email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Plata drepturi de autor catre o persoana fizica nerezidenta. Obligatii fiscale in 2017

drepturi de autorvenituri din drepturi de autorobligatii fiscalenerezidenti

Din ce in ce mai multe firme aleg sa colaboreze prin drepturi de autor si sa isi gestioneze astfel afacerile care functioneaza in acest mod. Tocmai de aceea, drepturile de proprietate intelectuala sau drepturile de autor reprezinta in continuare un subiect de interes atat pentru angajatori, cat si pentru persoanele fizice care incheie astfel de contracte si care, in functie de tipul de impozit ales, trebuie sa stie ca pot datora de asemenea taxe la stat alaturi de obligatia de a depune formularul pentru declararea acestor venituri din drepturi de autor. 

In randurile urmatoare, stabilim care sunt obligatiile in cazul in care societatea face un contract de colaborare/drepturi de autor cu un minor respectiv tutorele acestuia din alt stat, daca trebuie inregistrat la Administratia Financiara acest contract, precum si ce taxe se datoreaza.

 

 

Avand in vedere faptul ca beneficiarul venitului este nerezident (este din R. MD), atunci venitul respectiv este supus, in Romania, impozitarii cu impozit pe veniturile nerezidentilor, conform art. 221 si urm din codul fiscal.
Veniturile din drepturi de autor, potrivit art. 7 punctul 36 alin. (1) din codul fiscal, se incadreaza in categoria redeventelor.
 
Potrivit art. 223 alin. (1) lit. d) din codul fiscal, veniturile obtinute din Romania de catre un nerezident de natura redeventelor sunt impozabile in Romania.
 
Asadar, asupra sumei platite nerezidentului, se datoreaza in Romania un impozit pe veniturile nerezidentilor.

Impozitul este datorat de catre beneficiarul venitului (de catre nerezident), insa impozitul este calculat, retinut, platit si declarat de catre platitorul de venit - adica de societatea din Romania - potrivit art. 224 alin. (1) din codul fiscal.

Impozitul datorat statului roman se stabileste de catre societatea din Romania prin aplicarea procentului de 16% asupra sumei brute reprezentand dreptul de autor, potrivit art. 224 alin. (4) lit. d) din codul fiscal.


 
Nerezidentului i se plateste suma neta, ca diferenta dintre suma bruta inscrisa in documentul juridic ce reglementeaza activitatea desfasurata (in speta, contract) si valoarea impozitului.
Inregistrarea contabila este urmatoarea:
- inregistrarea redeventei:
628 = 401  suma din contract
 
- retinerea impozitului din suma din contract:
401 = 446 / analitic impozit nerezidenti (16% * suma bruta din contract)
 
- plata sumei nete nerezidentului:
401 = 5124  cu diferenta dintre suma bruta si impozit.
 
Este posibil ca nerezidentul sa doreasca sa i se achite suma din contract, neafectata de vreo retinere. In aceasta situatie, impozitul pe nerezidenti ramane, in continuare, in sarcina societatii din Romania, care il va suporta ea insasi pe costuri.

Impozitul, in acest caz, se determina prin aplicarea procentului de 16% asupra unei sume brute, care se calculeaza astfel:
Baza impozit nerezidenti = Suma din contract care i se achita nerezidentului : 84%.
Astfel, am obtinut suma bruta (baza majorata) a impozitului.
Impozitul = 16% * baza impozit.
 
Inregistrarea contabila este urmatoarea:
- inregistrarea redeventei:
628 = 401  suma din contract
 
- inregistrarea impozitului calculat la o baza majorata:
6588 / 635 = 446 / analitic impozit nerezidenti (16% * suma bruta majorata)
 
- plata sumei din contract catre nerezident:
401 = 5124  cu suma din contract.
 
Cheltuiala inregistrata in contul 6588 / 635 este nedeductibila la calculul impozitului pe profit, conform art. 25 alin. (4) lit. a) din codul fiscal.
 
Mai exista si o a treia situatie.

Aceea in care se poate aplica procentul din Conventia de evitare a dublei impuneri dintre Romania si R.MD, conform art. 230 din codul fiscal.
 
In conventie, la art. 12 paragraful 2 se arata ca impozitul este de 10% din suma bruta a redeventelor pentru folosirea sau concesionarea oricarui patent, marca de comert, desen sau model, formula secreta sau procedeu de fabricatie sau pentru informatii referitoare la experienta in domeniul industrial, comercial sau stiintific sau este de 15% din suma bruta a redeventelor in toate celelalte cazuri.

Potrivit paragrafului 3, termenul redevente folosit in articolul 12 din conventie "inseamna plati de orice natura primite pentru folosirea sau concesionarea oricarui drept de autor asupra unei opere literare, artistice sau stiintifice, inclusiv asupra filmelor de cinematograf si filmelor sau benzilor folosite pentru emisiunile de radio sau de televiziune, transmisiilor prin satelit ori prin cablu sau prin oricare mijloace electronice folosite pentru emisiunile destinate publicului, orice patent sau marca de comert, desen sau de model, plan, formula secreta sau procedeu de fabricatie sau pentru folosirea sau concesionarea oricarui echipament industrial, comercial sau stiintific, pentru informatii referitoare la experienta in domeniul industrial (know-how), comercial sau stiintific."
 
Asadar, in functie de natura redeventei - desi, consider ca va incadrati la procentul de 15% - se aplica procentul de impozitare din conventie.

Dar, pentru aplicarea cotei de impozitare din conventie (care, probabil, in cazul dvs, este de 15%), trebuie indeplinite simultan (concomitent) doua conditii:
- impozitul sa fie efectiv retinut din suma bruta datorata nerezidentului, acestuia platindu-i-se diferenta
si
- la data platii venitului net catre nerezident, societatea dvs sa detina in original certificatul de rezidenta fiscal al beneficiarului venitului rerezident, emis de organul fiscal din Moldova.
In cazul in care una dintre aceste doua conditii nu este indeplinita (fie nu exiosta certificatul de rezidenta fiscala la data platii venitului, fie impozitul se suporta de catre platitorul de venit - de societatea din Romania), atunci se aplica obligatoriu imponerea de 16%, fara a se tine cont de procentele din conventie.
Acest aspect este prevazut la punctul 18 alin. (5) din normele de aplicare a art. 230 din codul fiscal.
 
Inregistrarea contabila este urmatoarea:
- inregistrarea redeventei:
628 = 401  suma din contract
 
- retinerea impozitului din suma din contract, prin aplicarea cotei din conventie asupra sumei brute:
401 = 446 / analitic impozit nerezidenti (10% sau 15% * suma bruta din contract)
 
- plata sumei nete nerezidentului:
401 = 5124  cu diferenta dintre suma bruta si impozit.
 
Impozitul pe veniturile nerezidentilor calculat in valuta, indiferent de situatia care se aplica, dintre cele trei prezentate, se transforma in lei la cursul BNR valabil in data platii venitului catre nerezident, conform art. 224 alin. (5) din codul fiscal.

Impozitul se plateste la bugetul de stat in cont unic si se declara in declaratia 100 la cod 633--Impozit pe ven.din redevente obt.din Romania de pers.nerezid. pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care s-a platit venitul nerezidentului.
 
De asemenea, in anul urmator celuio curent, pana la data de 28 / 19 februarie, societatea din Romania trebuie se completeze si sa depuna declaratia 207 privind impozitul pe nerezidenti, pe beneficiari de venit.

Insa, pentru completarea acestei declaratii, societatea din Romania trebuie sa depuna la organul fiscal in raza caruia isi are domiciliul fiscal (sediul social) formularul 030 prin care solicita acordarea codului de inregistrare fiscala pentru nerezidentul persoana fizica. La declaratia 030 se anexeaza contractul de drept de autor, tradus in limba romana (insa presuoun ca este intocmit in limba ... moldoveneasca). Fprmularul 030 se gaseste pe site-ul ANAF, fiind reglementat de OPANAF 511/2017.
 
Contractul de drept de autor se inregistreaza la ANAF daca si numai daca serviciul este prestat efectiv pe teritoriul Romaniei, conform art. 1 din Ordinul 2994/2016.

Daca activitatea nu se desfasoara pe teritoriul Romaniei, contractul nu se inregistreaza la ANAF, conform art. 2 din ordin.

Eventuala declarare se face prin depunerea formularului 017 la organul fiscal in raza caruia societatea din Romania isi are sediul social. La declaratie se anexeaza copie de pe contract. 
 
Mentionam ca, in afara impozitului pe nerezidenti administrat de catre societatea romana - platitoare de venit - nu se mai aplica o alta taxa sau contributie asupra venitului din drept de autor al nerezidentului, persoana fizica.
 
In ceea ce priveste TVA, potrivit art. 268 alin. (1) din codul fiscal, sunt operatiuni impozabile in Romania cele care indeplinesc cumulativ urmatoarele 4 conditii:
a) operatiunile care, in sensul art. 270 - 272 , constituie sau sunt asimilate cu o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, in sfera taxei, efectuate cu plata;
b) locul de livrare a bunurilor sau de prestare a serviciilor este considerat a fi in Romania, in conformitate cu prevederile art. 275 și 278;
c) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor este realizata de o persoana impozabila, astfel cum este definita la art. 269 alin. (1), actionand ca atare;
d) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor sa rezulte din una dintre activitatile economice prevazute la art. 269 alin. (2).
 
Intre aceste conditii, cea de la litera c) nu este indeplinita, in sensul ca operatiunea (serviciul) nu este furnizat de catre o persoana impozabila (sau, cel putin, asa rezulta din datele prezentate).
Ca urmare, operatiunea, din punctul de vedere al TVA, nu este impozabila in Romania. Nu se declara in 390, nu se declara in 394, iar in decontul de TVA se raporteaza pe randul 28 Achizitii de bunuri si servicii scutie de taxa sau neimpozabile.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Otilia-Mihaela Roman - Expert contabil si Consultant fiscal

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Stiati ca lipsa politicilor si procedurilor contabile este amendadata cu pana la 4.000 lei?


Comandati chiar acum pachetul complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile!

In plus, beneficiati de TRANSPORT GRATUIT pentru cumparaturi a caror valoare depaseste 247 lei (TVA inclusa)!

Pachet Complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile cuprinde:

  Stick Manual de politici contabile (100% editabil)
  Stick Proceduri contabile pentru societati comerciale (100% editabil)

Grabiti-va sa comandati ACUM pachetul dvs. cu politici si proceduri contabile!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
drepturi de autorvenituri din drepturi de autorobligatii fiscalenerezidenti


Data aparitiei: 28 Iunie 2017

Votati articolul "Plata drepturi de autor catre o persoana fizica nerezidenta. Obligatii fiscale in 2017":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 5 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X