Inregistrarea cheltuielilor curente in cazul unei societati care nu a desfasurat nicio activitate de la constituire va fi analizata prin cele ce urmeaza. Pe parcursul anului 2013, societatea a solicitat credite pe termen scurt, respectiv termen lung in vederea realizarii unei investitii - sera, investitie finantata partial din fonduri europene, program FEADR - masura 121.
Incepand cu 01.02.2013, societatea este platitoare de impozit microintreprindere si nu a realizat venituri, sera fiind in constructie. In schimb, societatea are cheltuieli cu comisioanele si dobanzile aferente creditelor amintite mai sus.
Intrucat aceste credite sunt pentru investitie, vom stabili care dintre cele doua variante de mai jos ar fi cea corecta, considerand ca va fi emisa o decizie de catre conducere, in vederea trecerii lor pe cheltuieli curente ulterior:
1. sa fie trecute in contul 471 "cheltuieli in avans" de unde sa fie trecute pe cheltuieli curente in primul an de functionare a serei;
2. sa fie inregistrate in valoarea investitiei si sa fie recunoscute pe cheltuieli curente pe durata de utilizare a serei, prin amortizare.
Cartea verde a contabilitatii
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Conform principiului contabilitatii de angajamente efectele tranzactiilor si ale altor evenimente sunt recunoscute atunci cand tranzactiile si evenimentele se produc (si nu pe masura ce numerarul sau echivalentul sau este incasat sau platit) si sunt inregistrate in contabilitate si raportate in situatiile financiare ale perioadelor aferente. Principiul contabilitatii de angajamente se aplica inclusiv la recunoasterea dobanzii aferente perioadei, indiferent de scadenta acesteia.
Astfel, prima varianta propusa de dumneavoastra nu este corecta din punct de vedere contabil intrucat aceste cheltuieli sunt aferente perioadei curente si nu pot fi trecute pe contul 471 "Cheltuieli in avans".
Potrivit pct.53 alin.1 din OMFP 3055/2009 pentru aprobarea reglementarilor contabile conforme cu directivele europene costurile indatorarii care sunt direct atribuibile achizitiei, constructiei sau productiei unui activ cu ciclu lung de fabricatie pot fi incluse in costul acelui activ. De exemplu, in costurile indatorarii pot fi incluse dobanda la capitalul imprumutat pentru finantarea achizitiei, constructiei sau productiei de active cu ciclu lung de fabricatie, precum si comisioanele aferente acestor imprumuturi contractate.
Costurile indatorarii pot fi incluse in costurile de productie ale unui activ cu ciclu lung de fabricatie, in masura in care sunt legate de perioada de productie.
Drept urmare aveti posibilitatea de a include cheltuielile cu dobanzile si comisioanele bancare aferente imprumuturilor in valoare investitiei sau inregistrarea lor pe cheltuieli curente.
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro