email
Contabilitate 2023. Noutati legislative. Studii de Caz. Monografii contabile

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Contabilitate 2023. Noutati legislative. Studii de Caz. Monografii contabile"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Pierdere contabila si control finante. Cum se face esalonarea?

pierdere contabilaesalonarecontrolsumecod de procedura fiscalaOUG 29/2011

Analiza urmatoare face referire la o societate X care, in urma unui control de la Finante in anul 2014, are de achitat conform Raport de inspectie Fiscala suma de 100.000 lei, pentru care doreste esaloanarea la plata pe 12 luni conform Ordonantei 29/2011 art. 16.

Societatea are profit anul 2011, 2012 si pierdere contabila si fiscala 2013, dar indeplineste celelelte conditii de la pct. 2 si in ultimii 7 ani nu a avut intarzieri la plata taxelor si impozitelor. Vom vedea daca poate cere esalonare in conditiile Ordonantei 29/2011 pct. 2.

Conform art.125 - Cap.4 (Inlesniri la plata) - Cod procedura fiscala, organul fiscal competent, la cererea temeinic justificata a contribuabililor,  poate acorda inlesniri la plata pentru obligatiile fiscale restante, atat inaintea inceperii executarii silite, cat si in timpul efectuarii acesteia,  in conditiile legii.

Reglementarea acordarii esalonarilor la plata are cadrul juridic stabilit prin OUG 29/2011, cu modificarile si completarile ulterioare.

Astfel, in baza art.1 din OUG 29/2011, pentru obligatiile fiscale administrate de ANAF,  organele fiscale competente pot acorda, la cererea contribuabilului inlesniri sub forma esalonarii la plata pe o perioada de cel mult 5 ani, in conditiile impuse in acest sens. Contribuabilii care inregistreaza obligatii in suma totala mai mare de 300 mil.lei, perioada de esalonare poate fi de pana la 7 ani.
Inlesnirile sub forma esalonarii la plata se aplica contribuabililor, persoane fizice sau juridice de drept public sau privat, indiferent de modul de organizare, precum si  asocierilor fara personalitate juridica care, potrivit legii, au calitatea de contribuabil si sunt asimilate persoanelor juridice.

Conform art.3 OUG 29/2011, obiectul esalonarii il constituie toate obligatiile fiscale administrate de ANAF, inscrise in certficatul de atestare fiscala, cu conditia indeplinirii prevederilor legale, precum si a amenzilor de orice fel care se fac venit la bugetul de stat, acestea fiind asimilate obligatiilor fiscale.

Cazurile exceptate de la esalonarea la plata sunt precizate in art.3 alin.(2), alin.(21) si alin.(22) OUG 29/2011.

Conform art.3 alin.(3), perioada de esalonare la plata se stabileste de organul fiscal competent, in functie de cuantumul obligatiilor fiscale si de capacitatea financiara de plata a contribuabilui, aceasta neputand fi acordata pe o perioada mai mare decat perioada de esalonare la plata solicitata.

Conform art.4 alin.(1), conditiile cumulative care trebuiesc indeplinite de contribuabil pentru acordarea esalonarii la plata sunt urmatoarele :
a)sa aiba depuse toate declaratiile fiscale, potrivit vectorului fiscal la data eliberarii certificatului de atestare fiscal, conform art.4 alin.(2);

b) sa se afle în dificultate generata de lipsa temporara de disponibilitati banesti si sa aiba capacitate financiara de plata pe perioada de esalonare. Aceste situatii se apreciaza de organul fiscal competent pe baza programului de restructurare sau de redresare financiara ori altor informatii si/sau documente relevante, prezentate de contribuabil sau detinute de organul fiscal;

c) sa aiba constituita garantia potrivit art. 9 din OUG 29/2011;
d) sa nu se afle in procedura insolventei, potrivit prevederilor Legii nr. 85/2006;
e) sa nu se afle in dizolvare potrivit prevederilor legale în vigoare;

f) sa nu li se fi stabilit raspunderea în temeiul art. 138 din Legea nr. 85/2006 si/sau raspunderea solidara, potrivit prevederilor art. 27 si 28 CPF. Prin exceptie, daca actele prin care s-a stabilit raspunderea sunt definitive in sistemul cailor administrative si judiciare de atac, iar suma pentru care a fost atrasa raspunderea a fost achitata, conditia se considera indeplinita.
Referitor la cererea de acordare a acestei facilitati, insotita de documentele justificative,  conform art.5, se depune la registratura organului fiscal competent sau se transmite prin posta cu confirmare de primire, termenul de solutionare fiind de 60 zile de la data inregistarii sale.
 
O abordare speciala cu privire la conditiile impuse, precum si la termenul de solutionare a cererii o au CONTRIBUAILII CU RISC FISCAL MIC.

Conform art.161[3] alin.(2), este considerat cu risc fiscal mic contribuabilul care, la data depunerii cererii, indeplineşte, cumulativ, urmatoarele conditii:

a) nu are fapte inscrise in cazierul fiscal;

b) niciunul dintre administratori si/sau asociati nu a detinut, in ultimii 5 ani anteriori depunerii cererii, calitatea de administrator sau asociat la persoane juridice care au fost lichidate sau la care a fost declansata procedura insolventei si la care au ramas obligatii fiscale neachitate;

c) nu se afla in inactivitate temporara inscrisa la registrul comertului sau in registre tinute de instante judecatoresti competente;

d) nu are obligatii fiscale restante mai mari de 6 luni;

e) nu a inregistrat pierderi fiscale in fiecare an din ultimii 3 ani fiscali consecutivi;

f) in cazul persoanelor juridice, sa fi fost infiintate cu minumum 12 luni aterior depunerii cererii.

Conform art.161[3] alin.(1), pentru contribuabilii cu risc fiscal mic, conditiile cumulative de acordare a esalonarii la plata a obligatiilor fiscale restante, pe o perioada de cel mult 12 luni, sunt urmatoarele :

a) contribuabilul depune o cerere la organul fiscal competent;

b) sunt indeplinite conditiile prevazute la art. 4, cu excepţia celei prevazute la alin. (1) lit. b);

c) contribuabilul depune, in cel mult 30 zile de la data comunicarii certificatului de atestare fiscala, o garantie in valoare de minimum 20% din sumele ce pot face obiectul esalonarii la plata, precum si a penalitatilor de intarziere ce pot face obiectul amanarii la plata potrivit art.171, inscrise in certificatul de atestare fiscala.

Referitor la cererea de acordare a acestei facilitati, insotita de documentele justificative,  conform art.161[3] alin.(3), se depune la registratura organului fiscal competent sau se transmite prin posta cu confirmare de primire, termenul de solutionare fiind de 15 zile de la data inregistarii sale. Acest termen se prelungeste cu perioada cuprinsa intre data comunicarii certificatului de atestare fiscala de catre organul fiscal competent si data depunerii garantiei de catre contribuabil.
 
Referitor la contribuabilii care NU au obligatii fiscale restante la data depuerii cererii, pot solicita esalonarea la plata a obligatiilor fiscale declarate, precum si a obligatiilor fiscale stabilite prin decizie de impunere si pentru care nu s-a implinit scadenta sau termenul de plata prevazut la art.111 alin.(2) CPF, conform  art.161[3] alin.(4) OUG 29/2011.

In speta de mai sus, o societate doreste sa beneficieze, in conditiile OUG 29/2011, de esalonare la plata a obligatiilor fiscale stabilite  in urma unei inspectii fiscale, in valoare de 100.000 lei. Perioada pe care societatea o solicita organelor fiscale competente ca termen de esalonare este de 12 luni. Conform datelor prezentate de societate, aceasta a inregistrat profit contabil in anii 2011 si 2012, iar in anul 2013 a inregistrat pierdere contabila. Conform precizarilor facute de societate, toate celelalte conditii impuse prin art.161[3] alin.(2) OUG 29/2011 sunt indeplinite.

Vom relua conditia stipulata la art.161[3] alin.(2) lit.e)-OUG 29/2011: ʺ nu a inregistrat pierderi fiscale in fiecare an din ultimii 3 ani fiscali consecutivi ʺ , avand in vedere ca societate nu o ineplineste si tinand cont ca solicita in mod expres si explicarea sa.

Daca in anul 2014 veti depune cerere de esalonare la plata a obligatiilor fiscale, se vor lua in considerare rezultatul contabil e reiese din bilanturile/situatia contului de profit si pierdere, depuse pentru ultimele trei exercitii financiare consecutive incheiate : 2011, 2012, 2013. Astfel, daca in toti cei trei ani consecutivi, societatea prezinta in contul de profit si pierdere, respectiv in bilantul intocmit si depus la ANAF, profit contabil (sold creditor 121), atunci va incadrati in conditia impusa. In schimb, daca intr-un singur an din ce trei ani consecutivi (2011, 2012 si 2013) inregistrati pierdere contabila (sold debitor 121), atunci nu indepliniti conditia impusa.

Avand in vedere ca societatea inregistraza pierdere contabila in 2013, nu se incadreaza in categoria contribuabililor cu risc fiscal mic, deci nu puteti depue cerere de esalonare la plata a obligatiilor fiscale conform art.161[3] -OUG 29/2011.

Veti putea, in schimb, sa depuneti cererea in baza art.4- OUG 29/2011.


 Raspuns oferit de economist si expert contabil Marilena Radulescu pentru www.portalcontabilitate.rode Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2023

Scapati de orice grija privind inventarierea!


Urmati pas cu pas instructiunile prezentate pe lucrarea “Manualul de Inventariere”!

 In Manualul de Inventariere gasiti:

 •     noile proceduri de inventariere, pas cu pas
 •     setul complet de documente pe care trebuie sa le intocmiti
 •     exemple de inventariere pentru productie, agricultura, turism, constructii etc.
 •     modul cum se realizeaza procedura de inventariere in SAGA
 •     modul cum se face inventarierea pentru situatiile financiare interimare
...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
pierdere contabilaesalonarecontrolsumecod de procedura fiscalaOUG 29/2011

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 23 Decembrie 2014


Votati articolul "Pierdere contabila si control finante. Cum se face esalonarea?":
Rating:

Nota: 3.5 din 5 din 3 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

 • Declaratia 107 pentru firmele care fac sponsorizari: instructiuni si termen de depunere 2023

  • Microintreprinderile care anul anterior au dedus din impozitul datorat sponsorizari efectuate conform art. 56 din Codul fiscal au obligatia sa depuna declaratia 107 pentru anul 2022 pana la 26 iunie 2023 (25 este zi nelucratoare), avand in vedere prevederile OG 153/2020. Pana acum termenul obligatiei era 25 ianuarie, insa Guvernul a decis sa il amane, pe perioada in care se aplica facilitatile introduse prin OG 153/2022.  Daca la microintreprinderi e...» citeste mai departe aici

 • 25 mai 2023, termen pentru depunerea Declaratiei Unice

  • Va reamintim ca termenul pentru depunerea Declaratiei Unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212) este 25 mai 2023. Declaratia Unica 2023: cine are obligatia sa o depuna? Declaratia se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care in anul de impunere au realizat, individual sau intr-o forma de asociere, venituri/pierderi din Romania sau/si din strainatate si care dator...» citeste mai departe aici

 • Program IT realizat in regie proprie. Se considera profit reinvestit?

  • Un program IT a fost creat in colaborare cu un salariat si un tert (regie proprie plus tert). Se considera profit reinvestit valoarea totala a programului sau doar contributia tertului din facturi? Raspunsul specialistului: Dpdv contabil, conform prevederilor OMFP 1...» citeste mai departe aici

 • Comert online: 9 aspecte pe care ANAF le verifica in mod special

  • In aceasta perioada ANAF desfasoara o vasta actiune de control ce vizeaza absolut toti operatorii economici care activeaza in mediul online, scopul fiind identificarea celor care fie nu isi achita taxele si impozitele datorate, fie pur si simplu nu declara veniturile obtinute. De mentionat ca in aceasta actiune de control sunt implicati indirect si furnizorii de servicii postale care, conform O.U.G. nr. 67/2022, au obligatia de a raporta lunar catre...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba in 2023!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"Contabilitate 2023. Noutati legislative. Studii de Caz. Monografii contabile"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X