email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Reducere capital prin distribuire catre asociati. Cum procedam?

reducere capital socialomfp 3055reduceredictribuirecapital socialvarsarea capitalului

In analiza urmatoare, sociatatea X in comandita simpla, a primit la infiintare, din subscrierea si varsarea capitalului social, suma de 25.000.000 lei. Parte din acest capital social (20.000.000) a fost utilizat pentru achizitia unor imobilizari necorporale (licente) in baza carora se desfasoara activitatea curenta.

La varsarea capitalului social s-a estimatat ca suma de 25.000.000 va fi utilizata aproape integral pentru achizitia acelor licente. In realitate, costul a fost unul mai mic, iar societatea dispune de numerar excesiv in conturi avand in vedere ca practic se autofinanteaza din activitatea curenta. Asociatul majoritar (care detine 99.99%) doreste sa retraga o parte din capitalul neutilizat (3.000.000 lei) prin reducerea capitalului social.

Se va stabili daca este posibila aceasta retragere de capital si in acelasi timp care pot fi posibilele implicatiile fiscale ale acestei operatiuni. Se mentioneaza ca asociatul este persoana juridica nerezidenta, avand sediul social in Germania. De asemenea, soietatea are un rezultat reportat negativ (pierdere de aprox.. 5.000.000 lei) provenind din ultimii 5 ani.

In aceste conditii, stabilim daca este posibila reducerea capitalului prin distribuire catre asociati asa cum a fost descrisa anterior sau daca trebuie ca mai intai sa se acopere pierderea din anii precedenti prin reducere de capital social (cu 5.000.000) si abia ulterior sa se efectueze o alta reducere pentru distribuirea capitalului social neutilizat (3.000.000).

Diminuarea capitalului social se poate realiza conform prevederilor art.207 si art.208 Legea nr.31/1990 privind societatile comerciale.
 
Art. 207. - (1) Capitalul social poate fi redus prin:
   a) micsorarea numarului de actiuni sau parti sociale;
   b) reducerea valorii nominale a actiunilor sau a partilor sociale;
   c) dobandirea propriilor actiuni, urmata de anularea lor.
   (2) Capitalul social mai poate fi redus, atunci cand reducerea nu este motivata de pierderi, prin:
   a) scutirea totala sau partiala a asociatilor de varsamintele datorate;

   b) restituirea catre actionari a unei cote-parti din aporturi, proportionala cu reducerea capitalului social si calculata egal pentru fiecare actiune sau parte sociala;
   c) alte procedee prevazute de lege.
 
Art. 208. - (1) Reducerea capitalului social va putea fi facuta numai dupa trecerea a doua luni din ziua in care hotararea a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a.

   (2) Hotararea va trebui sa respecte minimul de capital social, atunci cand legea il fixeaza, sa arate motivele pentru care se face reducerea si procedeul ce va fi utilizat pentru efectuarea ei.
   (3) Orice creditor al societatii, a carui creanta este constatata printr-un titlu anterior publicarii hotararii, poate face opozitie in conditiile art. 62.

   (4) Creditorii chirografari ale caror creante sunt constatate prin titluri anterioare publicarii hotararii pot sa obtina, pe calea opozitiei, exigibilitatea anticipata a creantelor lor la data expirarii termenului de doua luni prevazut de alin. (1), in afara de cazul in care societatea a oferit garantii reale sau personale acceptate de creditori.
 
Din punct de vedere fiscal nu exista implicatii in ceea ce priveste distribuirea de bani cu ocazia reducerii capitalului social, aceasta distribuire nefiind considerata dividend conform prevederilor pct.100^1 din Normele metodologice de aplicare ale Codului Fiscal

 
100^1. Nu intra sub incidenta prevederilor art. 36 din Codul fiscal, nefiind considerate dividende, urmatoarele distribuiri:

 
a) distribuiri de titluri de participare suplimentare, astfel cum acestea sunt definite la art. 7 alin. (1) pct. 12 lit. a) din Codul fiscal, efectuate in legatura cu o operatiune de majorare a capitalului social al unei persoane juridice, care nu modifica, pentru participantii la persoana juridica respectiva, procentul de detinere a titlurilor de participare;
 
b) distribuiri in legatura cu dobandirea/rascumpararea de catre o societate comerciala de actiuni proprii, potrivit legii, astfel cum aceste distribuiri sunt definite la art. 7 alin. (1) pct. 12 lit. b) din Codul fiscal;
 

c) distribuiri efectuate cu ocazia reducerii capitalului social constituit efectiv de catre participanti, astfel cum aceste distribuiri sunt definite la art. 7 alin. (1) pct. 12 lit. d) din Codul fiscal.
 
Potrivit pct.249 alin.1 din OMPF 3055/2009 pentru aprobarea Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene pierderea contabila reportata se acopera din profitul exercitiului financiar si cel reportat, din rezerve, prime de capital si capital social, potrivit hotararii adunarii generale a actionarilor sau asociatilor, cu respectarea prevederilor legale. In lipsa unor prevederi legale exprese, ordinea surselor din care se acopera pierderea contabila este la latitudinea adunarii generale a actionarilor sau asociatilor, respectiv a consiliului de administratie.
 
Astfel, distribuirea de bani cu ocazia reducerii capitalului social este posibila. Nu exista vreo prevedere legala care sa conditioneze acoperirea pierderii contabile anterior distribuirii de bani.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro



de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
reducere capital socialomfp 3055reduceredictribuirecapital socialvarsarea capitalului


Data aparitiei: 01 Septembrie 2014

Votati articolul "Reducere capital prin distribuire catre asociati. Cum procedam?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 4 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X