Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Studiu de caz: Reincadrare imprumut fara dobanda

Data aparitiei: 05 Ianuarie 2016
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
contract de imprumutdobandaanafinspectie fiscalaimpozitreincadrare imprumut

In cazul analizat mai jos, in contractul de imprumut incheiat intre asociat si persoana juridica, pentru imprumuturile primite, persoana juridica nu datoreaza dobanda (s-a stipulat in contract). Avand in vedere modificarile Codului fiscal aplicabil in 2016 chiar daca in contract s-a stipulat procent dobanda 0%, stabilim daca aceste imprumuturi ANAF se pot incadra in venituri din investitii impozabile si sa calculeze astfel pentru persoana fizica un impozit datorat.

Prevederile de la art. 11 din noul Cod fiscal sunt similare cu cele existente in prevederile anterioare si dau dreptul autoritatii fiscale sa reincadreze acele tranzactii care nu au un scop economic. Din pacate si in acest an notiunea este destul de vasta si permite o interpretare discretionara a temeiului normativ sau chiar abuzuri.

Acordarea de imprumuturi fara dobanda de catre actionarii/asociatii principali ai unor societati catre societatile la care au participatii este insa o practica frecventa si aceste imprumuturi se justifica prin lipsa disponibilitatilor societatii pentru a-si onora obligatiile de plata.

In acest context, noi consideram ca, chiar daca legea prevede posibilitatea organului fiscal de a reincadra unele tranzactii, daca partile cu discernamant au stabilit lipsa platii unei dobanzi - drept de altfel garantat de Codul civil, lege fundamentala a tarii - atunci aceasta reincadrare si stabilire de dobanda nu ar avea suport fiscal.

In plus, prevederile de la art. 11 alin. (13) din noul Cod fiscal stabileste ca reincadrarea unei tranzactii este permisa unei echipe de inspectie fiscala prin aplicarea unei proceduri ce va fi stabilita prin ordin al presedintelui ANAF.

Pana la aparitia acelui ordin, orice reincadrare a unei tranzactii de catre o echipa de inspectie fiscala este facuta in mod ilegal iar ulterior aparitiei acelui temei normativ reincadrarea trebuie sa se faca doar in baza unor criterii certe publicate in Monitorul Oficial.


Raspuns oferit pentru

www.portalcontabilitate.ro de Adrian Benta - Consultant fiscal si doctor in economie

 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X