La analiza noastra raspunde astazi un avocat cu o experienta de peste zece ani in domeniu. Avem o societate aflata in insolventa in baza Legii 85/2006 care doreste sa fuzioneze cu o societate afiliata. Vom vedea ce se intampla daca societatea afiliata care absoarbe societatea in insolventa cu pasivul redus in urma planului de reorganizare nu poate sa respecte planul de reorganizare al societatii preluate, cu mentiunea ca ambele societati sunt platitoare de TVA si impozit profit.
Fiind vorba de o fuziune speciala intervenita in conditiile legii insolventei, societatea absorbanta nu se subroga in toate drepturile si obligatiile contractuale ale societatii absorbite, ci preia exclusiv activul si pasivul evidentiate in planul de reorganizare. Planul de reorganizare sta la baza fuziunii si se regaseste in proiectul/planul fuziunii care va fi aprobat. Nerespectarea obligatiilor preluate conduce atrage aceleasi sanctiuni care ar putea fi atrase de propriile debite, respectiv executarea silita.
- Feb 1147 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, editia 49
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Feb 1199 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Salarizare si Contributii
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Mar 0448 locuri
disponibileConferinta Nationala de Fiscalitate si Contabilitate, BUCURESTI
2025, Hotel Courtyard by Marriott Bucharest Floreasca****Vezi detaliiInscriere - Mar 04101 locuri
disponibileVideo Conferinta Nationala de Fiscalitate si Contabilitate - CU INTREBARI
2025, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Mar 0496 locuri
disponibileVideo Conferinta Nationala de Fiscalitate si Contabilitate - FARA INTREBARI
2025, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Mar 1848 locuri
disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, editia 77
2025, Hotel Courtyard by Marriott Bucharest, Floreasca****Vezi detaliiInscriere - Mar 1876 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Legislatia Muncii
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
In ce priveste fuziunea, potrivit art. 244 din Legea nr. 31/1990, in cazul fuziunii prin absorbtie, societatea absorbanta dobandeste drepturile si este tinuta de obligatiile societatii pe care o absoarbe. Daca societatea absorbanta preia numai anumite obligatii, aceasta nu poate fi obligata decat cu privire la creantele stabilite in proiectul de fuziune. Odata acceptat/votat planul de reorganizare prin care se prevede fuziunea, acesta va conduce la lichidarea societatii vechi si preluarea debitelor de catre societatea absorbanta.
Potrivit dispozitiilor legale, respectiv art. 251, o fuziune poate fi declarata nula in anumite conditii. Astfel, potrivit art. 251 alin. 2, fuziunea poate fi declarata nula doar daca nu a fost supusa unui control judiciar in conformitate cu prevederile art. 37 sau daca hotararea uneia dintre adunarile generale care au votat proiectul fuziunii este nula. Consideram ca nu sunt aplicabile aceste dispozitii, efectele absorbtiei si nerespectarea planului putand conduce numai la executarea societatii care a preluat debitele, in conditiile prevazute de lege.
Raspuns oferit pentru
Taxare 2025 Noutatile Codului fiscal Operare SAGA Exemple practice si recomandari Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor