CECCAR Bihor informeaza ca Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania a infiintat Registrul National de Publicitate a Maselor Patrimoniale afectate exercitarii profesiei care functioneaza potrivit art. 117 lit. g) din Regulamentul de aplicare a legii nr. 36/1995 a notarilor publici si a activitatii notariale, republicata, aprobat prin Ordinul ministrului justitiei nr. 2333/C/2013. Administrarea registrului intra in atributiile Centrului National de Administrare a Registrelor Nationale Notariale - Infonot.
Potrivit art. 31 din Noul Cod Civil, "orice persoana fizica sau persoana juridica este titulara a unui patrimoniu care include toate drepturile si datoriile ce pot fi evaluate in bani si apartin acesteia. Acesta poate face obiectul unei diviziuni sau unei afectatiuni numai in cazurile si conditiile prevazute de lege. Patrimoniile de afectatiune sunt (…) cele afectate exercitarii unei profesii autorizate (…)"
Potrivit art. 33 alin. (1) din NCC, "constituirea masei patrimoniale afectate exercitarii in mod individual a unei profesii autorizate se stabileste prin actul incheiat de titular, cu respectarea conditiilor de forma si publicitate prevazute de lege."
Art. 2324 alin. (4) din NCC stabileste ca bunurile care fac obiectul unei diviziuni a patrimoniului afectate exercitiului unei profesii autorizate de lege pot fi urmarite numai de creditorii ale caror creante s-au nascut in legatura cu profesia respectiva. Acesti creditori nu vor putea urmari celelalte bunuri ale debitorului.
Prin urmare, persoana care desfasoara in mod independent o profesia liberala autorizata de lege va raspunde limitat in sensul ca bunurile care fac obiectul masei patrimoniale afectate exercitarii profesiei vor putea fi urmarite numai de catre creditorii ale caror creante s-au nascut in legatura cu profesia respectiva. Acesti creditori nu vor putea urmari celelalte bunuri ale debitorului chiar daca creanta lor nu este acoperita prin executarea drepturilor care compun aceasta masa patrimoniale. De exemplu, daca un profesionist inclus in aceasta categorie este tinut sa raspunda pentru o culpa profesionala, creditorul ii va putea urmari numai acele bunuri ce fac parte din patrimoniul afectat exercitarii profesiei, nu si bunuri care intra in componenta altor mase patrimoniale (ale sale proprii sau cele detinute in comunitate cu celalalt sot).
In Registrul National de Publicitate a Maselor Patrimoniale afectate profesiei (RNPMP), orice persoana care desfasoara o profesie autorizata, individual sau in asociere, indiferent de data la care si-a inceput activitatea va putea solicita inscrierea masei patrimoniale profesionale. Registrul garanteaza opozabilitatea fata de terti a constituirii sau modificarii masei patrimoniale profesionale si a componentei acesteia.
Determinarea masei patrimoniale destinate desfasurarii in mod individual a oricarei profesii liberale se realizeaza prin act constitutiv.
Actul constitutiv impreuna cu dovada exercitarii profesiei si dovada inscrierii in evidentele organismului profesional din care face parte, constituie documentatia necesara pentru inscrierea in RNPMP. Taxa de inscriere in registru este de 50 lei + TVA/ persoana.
Sursa:
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Cartea verde a contabilitatii
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz