email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Comunicat MFP privind un nou acord semnat pentru schimbul de informatii

schimbul de informatiiMFPacordinformatii financiare1 noiembrie

    Ministrul finantelor publice, Ioana-Maria Petrescu, a semnat la 30 octombrie, la Berlin, impreuna cu omologul sau german, ministrul Wolfgang Schäuble, cu alti ministri ai finantelor sau reprezentanti ai acestora, Declaratia de conformare cu prevederile Acordului multilateral pentru schimbul automat de informatii financiare. Documentul a fost semnat de reprezentanti din 52 de state si jurisdictii.

    "Acest document este un instrument de crestere a transparentei si de combatere a evitarii si evaziunii fiscale. Este o directie extrem de importanta pe care ne focusam, extrem de necesara oricarei economii disciplinate", a declarat ministrul Finantelor Publice, Ioana-Maria Petrescu.

    Odata intrat in vigoare, acest Acord va permite Romaniei sa faca schimb de informatii la nivelul standardului convenit de Organizaţia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), care prevede schimbul automat de informaţii financiare intre ţari si jurisdicţii, in scopul identificarii persoanelor fizice sau firmelor care eludeaza fiscul, prin transferul banilor in conturi din strainatate.

    Ulterior semnarii acestei Declaratii de sustinere a Acordului, Romania, va face o lista a statelor cu care doreste sa realizeze automat acest schimb de informatii. Schimbul automat de informatii financiare se va face pe baze bilaterale pe masura ce fiecare dintre statele care se vor regasi pe lista Romaniei vor fi parcurs procedurile de intrare in vigoare a acordului.

    "Scopul declarat al realizarii acestui schimb de informatii este ca ANAF sa poata verifica, de pilda, daca pentru sumele depozitate in conturi din strainatate au fost platite impozite. Este un pas important spre transparentizarea veniturilor. Datorita acestor schimburi de informatii financiare, ANAF poate avea o imagine de ansamblu asupra soldurilor sau valorii conturilor detinute in strainatate de rezidentii fiscali romani", a explicat ministrul finantelor publice.

    Ce informatii vor putea fi schimbate in virtutea acestui acord:
        date pentru identificarea persoanei (nume, adresa, cod identificare fiscala),
        date referitoare la numarul contului (sau un echivalent functional),
        date despre numele si numarul de identificare (daca exista) al institutiei financiare care face raportarea,
        despre soldul sau valoarea contului,
        in cazul unui cont de custode date referitoare la

            suma bruta a dobanzii, dividendelor sau a altor venituri pentru activele existente in cont,
            suma bruta a incasarilor din vanzarea sau rascumpararea activelor financiare.

    In ultimii ani, problemele puse de frauda fiscala si de evaziunea fiscala la nivel transfrontalier s-au agravat considerabil, devenind un subiect de ingrijorare major la nivel mondial. Veniturile neraportate si neimpozitate reduc considerabil veniturile fiscale nationale. Prin urmare, este nevoie urgent de o crestere a eficientei si a eficacitatii colectarii impozitelor. Schimbul automat de informatii constituie un instrument important in aceasta privinta. Comisia Europeana, in comunicarea sa din 6 decembrie 2012 stabileste un plan de actiune privind consolidarea luptei impotriva fraudei si evaziunii fiscale, prin care a evidentiat necesitatea de a promova cu fermitate schimbul automat de informatii ca viitor standard european si international in materie de transparenta si de schimb de informatii in privinta unor chestiuni fiscale.

    Acordul multilateral pentru schimbul automat de informatii financiare include prevederi exprese privind respectarea secretului fiscal. Se mentioneaza explicit faptul ca si in situatia in care un stat denunta aceasta intelegere, este obligat sa pastreze secretul fiscal pentru informatiile pe care le-a primit anterior momentului la care a renuntat sa mai fie parte a acestui Acord.

    In functie de indeplinirea procedurilor interne legale pentru intrarea in vigoare a Acordului, Romania va putea face efectiv acest schimb de informatii incepand cu septembrie 2017 cu acele state care si-au indeplinit procedurile de intrare in vigoare a Acordului pana la data respectiva.

    Inaintea efectuarii schimbului automat de informatii financiare intre doua state, una dintre conditii este aceea ca trebuie sa fie in vigoare Conventia privind asistenta administrativa reciproca in materie fiscala. in ceea ce priveste Romania, Conventia va intra in vigoare la data de 1 noiembrie 2014.

Sursa: MFP


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor legislative 2024:


TAX MEMO - MEMORATOR TAXE SI IMPOZITE!

->>  Numele obligatiei fiscale respective
->>  Ce act normativ se aplica
->>  Categorii de contribuabili vizati
->>  Termene de plata
->>  Ce declaratii trebuie depuse obligatoriu
->>  Exceptiile de la regula (daca exista)
->>  Observatii, precizari, recomandari, atentionari

Iti sunt acum disponibile doar in 30 sec.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
schimbul de informatiiMFPacordinformatii financiare1 noiembrie


Data aparitiei: 30 Octombrie 2014

Votati articolul "Comunicat MFP privind un nou acord semnat pentru schimbul de informatii":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X