email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Plata drepturi de autor catre o persoana fizica nerezidenta. Obligatii fiscale in 2017

drepturi de autorvenituri din drepturi de autorobligatii fiscalenerezidenti

Din ce in ce mai multe firme aleg sa colaboreze prin drepturi de autor si sa isi gestioneze astfel afacerile care functioneaza in acest mod. Tocmai de aceea, drepturile de proprietate intelectuala sau drepturile de autor reprezinta in continuare un subiect de interes atat pentru angajatori, cat si pentru persoanele fizice care incheie astfel de contracte si care, in functie de tipul de impozit ales, trebuie sa stie ca pot datora de asemenea taxe la stat alaturi de obligatia de a depune formularul pentru declararea acestor venituri din drepturi de autor. 

In randurile urmatoare, stabilim care sunt obligatiile in cazul in care societatea face un contract de colaborare/drepturi de autor cu un minor respectiv tutorele acestuia din alt stat, daca trebuie inregistrat la Administratia Financiara acest contract, precum si ce taxe se datoreaza.

 

 

Avand in vedere faptul ca beneficiarul venitului este nerezident (este din R. MD), atunci venitul respectiv este supus, in Romania, impozitarii cu impozit pe veniturile nerezidentilor, conform art. 221 si urm din codul fiscal.
Veniturile din drepturi de autor, potrivit art. 7 punctul 36 alin. (1) din codul fiscal, se incadreaza in categoria redeventelor.
 
Potrivit art. 223 alin. (1) lit. d) din codul fiscal, veniturile obtinute din Romania de catre un nerezident de natura redeventelor sunt impozabile in Romania.
 
Asadar, asupra sumei platite nerezidentului, se datoreaza in Romania un impozit pe veniturile nerezidentilor.

Impozitul este datorat de catre beneficiarul venitului (de catre nerezident), insa impozitul este calculat, retinut, platit si declarat de catre platitorul de venit - adica de societatea din Romania - potrivit art. 224 alin. (1) din codul fiscal.

Impozitul datorat statului roman se stabileste de catre societatea din Romania prin aplicarea procentului de 16% asupra sumei brute reprezentand dreptul de autor, potrivit art. 224 alin. (4) lit. d) din codul fiscal.


 
Nerezidentului i se plateste suma neta, ca diferenta dintre suma bruta inscrisa in documentul juridic ce reglementeaza activitatea desfasurata (in speta, contract) si valoarea impozitului.
Inregistrarea contabila este urmatoarea:
- inregistrarea redeventei:
628 = 401  suma din contract
 
- retinerea impozitului din suma din contract:
401 = 446 / analitic impozit nerezidenti (16% * suma bruta din contract)
 
- plata sumei nete nerezidentului:
401 = 5124  cu diferenta dintre suma bruta si impozit.
 
Este posibil ca nerezidentul sa doreasca sa i se achite suma din contract, neafectata de vreo retinere. In aceasta situatie, impozitul pe nerezidenti ramane, in continuare, in sarcina societatii din Romania, care il va suporta ea insasi pe costuri.

Impozitul, in acest caz, se determina prin aplicarea procentului de 16% asupra unei sume brute, care se calculeaza astfel:
Baza impozit nerezidenti = Suma din contract care i se achita nerezidentului : 84%.
Astfel, am obtinut suma bruta (baza majorata) a impozitului.
Impozitul = 16% * baza impozit.
 
Inregistrarea contabila este urmatoarea:
- inregistrarea redeventei:
628 = 401  suma din contract
 
- inregistrarea impozitului calculat la o baza majorata:
6588 / 635 = 446 / analitic impozit nerezidenti (16% * suma bruta majorata)
 
- plata sumei din contract catre nerezident:
401 = 5124  cu suma din contract.
 
Cheltuiala inregistrata in contul 6588 / 635 este nedeductibila la calculul impozitului pe profit, conform art. 25 alin. (4) lit. a) din codul fiscal.
 
Mai exista si o a treia situatie.

Aceea in care se poate aplica procentul din Conventia de evitare a dublei impuneri dintre Romania si R.MD, conform art. 230 din codul fiscal.
 
In conventie, la art. 12 paragraful 2 se arata ca impozitul este de 10% din suma bruta a redeventelor pentru folosirea sau concesionarea oricarui patent, marca de comert, desen sau model, formula secreta sau procedeu de fabricatie sau pentru informatii referitoare la experienta in domeniul industrial, comercial sau stiintific sau este de 15% din suma bruta a redeventelor in toate celelalte cazuri.

Potrivit paragrafului 3, termenul redevente folosit in articolul 12 din conventie "inseamna plati de orice natura primite pentru folosirea sau concesionarea oricarui drept de autor asupra unei opere literare, artistice sau stiintifice, inclusiv asupra filmelor de cinematograf si filmelor sau benzilor folosite pentru emisiunile de radio sau de televiziune, transmisiilor prin satelit ori prin cablu sau prin oricare mijloace electronice folosite pentru emisiunile destinate publicului, orice patent sau marca de comert, desen sau de model, plan, formula secreta sau procedeu de fabricatie sau pentru folosirea sau concesionarea oricarui echipament industrial, comercial sau stiintific, pentru informatii referitoare la experienta in domeniul industrial (know-how), comercial sau stiintific."
 
Asadar, in functie de natura redeventei - desi, consider ca va incadrati la procentul de 15% - se aplica procentul de impozitare din conventie.

Dar, pentru aplicarea cotei de impozitare din conventie (care, probabil, in cazul dvs, este de 15%), trebuie indeplinite simultan (concomitent) doua conditii:
- impozitul sa fie efectiv retinut din suma bruta datorata nerezidentului, acestuia platindu-i-se diferenta
si
- la data platii venitului net catre nerezident, societatea dvs sa detina in original certificatul de rezidenta fiscal al beneficiarului venitului rerezident, emis de organul fiscal din Moldova.
In cazul in care una dintre aceste doua conditii nu este indeplinita (fie nu exiosta certificatul de rezidenta fiscala la data platii venitului, fie impozitul se suporta de catre platitorul de venit - de societatea din Romania), atunci se aplica obligatoriu imponerea de 16%, fara a se tine cont de procentele din conventie.
Acest aspect este prevazut la punctul 18 alin. (5) din normele de aplicare a art. 230 din codul fiscal.
 
Inregistrarea contabila este urmatoarea:
- inregistrarea redeventei:
628 = 401  suma din contract
 
- retinerea impozitului din suma din contract, prin aplicarea cotei din conventie asupra sumei brute:
401 = 446 / analitic impozit nerezidenti (10% sau 15% * suma bruta din contract)
 
- plata sumei nete nerezidentului:
401 = 5124  cu diferenta dintre suma bruta si impozit.
 
Impozitul pe veniturile nerezidentilor calculat in valuta, indiferent de situatia care se aplica, dintre cele trei prezentate, se transforma in lei la cursul BNR valabil in data platii venitului catre nerezident, conform art. 224 alin. (5) din codul fiscal.

Impozitul se plateste la bugetul de stat in cont unic si se declara in declaratia 100 la cod 633--Impozit pe ven.din redevente obt.din Romania de pers.nerezid. pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care s-a platit venitul nerezidentului.
 
De asemenea, in anul urmator celuio curent, pana la data de 28 / 19 februarie, societatea din Romania trebuie se completeze si sa depuna declaratia 207 privind impozitul pe nerezidenti, pe beneficiari de venit.

Insa, pentru completarea acestei declaratii, societatea din Romania trebuie sa depuna la organul fiscal in raza caruia isi are domiciliul fiscal (sediul social) formularul 030 prin care solicita acordarea codului de inregistrare fiscala pentru nerezidentul persoana fizica. La declaratia 030 se anexeaza contractul de drept de autor, tradus in limba romana (insa presuoun ca este intocmit in limba ... moldoveneasca). Fprmularul 030 se gaseste pe site-ul ANAF, fiind reglementat de OPANAF 511/2017.
 
Contractul de drept de autor se inregistreaza la ANAF daca si numai daca serviciul este prestat efectiv pe teritoriul Romaniei, conform art. 1 din Ordinul 2994/2016.

Daca activitatea nu se desfasoara pe teritoriul Romaniei, contractul nu se inregistreaza la ANAF, conform art. 2 din ordin.

Eventuala declarare se face prin depunerea formularului 017 la organul fiscal in raza caruia societatea din Romania isi are sediul social. La declaratie se anexeaza copie de pe contract. 
 
Mentionam ca, in afara impozitului pe nerezidenti administrat de catre societatea romana - platitoare de venit - nu se mai aplica o alta taxa sau contributie asupra venitului din drept de autor al nerezidentului, persoana fizica.
 
In ceea ce priveste TVA, potrivit art. 268 alin. (1) din codul fiscal, sunt operatiuni impozabile in Romania cele care indeplinesc cumulativ urmatoarele 4 conditii:
a) operatiunile care, in sensul art. 270 - 272 , constituie sau sunt asimilate cu o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, in sfera taxei, efectuate cu plata;
b) locul de livrare a bunurilor sau de prestare a serviciilor este considerat a fi in Romania, in conformitate cu prevederile art. 275 și 278;
c) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor este realizata de o persoana impozabila, astfel cum este definita la art. 269 alin. (1), actionand ca atare;
d) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor sa rezulte din una dintre activitatile economice prevazute la art. 269 alin. (2).
 
Intre aceste conditii, cea de la litera c) nu este indeplinita, in sensul ca operatiunea (serviciul) nu este furnizat de catre o persoana impozabila (sau, cel putin, asa rezulta din datele prezentate).
Ca urmare, operatiunea, din punctul de vedere al TVA, nu este impozabila in Romania. Nu se declara in 390, nu se declara in 394, iar in decontul de TVA se raporteaza pe randul 28 Achizitii de bunuri si servicii scutie de taxa sau neimpozabile.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Otilia-Mihaela Roman - Expert contabil si Consultant fiscal

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


Evitati o amenda de pana la 5.000 de lei!
Folositi cel mai bun ghid de inventariere a patrimoniului, conform Codului fiscal!

 In Manualul de Inventariere gasiti:

  •     noile proceduri de inventariere, pas cu pas
  •     setul complet de documente pe care trebuie sa le intocmiti
  •     exemple de inventariere pentru productie, agricultura, turism, constructii etc.
  •     modul in care se realizeaza procedura de inventariere in SAGA
  •     modul in care se face inventarierea pentru situatiile financiare interimare.
...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
drepturi de autorvenituri din drepturi de autorobligatii fiscalenerezidenti


Data aparitiei: 28 Iunie 2017

Votati articolul "Plata drepturi de autor catre o persoana fizica nerezidenta. Obligatii fiscale in 2017":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 5 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Definitia intreprinderilor legate: clarificari aduse de MF

    • Ministerul Finantelor propune o noua definitie a intreprinderilor legate in contextul impozitarii microintreprinderilor, conform unui proiect de OUG publicat miercuri, 13 martie.  Prevederile urmeaza sa se aplice incepand cu verificarea incadrarii in categoria microintreprinderilor in anul 2024.  Aceasta propunere legislativa clarifica aplicarea regulior fiscale, mai ales in contextul aparitiei confuziilor generate de prevederile OUG 115/2023 (art. 47 alin...» citeste mai departe aici

  • Salariat cu norma intreaga si titular PFA: studiu de caz privind plata CASS

    • Conform Codului Fiscal, in anul 2024, PFA trebuie sa plateasca la stat un impozit in cota de 10% din venitul net, atat pentru activitatile din sistem real, cat si pentru cele cu norma de venit. Diferenta este la PFA in sistem real, pentru care din acest an si CASS devine cheltuiala deductibila (pana acum intra doar CAS-ul in facilitate). Acest lucru inseamna ca din venitul net se scade CAS-ul si CASS-ul. Salariat si titular PFA 2024 - studiu de caz ...» citeste mai departe aici

  • HORECA in 2024: legislatie explicata si monografii contabile

    • HoReCa este, fara niciun dubiu, un sector vital al economiei, cu o pondere majora, alaturi de comert si transporturi, la cresterea PIB. Este un adevarat barometru care reflecta mai precis decat orice statistici disponibilitatile de consum si, implicit, nivelul de trai al populatiei. Si tocmai din cauza importantei sale, acest sector este vizat adesea de modificari legislative care aduc fie restrictii, fie facilitati, fie noi proceduri sau noi taxe si impozite. Iar t...» citeste mai departe aici

  • Retur produse vandute: monografia contabila aplicabila atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator

    • Societatea AbaProd SRL, avand ca obiect de activitate productia de imbracaminte, platitoare de impozit pe profit si TVA, a livrat catre Eva SRL produse finite cu incasare pe masura vanzarii, in doua transe: o livrare in luna decembrie N-1, in valoare de 1.000 lei + TVA (cost de productie 600 lei) si o livrare in luna ianuarie N, de 2.000 lei + TVA (cost de productie 1.400 lei). In luna ianuarie, clientul a achitat contravaloarea a 50% din produsele vandute. In luna iunie N, clientul i...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X