Se va stabili, prin cele ce urmeaza, cum procedam daca se factureaza catre o persoana fizica, in scopul de a plati mai tarziu. Vom vedea in ce temei se incaseaza banii si daca poate fi emisa chitanta. De asemenea, stabilim daca nu riscam ca atunci cand e emis bonul fiscal sa se inregistreze ulterior venitul de doua ori, la emiterea facturii, prin raportul zilnic.
In plus, vom vedea daca se emite bon si daca plata se va face prin banca.
Daca persoana fizica plateste mai tarziu, emiteti factura. In conformitate cu prevederile art. 1 alin. (1) din OUG 28/1999 toti operatorii economici care efectueaza livrari de bunuri cu amanuntul si prestari de servicii direct catre populatie sunt obligati sa utilizeze aparate de marcat electronice fiscale.
Astfel, pentru vanzarile en-detail este obligatorie emiterea bonului fiscal, indiferent de calitatea cumparatorului (persoana fizica sau juridica) si de modalitatea de achitare (numerar, tichete, card bacar, in rate etc.), aparatele de marcat avand posibilitati tehnice de grupare a livrarilor/prestarilor si in functie de modalitatile de incasare (definire tip tranzactie sau tip forma de plata din nomenclatoare etc.).
La solicitarea clientilor se emite si factura, asa cum se prevede la art. 155 alin. (9) lit. a din Codul fiscal si conform prevederilor de la pct. 74 alin. (1) din Normele metodologice date in aplicare pentru art. 155 alin. (20) din Codul fiscal se fac urmatoarele precizari:
"…Pe facturile emise si achitate pe baza de bonuri fiscale emise conform Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999, republicata, cu modificarile ulterioare, nu este necesara mentionarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate, fiind suficienta mentiunea "conform bon fiscal nr./data".”
In cazul incasarii contravalorii bunurilor sau serviciilor cu cardul, OP (prin banca) - casa de marcat ar trebui configurata astfel incat sa permita inregistrarea unor astfel de incasari la alte rubrici decat cele in numerar. In general, pentru astfel de cazuri, pe rapoartele Z incasarile cu cardul apar distinct de cele in numerar, la rubrici precum POS, CEC, tichete, card sau alte mentiuni.
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Astfel, soldul numerar al casei de marcat, contine numai incasarile cash (numerar).
In cazul in care se incaseaza factura cu numerar sau prin banca se poate emite si bon fiscal cu o mentiune distincta (ex.cash sau banca), insa trebuie sa inregistrati in contabilitate operatiunile astfel:
1) Facturarea
4111/461 %
707
4427
2) Incasarea cu numerar, pe baza bonului fiscal:
5311 = 4111/461
3) Incasarea prin banca:
5121= 4111/461
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro