Regasiti mai jos aspectele privind reglementarile contabile in partida simpla prevazute de OMFP 170/2015 in vigoare cu 1 martie 2015.
Va reamintim ca incepand cu data de 1 martie se abroga:
- Ordinul MFP 1040/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice privind organizarea si conducerea evidentei contabile in partida simpla de catre persoanele fizice care au calitatea de contribuabil in conformitate cu prevederile Legii 571/2003 privind Codul fiscal;
- Normele specifice de intocmire si utilizare a documentului Registrul-jurnal de incasari si plati (cod 14-1-1/b) cuprinse in anexa nr. 2 la Ordinul MEF 3512/2008 privind documentele financiar-contabile.
- Ordinul MEF 2410/2007 privind aspecte de natura contabila si fiscala referitoare la practicienii in insolventa, persoane fizice sau juridice, care isi desfasoara activitatea in conformitate cu prevederile OUG 86/2006 privind organizarea activitatii practicienilor in insolventa.
Reglementarile contabile privind contabilitatea in partida simpla se aplica de catre:
1. persoanele fizice si asocierile fara personalitate juridica, ale caror venituri sunt supuse impozitului pe venit in conformitate cu prevederile Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, al caror venit net anual este determinat in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, si este obtinut din urmatoarele surse:
a) activitati independente: activiati economice (persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale); profesii libere (medici, avocati, notari, aduitori financiari, consultanti fiscali, experti contabili, arhitecti si alte profresii reglementate); drepturi de proprietate intelectuala (in conditiile in care opteaza pentru determinarea venitului net in sistem real);
b) cedarea folosintei bunurilor;
c) activitati agricole, silvicultura si iscicultura.
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Impozitarea veniturilor din chirii 2024
2. persoanele sau entitatile care, prin actul normativ de infiintare, prin legi speciale sau prin alte acte normative, au obligatia tinerii contabilitatii in partida simpla, cu exceptia persoanelor juridice fara scop patrimonial.