In analiza de mai jos, avem ca subiect o societate romana care depune actele pentru radiere voluntara la Registrul Comertului in luna aprilie 2016. In luna iunie se intocmesc notele de lichidare urmand a se depune actele pentru etapa a doua etapa de lichidare. Societatea nu obtine certificatul de atestare fiscala urmand a avea control pentru rambursarile anticipate de TVA. La data de 31.12.2015 cifra de afaceri este mai mare de 220.000 lei. De la finante s-a comunicat ca trebuie depus bilant la data de 30.06.2016 avand in vedere ca nu a a avut loc radierea efectiva.
Vom stabili daca trebuie anulate notele contabile de lichidare pentru intocmirea bilantului sau daca se depune bilant cu solduri zero.
- Ian 2040 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 2099 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Exercitiul financiar al unei persoane juridice care se lichideaza incepe in ziua urmatoare incheierii exercitiului financiar anterior si se incheie in ziua precedenta datei cand incepe lichidarea.
Perioada de lichidare este considerata un exercitiu financiar distinct fata de cel precedent, indiferent de durata sa. Potrivit pct. 5 din OMFP 897/2015 in conformitate cu prevederile art. 28 alin. (1^1) din legea contabilitatii, fiecare societate are obligatia sa intocmeasca situatii financiare cu ocazia lichidarii acestora, in conditiile acestei legi, precum si in conformitate cu prevederile legii societatilor.
Aceste situatii financiare se intocmesc pentru data stabilita potrivit legii societatilor, cu respectarea reglementarilor contabile aplicabile, si se depun la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, in termen de 30 de zile de la aprobarea acestora de catre adunarea generala a actionarilor/asociatilor.
Situatiile financiare reprezinta situatii financiare cu scop special.
Cu ocazia lichidarii se depun:
S 1004 pentru societati in lichidare unde se bifeaza casuta 2 - persoane juridice aflate in lichidare.
Situatia financiara astfel intocmita se depune impreuna cu S1039 in care se bifeaza prima casuta situatii financiare anuale in vederea operatiunilor de lichidare.
Situatiile financiare intocmite in vederea lichidarii se depun la unitatile teritoriale MFP in termen de 30 de zile de la aprobarea acestora.
La data finalizarii operatiunilor de lichidare se intocmesc situatiile financiare cu solduri finale 0. Acestea se intocmesc tot pe formatul S1004 cu bifarea casutei 2 - persoane juridice aflate in lichidare. Soldurile coloanei 2 la bilant vor fi 0. Situatiile financiare astfel intocmite se depun impreuna cu S1039 cu bifarea casutei 2 - situatii financiare dupa terminarea lichidarii.
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Situatiile financiare intocmite in conformitate cu art. 263 alin. (1) si art. 268 alin. (1) din legea societatilor se depun si la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, odata cu depunerea acestora la oficiul registrului comertului.
Prin urmare, daca aveti o hotarare AGA de lichidare voluntara, se intocmesc situatii financiare anuale pentru data respectiva, ce se depun in termen de 30 de zile de la aprobare. Aceste situatii financiare nu au solduri 0 ci soldurile existente la data respectiva ce stau la baza lichidarii si partajarii capitalului propriu.
Pentru stabilirea exacta a datoriilor fata de buget este necesara obtinerea unui certificat de atestare fiscala, document ce sta la baza situatiilor financiare intocmite si depuse in vederea lichidarii.
Nu puteti depune situatii financiare pe 0 pana nu se stabileste suma exacta a datoriilor/creantelor fata de buget.
Pentru data de 30 iunie se depun situatiile financiare fara notele de partajare a capitalului propriu. Raman evidentiate numai operatiunile economice desfasurate pana la aceasta data (vanzare de active, incasari, plati, restituiri impumuturi asociati daca este cazul etc).
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Gabi Popescu - auditor financiar