Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal prevede la paragraful 7 al articolului 11 ("Prevederi speciale pentru aplicarea Codului fiscal"), ca firmele care achizitioneaza bunuri si/sau servicii de firme declarate ca inactive in Registrul contribuabililor inactivi/reactivati nu beneficiaza de dreptul de deducere a cheltuielilor si a TVA aferente achizitiilor respective, cu exceptia achizitiilor de bunuri efectuate in cadrul procedurii de executare silita si/sau a achizitiilor de bunuri/servicii de la persoane impozabile aflate in procedura falimentului.
Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala prevede la art 92 ("Registrul contribuabililor/plătitorilor inactivi/reactivati) ca orice contribuabil este declarat inactiv daca se afla in una dintre urmatoarele situatii:
1) nu isi indeplineste, pe parcursul unui semestru calendaristic, nicio obligatie declarativa prevazuta de lege
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor Cartea verde a Contabilitatii varianta online Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
2) se sustrage controalelor efectuate de organul fiscal central prin declararea unor date de identificare a domiciliului fiscal care nu permit organului fiscal identificarea acestuia
3) organul fiscal central constatata ca nu functioneaza la domiciliul fiscal declarat
4) inactivitatea temporara inscrisa la registrul comertului
5) durata de functionare a societatii este expirata
6) societatea nu mai are organe statutare
7) durata detinerii spatiului cu destinatia de sediu social este expirata
In ultimele doua cazuri, declararea in inactivitate se va face dupa implinirea termenului de 30 de zile de la comunicarea catre contribuabil a unei notificari referitoare la situatiile respective.
Declararea ca inactiv a contribuabilului, precum si reactivarea acestuia se efectueaza de catre organul fiscal central, prin decizie, care se comunica contribuabilului.
Contribuabilul declarat inactiv se reactiveaza de catre organul fiscal daca sunt indeplinite, cumulativ, urmatoarele conditii:
a) isi indeplineste toate obligatiile declarative prevazute de lege
b) nu inregistreaza obligatii fiscale restante
c) organul fiscal central constata ca functioneaza la domiciliul fiscal declarat
d) in plus fata de acestea, contribuabilii aflati in una din situatiile 4, 5, 6 si 7 de mai sus, trebuie sa nu se mai afle in situatia pentru care a fost declarat inactiv, conform mentiunilor inscrise in registrele in care a fost inregistrat.
Ori de cate ori se constata ca un contribuabil a fost declarat inactiv din eroare, organul fiscal central emitent anuleaza decizia de declarare a contribuabilului ca inactiv, cu efect pentru viitor si pentru trecut.
A.N.A.F. organizeaza evidenta contribuabililor/platitorilor declarati inactivi/reactivati in cadrul Registrului contribuabililor/platitorilor inactivi/reactivati, care contine:
a) datele de identificare a contribuabilului;
b) data declararii ca inactiv a contribuabilului;
c) data reactivarii;
d) denumirea organului fiscal central care a emis decizia de declarare in inactivitate/reactivare;
e) alte mentiuni.
Registrul contribuabililor/platitorilor inactivi/reactivati este public si se afiseaza pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, www.anaf.ro, la sectiunea "Informatii publice".
Inscrierea in registru se face de catre organul fiscal central emitent, dupa comunicarea deciziei de declarare in inactivitate/reactivare, in termen de cel mult 5 zile de la data comunicarii.