Dreptul la plati compensatorii nu este un drept consacrat de lege, fapt pentru care, angajatorul are obligatia de a acorda aceste plati daca este stabilit astfel in contractul colectiv de munca aplicabil sau in contractul individual de munca.
Astfel, in privinta platilor compensatorii angajatorul va trebui sa aplice:
- prevederile contractului individual de munca;
- prevederile contractului colectiv de munca incheiat la nivel de unitate, daca un asemenea contract s-a incheiat;
- prevederile privind platile compensatorii de la nivel de grup de unitati - daca un astfel de contract colectiv exista;
- prevederile privind platile compensatorii din contractul colectiv de munca de la nivel de sector de activitate - daca acest contract exista si se aplica angajatorului.
Una dintre problemele care se ridica in practica o constituie contributiile sociale care se datoreaza pentru platile compensatorii acordate de angajator salariatilor concediati.
Platile compensatorii acordate in baza contractelor colective sau individuale de munca nu intra in baza de calcul al:
- contributiei individuale la bugetul asigurarilor pentru somaj si contributiei datorate de angajator la bugetul asigurarilor pentru somaj (art. 296^16 lit. c^1);
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2025
- contributiei pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate (296^16 lit. e^2);
- contributiei la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale, datorata de persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajator potrivit Legii 200/2006 privind constituirea si utilizarea Fondului de garantare pentru plata creantelor salariale, cu completarile si modificarile ulterioare (pct. 24 lit. b) din Normele metodologice de aplicare a prevederilor art. 296^16 din Codul fiscal).
Asadar, pentru compensatiile acordate in conditiile contractelor colective sau individuale de munca, persoanelor concediate pentru motive care nu tin de persoana lor se datoreaza urmatoarele contributii sociale:
- contributia la sistemul asigurarilor sociale de stat (angajator si salariat);
- contributia la sistemul asigurarilor sociale de sanatate (angajator si salariat);
- contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale datorata de angajator bugetului asigurarilor sociale de stat.
De asemenea, platile compensatorii vor intra in baza de calcul al impozitului pe veniturile salariale.
In practica se intalneste si situatia in care decizia de concediere este anulata de instanta de judecata la solicitarea salariatului. Acordarea platilor compensatorii a fost determinata de concedierea salariatilor fara culpa lor, iar acordarea acestora s-a facut in baza deciziilor de concediere, decizii ce au fost anulate de instanta de judecata.
In acest caz, angajatorul are obligatia sa ii reintegreze pe salariati si sa le plateasca despagubiri egale cu salariile indexate, majorate si reactualizate si cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat, iar salariatii au obligatia sa restituie platile compensatorii ce le-au fost acordate in baza deciziilor de concediere anulate de instanta de judecata.
Autor: Irina Dumitrescu
Economist
Experienta:
- 7 ani de activitate in domeniul contabilitatii de gestiune si financiara in cadrul unei companii multinationale
Expert contabil, CECCAR BUCURESTI