Si contabilitatea, ca orice activitate umana, este supusa erorii, erori ce se descopera de altfel ulterior, in cele mai dese cazuri, dupa depunerea situatiilor financiare anuale. Procedura contabila aplicabila este prevazuta de art. 67 din OMFP 1802/2014 ce stabileste ca erorile nesemnificative aferente exercitiilor anterioare la care s-au depus situatiile financiare se corecteaza pe seama rezultatului reportat, respectiv erorile nesemnificative contabile se corecteaza fie pe seama rezultatului curent fie pe seama rezultatului reportat.
Avem insa o noutate absoluta aplicabila incepand cu 1 ianuarie 2016 prin noul Cod fiscal ce stabileste o procedura similara si pentru corectarea omisiunilor de la cheltuielile fiscale sau a veniturilor nedeclarate la termenul la care au fost inregistrate aceste cheltuieli.
In anul 2015 aveam obligatia depunerii de declaratii rectificative asupra impozitului pe profit, indiferent de valoarea acestor sume omise. Noul Cod fiscal ne obliga la aceste rectificari ale calculului de impozit pe profit la perioada la care se refera numai daca valorile sunt semnificative, conform reglementarilor contabile.
Desigur, aceasta procedura similara procedurii contabile ne scuteste sa ne intoarcem cu declaratii rectificative si implicit ne scuteste de plata unor dobanzi si penalitati cand valorile nu sunt semnificative si sunt corectate pe seama exercitiului curent.
In acest sens, trebuie sa stabilim prin politica contabila proprie o valoare semnificativa de la care vom merge cu declaratii rectificative la perioada trecuta.
Legiuitorul stabileste ca semnificativ reprezinta acea valoare care ar influenta decizia unui investitor. Desigur, teoretic suna foarte bine, mai ales ca este o preluare a doctrinei din Standardele Internationale de Contabilitate - IFRS. Aceasta procedura ar putea fi aplicata pentru societatile cotate la bursa, deschise investitiilor externe. in cazul societatilor inchise insa, cand actualii proprietari nu sunt dispusi sa coopteze alti investitori in societate, aceasta doctrina contabila nu poate fi aplicata.
Prin manualul de politici contabile proprii, in functie de marimea societatii, in functie de numarul de salariati, plafonul de suma semnificativa trebuie stabilit altfel. Depinde de la societate la societate. in functie de marimea societatii sau a cifrei de afaceri am putea sa alegem de exemplu un plafon de n x salariul mediu pe economie. La fel de bine ar putea fi ales un procent de x% din cifra de afaceri. Important este insa ca acea valoare sa fie una concret determinata si adaptata la specificul situatiei.
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor Registrul de Evidenta Fiscala PFA Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Cu stima,
Consultant fiscal,
Auditor financiar,
Adrian Benta