Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
ANAF si MFP Contabilul.ro | ANAF si MFP

Se anuleaza unele obligatii fiscale. Senatul a adoptat proiectul

Data aparitiei: 16 Iunie 2015
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Proiectulsenatulanularea obligatiilorreconsiderarea activitatilor independenteactivitati dependenteobligatii fiscale

Va aducem la cunostinta ca la inceputul saptamanii, proiectul de lege privind anularea unor obligatii fiscale a fost adoptat de Senat.

Prin acest propiect se propune anularea obligatiilor fiscale rezultate in urma reincadrarii de catre ANAF a veniturilor din activitati independente ca activitati dependente, aparute pana la 1 iunie 2015 si neachitate, inclusiv diferentele de TVA aferenta veniturilor realizate din drepturi de proprietate intelectual.

Totodata, initiativa adoptata de Senat prevede anularea diferentelor de "obligatii fiscale principale si/sau obligatiile accesorii stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere emisa si comunicata contribuabilului, ca urmare a recalificarii sumelor reprezentand indemnizatie primita pe perioada delegarii si detasarii de catre angajatii care si-au desfasurat activitatea pe teritoriul altei tari, aferente perioadelor fiscale de pana la 1 iunie 2015 si neachitate pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi", informeaza HotNews.ro.

In plus, se mentioneaza ca se renunta si la obligatia de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate, neachitata, dar numai pentru persoanele a caror baza lunara de calcul este mai mica decat salariul de baza minim brut pe tara aferenta perioadelor fiscale cuprinse intre 1 ianuarie 2012 si 31 decembrie 2014.

Se anuleaza, de asemenea, potrivit sursei, datoriile de plata privind diferentele de taxa pe valoarea adaugata aferenta veniturilor realizate din drepturi de proprietate intelectuala, cu obligatiile fiscale accesorii aferente, stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere emisa si comunicata contribuabilului ca urmare a depasirii plafonului si neinregistrarii ca platitor de taxa pe valoarea adaugata, pentru perioadele anterioare datei de 1 iunie 2015 si neachitate.

Astfel, in situatia in care contribuabilul si-a exercitat dreptul de deducere in primul decont de taxa pe valoarea adaugata depus dupa emiterea deciziei de impunere, organul fiscal nu anuleaza diferentele de taxa pe valoarea adaugata. In acest caz, organul fiscal anuleaza doar obligatiile fiscale accesorii aferente diferentelor de taxa pe valoarea adaugata, scrie aceeasi sursa.

Se precizeaza, totodata, ca "organele fiscale au reconsiderat/reincadrat veniturile realizate din desfasurarea ca activitate independenta a unor profesii libere ca fiind venituri din activitati dependente, pentru meserii precum cele practicate de persoanele fizice autorizate in diverse domenii, de liber profesionisti (farmacisti, medici, arhitecti, experti contabili, consultanti fiscali, evaluatori, executori judecatoresti, avocati, etc.) si de persoanele fizice in domeniul drepturilor de autor".

Documentul citat de HotNews.ro mai atrage atentia si asupra impactului negativ pe care reconsiderea respectivelor activitati independente ca dependente il are in acest domeniu:

"Avand in vedere numarul contribuabililor care sunt inregistrati ca prestand activitati independente (cca 600.000 medici, juristi, consultanti, brokeri, informaticieni etc.) precum si cuantumul foarte mare al diferentelor de stabilit prin aplicarea art.7 din Codul Fiscal se poate aprecia un impact negativ major in acest domeniu. Din informatiile prezentate de ANAF reiese ca in anul 2015 dintr-un total de 749 de verificari pentru 7 cazuri au fost reconsiderate activitatile ca activitati dependente, iar sumele stabilte suplimentar pentru acesti din urma contribuabili sunt de circa 10 milioane lei. De asemenea, sunt in curs de verificare un numar de 239 de contribuabili, iar pentru 8 dintre acestia se prefigureaza reconsiderarea activitatii desfasurate, iar sumele ce pot fi stabilite suplimentar pentru acesti din urma contribuiabili este de aproximativ 9 milioane lei".

Precizam ca acest proiect urmeaza sa fie transmis Camerei Deputatilor, care este for decizional.






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X