Ministrul finantelor publice, Ioana-Maria Petrescu, a semnat la 30 octombrie, la Berlin, impreuna cu omologul sau german, ministrul Wolfgang Schäuble, cu alti ministri ai finantelor sau reprezentanti ai acestora, Declaratia de conformare cu prevederile Acordului multilateral pentru schimbul automat de informatii financiare. Documentul a fost semnat de reprezentanti din 52 de state si jurisdictii.
"Acest document este un instrument de crestere a transparentei si de combatere a evitarii si evaziunii fiscale. Este o directie extrem de importanta pe care ne focusam, extrem de necesara oricarei economii disciplinate", a declarat ministrul Finantelor Publice, Ioana-Maria Petrescu.
Odata intrat in vigoare, acest Acord va permite Romaniei sa faca schimb de informatii la nivelul standardului convenit de Organizaţia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), care prevede schimbul automat de informaţii financiare intre ţari si jurisdicţii, in scopul identificarii persoanelor fizice sau firmelor care eludeaza fiscul, prin transferul banilor in conturi din strainatate.
Ulterior semnarii acestei Declaratii de sustinere a Acordului, Romania, va face o lista a statelor cu care doreste sa realizeze automat acest schimb de informatii. Schimbul automat de informatii financiare se va face pe baze bilaterale pe masura ce fiecare dintre statele care se vor regasi pe lista Romaniei vor fi parcurs procedurile de intrare in vigoare a acordului.
"Scopul declarat al realizarii acestui schimb de informatii este ca ANAF sa poata verifica, de pilda, daca pentru sumele depozitate in conturi din strainatate au fost platite impozite. Este un pas important spre transparentizarea veniturilor. Datorita acestor schimburi de informatii financiare, ANAF poate avea o imagine de ansamblu asupra soldurilor sau valorii conturilor detinute in strainatate de rezidentii fiscali romani", a explicat ministrul finantelor publice.
Ce informatii vor putea fi schimbate in virtutea acestui acord:
date pentru identificarea persoanei (nume, adresa, cod identificare fiscala),
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
date referitoare la numarul contului (sau un echivalent functional),
date despre numele si numarul de identificare (daca exista) al institutiei financiare care face raportarea,
despre soldul sau valoarea contului,
in cazul unui cont de custode date referitoare la
suma bruta a dobanzii, dividendelor sau a altor venituri pentru activele existente in cont,
suma bruta a incasarilor din vanzarea sau rascumpararea activelor financiare.
In ultimii ani, problemele puse de frauda fiscala si de evaziunea fiscala la nivel transfrontalier s-au agravat considerabil, devenind un subiect de ingrijorare major la nivel mondial. Veniturile neraportate si neimpozitate reduc considerabil veniturile fiscale nationale. Prin urmare, este nevoie urgent de o crestere a eficientei si a eficacitatii colectarii impozitelor. Schimbul automat de informatii constituie un instrument important in aceasta privinta. Comisia Europeana, in comunicarea sa din 6 decembrie 2012 stabileste un plan de actiune privind consolidarea luptei impotriva fraudei si evaziunii fiscale, prin care a evidentiat necesitatea de a promova cu fermitate schimbul automat de informatii ca viitor standard european si international in materie de transparenta si de schimb de informatii in privinta unor chestiuni fiscale.
Acordul multilateral pentru schimbul automat de informatii financiare include prevederi exprese privind respectarea secretului fiscal. Se mentioneaza explicit faptul ca si in situatia in care un stat denunta aceasta intelegere, este obligat sa pastreze secretul fiscal pentru informatiile pe care le-a primit anterior momentului la care a renuntat sa mai fie parte a acestui Acord.
In functie de indeplinirea procedurilor interne legale pentru intrarea in vigoare a Acordului, Romania va putea face efectiv acest schimb de informatii incepand cu septembrie 2017 cu acele state care si-au indeplinit procedurile de intrare in vigoare a Acordului pana la data respectiva.
Inaintea efectuarii schimbului automat de informatii financiare intre doua state, una dintre conditii este aceea ca trebuie sa fie in vigoare Conventia privind asistenta administrativa reciproca in materie fiscala. in ceea ce priveste Romania, Conventia va intra in vigoare la data de 1 noiembrie 2014.
Sursa: MFP