoriilor in valuta, se poate inregistra la venituri sau la cheltuieli, dupa caz.
Daca diferenta rezultata dintre cheltuielile din diferente de curs valutar si veniturile din diferenta de curs valutar (pierderea neta) reprezinta o cheltuiala, atunci si aceasta este tratata ca o cheltuiala cu dobanda in acceptiunea prevederilor art. 23, alin. (3) din Codul fiscal.
De asemenea, la pct. 61 din normele metodologice aprobate prin HG nr. 44/2004 emise in aplicarea Codului fiscal, se prevede ca pierderea neta se refera la diferentele de curs valutar aferente capitalului imprumutat.
In formularul 101 - "Declaratie privind impozitul pe profit" care se intocmeste la sfarsitul fiecarui an fiscal, veniturile din diferente de curs aferente dobanzilor precum si cheltuielile cu dobanzile si diferentele de curs valutar se evidentiaza, asa cum se prevede in Opanaf nr.1950/2012, (modificat prin Opanaf nr. 878/2013) astfel:
- rand 4 se trec sumele evidentiate in balanta de verificare drept venituri financiare (inclusiv cont 765),
- rand 5 se trec sumele evidentiate in balanta de verificare drept cheltuieli financiare ale perioadei, respectiv cont 665,666,668,
- rand 15 se trec sumele reprezentand cheltuielile cu dobanzile si diferentele de curs reportate din perioada precedenta si care sunt deductibile la determinarea profitului impozabil in perioada de raportare, sume preluate din randul 32 al declaratiei depusa anterior, in conditiile prevederile art. 23, alin. (1),
- rand 32 se trec sumele cheltuielilor cu dobanzile si diferentele de curs aferente anului fiscal de raportare, nedeductibile fiscal pentru anul fiscal curent, dar care pot fi reportate in perioadele urmatoare.
"Subsidiara" este societate romaneasca cu capital strain infiintata in baza Legii societatilor comerciale nr. 31/1990 si careia ii sunt aplicabile prevederile contabile aprobate prin Omfp nr. 3055/2009 si cele fiscale reglementate de Codul fiscal, acte normative care nu cuprind dispozitii care sa o exonereze de la aplicarea lor.
Societatea este platitoare de impozit pe profit si daca inregistreaza cheltuieli din diferente de curs valutar mai mari decat veniturile din diferente de curs valutar (toate aferente capitalului imprumutat) aceasta diferenta este considerata cheltuiala cu dobanda si este limitata la deductibilitate in functie de marimea gradului de utilizare.
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro