Referitor la depasirea plafonului in cazul unei microintreprinderi, analiza noastra dezbate cazul unui SRL platitor de impozit pe venit microintreprindere. SRL-ul detine un mijloc fix (spatiu comercial) in valoare de 100.000 lei pe care doreste sa-l vanda. In cazul in care spatiul va fi vandut, cifra de afaceri pe 2014 depaseste 65.000 euro.
Se va vedea daca SRL-ul va fi obligat, in noua situatie, sa treaca la impozit pe profit si daca poate cere restituirea sau compensarea impozitului pe venitul microintreprinderii platit in 2014.
Conform prevederilor din Normele metodologice de la pct. 14, date in aplicarea art. 112^7 din Codul fiscal:
"14. Baza impozabila asupra careia se aplica cota de 3% este reprezentata de totalul veniturilor trimestriale care sunt inregistrate in creditul conturilor din clasa a 7-a «Conturi de venituri», din care:
a) se scad urmatoarele categorii de venituri:
Manual de politici contabile - Stick USB
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
SAF-T pentru Contribuabili Mici
- veniturile aferente costurilor stocurilor de produse;
- veniturile aferente costurilor serviciilor in curs de executie;
- veniturile din productia de imobilizari corporale si necorporale;
- veniturile din subventii;
- veniturile din provizioane si ajustari pentru depreciere sau pierdere de valoare;
- veniturile rezultate din restituirea sau anularea unor dobanzi si/sau penalitati de intarziere, care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil;
- veniturile realizate din despagubiri, de la societatile de asigurare/reasigurare, pentru pagubele produse bunurilor de natura stocurilor sau a activelor corporale proprii;
- veniturile din diferente de curs valutar;
- veniturile financiare inregistrate ca urmare a decontarii creantelor si datoriilor in lei in functie de un curs valutar diferit de cel la care au fost inregistrate initial;
- valoarea reducerilor comerciale acordate ulterior facturarii;
b) si se adauga urmatoarele categorii de venituri:
- valoarea reducerilor comerciale primite ulterior facturarii;
- in trimestrul IV, diferenta favorabila dintre veniturile din diferente de curs valutar/veniturile financiare inregistrate ca urmare a decontarii creantelor si datoriilor in lei in functie de un curs valutar diferit de cel la care au fost inregistrate initial si cheltuielile din diferente de curs valutar/cheltuielile financiare aferente, inregistrate cumulat de la inceputul anului.
Astfel, vanzarea spatiului comercial intra in baza de calcul a impozitului pe veniturile microintreprinderilor 3%. Daca plafonul de 65.000 de euro va fi depasit in august 2014, societatea va deveni platitoare de impozit pe profit incepand cu trimestrul 3 2014, si va calcula impozitul pe profit cumulat de la inceputul anului luand in considerare veniturile si cheltuielile inregistrate incepand cu 1 ianuarie 2014, conform prevederilor de la art. 112^6 din Codul fiscal.
Impozitul pe profit datorat reprezinta diferenta dintre impozitul pe profit calculat de la inceputul anului fiscal pana la sfarsitul perioadei de raportare si impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat in cursul anului respectiv. De asemenea, la calculul impozitului pe profit trebuie sa tineti cont si de pierderile fiscale, inregistrate in anii anterioari, daca sunt.
In concluzie, daca la data de 31.08.2014, depasiti plafonul de 65.000 de euro la venituri, trebuie sa depuneti formularul 010 la organul fiscal de care apartineti si sa va inregistrati in vectorul fiscal ca platitor de impozit pe profit. Evident veti calcula impozit pe profit 16% in trimestrul 3 2014.
Recomandam depunerea formularului 010, inainte de data de 25 septembrie 2014.
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro