Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate

Studiu de caz: Dobanzi si penalitati de intarziere pentru neplata la scadenta a obligatiilor fiscale

Data aparitiei: 02 Februarie 2016
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
erori contabiledobanzipenalitatilegea 207/2015decontpenalitati de intarziere

In cazul urmator, in urma unei erori contabile, la operarea unei incasari, s-a constatat neinregistrarea unei sume in TVA colectata. Din pacate, s-a depistat eroarea ulterior depunerii decontului. In aceasta situatie, se va proceda la trecerea sumei nedeclarate/neplatite in randul de regularizari din decontul lunii urmatoare si la calculul/inregistrarea penalitatilor pentru timpul scurs de la scadenta pana la plata.

Vom stabili ce regim au aceste penalitati, daca trebuie declarate si in ce cont se platesc.

Scadenta pentru plata TVA aferenta lunii decembrie/trim 4 2015 a fost 25.01.2016. Aveti posibilitatea sa mai achitati diferenta de TVA si sa declarati omisiunea in decontul de TVA al perioadei urmatoare.
 
Conform  prevederilor de la art. 173 privind Legea 207/2015 privind noul Cod de procedura fiscala:
"(1) Pentru neachitarea la termenul de scadenta de catre debitor a obligatiilor fiscale principale, se datoreaza dupa acest termen dobanzi si penalitati de intarziere.

(2) Nu se datoreaza dobanzi si penalitati de intarziere pentru sumele datorate cu titlu de amenzi de orice fel, obligatii fiscale accesorii stabilite potrivit legii, cheltuieli de executare silita, cheltuieli judiciare, sumele confiscate, precum si sumele reprezentand echivalentul in lei al bunurilor si sumelor confiscate care nu sunt gasite la locul faptei.

(3) Pentru diferentele de obligatii fiscale stabilite prin declaratii de impunere rectificative sau decizii de impunere, nu se datoreaza obligatii fiscale accesorii pentru suma platita in contul obligatiei fiscale principale, daca, anterior stabilirii obligatiilor fiscale, debitorul a efectuat o plata, iar suma platita nu a stins alte obligatii. Aceste dispozitii sunt aplicabile si in situatia in care debitorul a efectuat plata obligatiei fiscale, iar declaratia de impunere a fost depusa ulterior efectuarii platii.

(4) Dobanzile si penalitatile de intarziere se fac venit la bugetul caruia ii apartine creanta principala.”
Penalizarile si dobanzile datorate  nu se declara.

Astfel din  2016, vom avea 3 sanctiuni:

-    penalitatea de nedeclarare : 0.08%/zi


-    dobanda de intarziere : 0.02%/zi
-    penalitatea de intarziere: 0.01%/zi

Penalitatea de nedeclarare

Pentru obligatiile fiscale principale nedeclarate sau declarate incorect de contribuabil/platitor si stabilite de organul de inspectie fiscala prin decizii de impunere, contribuabilul/platitorul datoreaza o penalitate de nedeclarare de 0,08% pe fiecare zi, incepand cu ziua imediat urmatoare scadentei si pana la data stingerii sumei datorate, inclusiv, din obligatiile fiscale principale nedeclarate sau declarate incorect de contribuabil/platitor si stabilite de organul de inspectie fiscala prin decizii de impunere.
Dobanzi si penalitatile de intarziere se acorda pentru neachitarea la termenul de scadenta de catre debitor a obligatiilor fiscale principale.

Dobanzile

Dobanzile reprezinta echivalentul prejudiciului creat titularului creantei fiscale ca urmare a neachitarii de catre debitor a obligatiilor de plata la scadenta si se calculeaza pentru fiecare zi de intarziere, incepand cu ziua imediat urmatoare termenului de scadenta si pana la data stingerii sumei datorate inclusiv.

Penalitatile de intarziere

Penalitatile de intarziere reprezinta sanctiunea pentru neindeplinirea obligatiilor de plata la scadenta si se calculeaza pentru fiecare zi de intarziere, incepand cu ziua imediat urmatoare termenului de scadenta si pana la data stingerii sumei datorate inclusiv.
Plata se face la Bugetul de stat.
 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dana Hristu - Consultant fiscal si expert contabil si auditor financiar

 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X