In cele ce urmeaza, stabilim daca se pot inregistra doar in baza unui contract cu o societate afiliata UE costurile unor servicii lunare de management si marca fara factura fiscala. De asemenea, vom vedea daca factura este emisa la sfarsitul anului fiscal pentru toata perioada, precum si care este monografia contabila.
Potrivit art. 64 alin 2 din Directiva 2006/112/CE a consiliului din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adaugata, prestarea de servicii pentru care clientul trebuie sa plateasca TVA in conformitate cu articolul 196, care sunt prestate in mod continuu pe o perioada mai mare de un an si care nu determina decontari sau plati in cursul acestei perioade, se considera efectuata la expirarea fiecarui an calendaristic, atat timp cat prestarea de servicii nu a incetat.
- Ian 2040 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 2099 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Pentru astfel de operatiuni, data prestarii serviciilor se considera fie data mentionata in contract pentru plata serviciilor prestate, fie data emiterii unei facturi. Totusi, pentru serviciile care se desfasoara continuu, indiferent de modalitatea selectata prin contract pentru stabilirea faptului generator, din punctul de vedere al TVA, perioada de decontare nu poate depasi un an de la data efectuarii.
Daca dovada prestarii serviciilor se va face lunar prin rapoarte sau alte situatii de lucru, atunci cheltuiala aferenta se va inregistra in perioada in care serviciile sunt efectiv prestate.
Monografia contabila este:
- inregistrarea cval. prestarii serviciilor de management lunar conform contract:
Alte chelt.cu serviciile executate de terti 628 = 408 Furnizori - facturi nesosite, si
- inregistrarea facturii la momentul primirii de la partenerul extern:
Furnizori - facturi nesosite 408 = 401 Furnizori
Important! De avut in vedere ca: inregistrarea contractelor care justifica prestarile efective de servicii pe teritoriul Romaniei se realizeaza prin depunerea, la organul fiscal competent, a "Declaratiei de inregistrare a contractelor/documentelor care justifica prestarile efective de servicii pe teritoriul Romaniei, initiale/aditionale (conexe), incheiate cu persoane juridice straine sau persoane fizice nerezidente". Totodata, se va stabili daca trebuie sau nu sa retineti impozit pentru aceste servicii de management prestate de partenerul extern, in functie de Conventia de impunere incheiata de Romania cu statul sau de rezidenta si bineinteles daca va pune la dispozitie un certificat de rezidenta fiscala valabil incheiat cu Romania.
Raspuns oferit pentru
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024 Manual de politici contabile - Stick USB