email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANAF: Proiect privind Declaratia pentru incadrarea persoanelor asigurate in sistemul public de pensii

declaratieproiect anafpersoane asiguratesistemul public de pensii

A fost publicat recent proiectul de ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala privind modelul, continutul, modalitatea de depunere si de gestionare a "Declaratiei privind indeplinirea conditiilor de incadrare in categoria persoanelor asigurate obligatoriu in sistemul public de pensii".

Potrivit art.148 alin.(5) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, sunt obligate sa se asigure in sistemul public de pensii si depun anual la organul fiscal competent o declaratie privind indeplinirea conditiilor de incadrare in categoria asiguratilor obligatoriu la sistemul public de pensii, persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente si care indeplinesc urmatoarele conditii, dupa caz, enumerate la alin.(4) al aceluiasi articol:

a) venitul realizat in anul precedent, ramas dupa scaderea din venitul brut a cheltuielilor efectuate in scopul desfasurarii activitatii independente, exclusiv cheltuielile reprezentand contributia de asigurari sociale, raportat la numarul lunilor de activitate din cursul anului, depaseste 35% din castigul salarial mediu brut, in cazul contribuabililor care desfasoara activitati impuse in sistem real;

b) venitul lunar estimat a se realiza potrivit art.120 alin.(1) depaseste 35% din castigul salarial mediu brut, in cazul contribuabililor care desfasoara activitati impuse in sistem real si isi incep activitatea in cursul anului fiscal, sau in cazul celor care trec de la determinarea venitului net anual pe baza normelor anuale de venit, la impozitarea in sistem real;

c) valoarea lunara a normelor de venit, obtinuta prin raportarea normelor anuale de venit la numarul lunilor de activitate din cursul anului dupa aplicarea corectiilor prevazute la art.69, depaseste 35% din castigul salarial mediu brut, in cazul contribuabililor care desfasoara activitati impuse pe baza de norme de venit.

Declaratia privind indeplinirea conditiilor de incadrare in categoria persoanelor asigurate obligatoriu in sistemul public de pensii se depune anual, pana la 31 ianuarie inclusiv a anului pentru care se stabilesc plati anticipate cu titlu de contributii de asigurari sociale, de catre contribuabilii care au desfasurat activitate in anul anterior, respectiv in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului, in cazul contribuabililor care incep o activitate in cursul anului.

Cota de contributie care se aplica pentru stabilirea obligatiilor reprezentand contributia de asigurari sociale pentru contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente, care determina venitul anual in sistem real si/sau pe baza normelor anuale de venit, este cota individuala. Contribuabilii, pot opta insa pentru aplicarea cotei integrale de asigurari sociale prin depunerea la or ganul fiscal competent a declaratiei privind indeplinirea conditiilor de incadrare in categoria persoanelor asigurate obligatoriu in sistemul public de pensii.

Conform art.148 alin.(7) din Codul fiscal, modelul, continutul, modalitatea de depunere si de gestionare a declaratiei privind indeplinirea conditiilor de incadrare in categoria persoanelor asigurate obligatoriu in sistemul public de pensii se aproba prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

Astfel, prin prezentul proiect de act normativ se propun urmatoarele:

a) aprobarea modelului si continutului formularului "Declaratie privind indeplinirea conditiilor de incadrare in categoria persoanelor asigurate obligatoriu in sistemul public de pensii";

b) aprobarea instructiunilor de completare a formularului "Declaratie privind indeplinirea conditiilor de incadrare in categoria persoanelor asigurate obligatoriu in sistemul public de pensii" si a caracteristicilor de tiparire ale acestuia;

c) aprobarea instructiunilor de gestionare a formularului "Declaratie privind indeplinirea conditiilor de incadrare in categoria persoanelor asigurate obligatoriu in sistemul public de pensii".


de Miruna Petrache

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
declaratieproiect anafpersoane asiguratesistemul public de pensii


Data aparitiei: 26 Noiembrie 2015

Votati articolul "ANAF: Proiect privind Declaratia pentru incadrarea persoanelor asigurate in sistemul public de pensii":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X