In randurile urmatoare, vom vedea care este cota CAS pentru drepturile de autor in cazul in care beneficiarul de venit nu este salariat si daca se retine astfel o cota de 10.5% sau cea de 26.3% conform art. 138 (articolele 151 alin. (9) si alin. (10) fac trimitere la art. 138).
Alin. (9) si (10) ale art. 151 prevad astfel:
Persoanele fizice care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala pentru care impozitul pe venit se retine la sursa datoreaza contributii de asigurari sociale individuale in cursul anului, sub forma platilor anticipate, platitorii de venituri avand obligatia calcularii, retinerii ºi platii sumelor respective potrivit regulilor prevazute la art. 72.
Pentru persoanele prevazute la alin. (9), obligatiile reprezentand contributia individuala de asigurari sociale se calculeaza prin aplicarea cotei individuale de contributie prevazute la art. 138 asupra veniturilor prevazute la art. 149, se retin ºi se platesc de catre platitorul de venit pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-au platit veniturile, acestea fiind obligatii finale.
Astfel, noul Cod fiscal prevede ca asupra veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala in care se incadreaza si veniturile din drepturi de autor se datoreaza contributie inidividuala de asigurari sociale.
Conform art. 138, contributia individuala de asigurari sociale este de 10,5%.
Â
Raspuns oferit pentru
Registrul de Evidenta Fiscala PFA PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii 2025 Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Â