In Monitorul Oficial nr. 0074 din 28 ianuarie 2015 a fost publicat OG nr. 4 din 21 Ianuarie 2015.
Consultati aici Ordonanta pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal!
Prin actul normativ analizat astazi legiuitorul pune in aplicare o decizie recenta a Curtii Constitutionale prin care se extinde scutirea la impozit pentru veniturile realizate de persoane fizice cu handicap grav sau accentuat.
De asemenea, actul normativ enumera categoriile de persoane fizice scutite la plata contributiei pentru asigurarile de sanatate iar o ultima tematica adoptata de legiuitor se refera la taxa pe valoarea adaugata.
Desigur, analiza noastra va porni de la TVA, sectiunea cea mai reprezentativa pentru operatorii economici.
- Modificarile, din punctul de vedere al TVA, sunt:
Se reitereaza faptul ca pentru persoanele inregistrate in scopuri de TVA al caror cod de inregistrare in scopuri de TVA a fost anulat din oficiu nu au dreptul sa deduca TVA pentru achizitiile de bunuri sau servicii efectuate in perioada de invaliditate a codului de TVA. Daca bunuri sau servicii vor fi folosite dupa reinregistrarea in scopuri de TVA cand sunt aferente unor operatiuni taxabile, aceasta persoana are dreptul sa isi deduca TVA de la achizitia acestor bunuri. Deducerea se exercita in primul decont de TVA depus sau intr-un decont ulterior.
Beneficiarii persoane inregistrate in scopuri de TVA nu au dreptul sa deduca TVA de la achizitiile efectuate de la persoane al caror cod de inregistrare in scopuri de TVA a fost anulat din oficiu.
Fac exceptie cazurile cand achizitiile de la astfel de furnizori se efectueaza in cadrul unor proceduri de executare silita sau a procedurilor aplicabile persoanelor in faliment.
Noutatea consta in enumerarea punctuala a Legii nr. 85/2014 privind falimentul ca temei al procedurii insolventei si falimentului.
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Manual de politici contabile - Stick USB
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Tot din punctul de vedere al TVA, se corecteaza eroarea legislativa introdusa de OUG nr. 92/2014 prin care s-a abrogat art. 150 din Codul fiscal privind obligatia platii TVA pentru achizitiile intracomunitare de bunuri. in acest sens, legiuitorul introduce un nou articol in Codul fiscal, art. 150^1, cu prevederi similare, aproape identice cu cele abrogate.
Astfel, exista in continuare responsabilitate privind plata TVA pentru achizitiile intracomunitare de bunuri.
Acest nou temei normativ intra in vigoare cu aceeasi data a abrogarii temeiului normativ precedent, 13 februarie, iar responsabilitatea este detaliata in functie de rezidenta si forma juridica a persoanei ce efectueaza achizitia intracomunitara.
Din punctul de vedere al impozitului pe venit, ordonanta extinde scutirea de impozit pe venit pentru toate categoriile de venit impozabil realizate de o persoana fizica cu handicap grav sau accentuat.
Aceasta persoana beneficiaza de scutirea la impozitul din salarii iar daca desfasoara si alte activitati benficiaza de scutire si pentru urmatoarele tipuri de venituri:
- venituri din activitati independente;
- venituri din pensii;
- venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, altele decat cele impozitate prin transe de venit;
Legiuitorul stabileste si corectarea normelor de venit pentru perioada 1 ianuarie 2015 – 1 februarie 2015 pentru aceste persoane.
In urma mediatizarii situatiei de aplicare a contributiei de sanatate pentru copiii minori ce au incasat dobanda la alocatii, legiuitorul vine cu o serie de scutiri la contributia de sanatate, element de noutate ce ar fi trebuit sa fie introdus in Codul fiscal inca din iulie 2012, data de la care Codul fiscal reglementeaza asigurarile sociale.
Astfel, urmatoarele categorii de persoane sunt scutite de plata contributiei la asigurarile de sanatate:
- copiii cu varsta de pana la 18 ani, respectiv tinerii cu varsta de 18-26 ani daca sunt inscrisi in sistemul de invatamant;
- tinerii cu varsta de pana la 26 ani ce provin din sistemul de protectie a copilului. Daca acestia realizeaza venituri din salarii sau statul acorda venitul minim garantat, pentru aceste venituri se datoreaza contributia de sanatate.
Sunt scutite, de asemenea de plata contributiei la sanatate sotul, sotia, parintii fara venituri aflati in intretinerea unei persoane asigurate.
Femeile insarcinate si lauzele, daca nu realizeaza venituri sau daca veniturile au o valoare mai mica decat salariul minim brut pe tara vor beneficia de asemenea de scutire.
Ordonanta mai enumera si alte categorii scutite de contributia la sanatate, cum ar fi persoanele persecutate politic, veteranii de razboi, invalizii si vaduvele de razboi etc.
Prin ordin comun al ANAF si al Casei Nationale de Sanatate se va stabili lista finala a acestor persoane.
Autor: Consultantul fiscal Adrian Benta