In ce priveste situatia in care o societate doreste sa aduca bunuri din alt stat pentru reparatii in Romania, vom vedea la ce pret se inregistreaza panourile primite pentru reparatii in contul 8032 atunci cand pretul lor nu este stipulat in contract.
Potrivit pct 75 (1) din OMFP nr. 1802/2014 privind reglementarile contabile:
"La data intrarii in entitate, bunurile se evalueaza si se inregistreaza in contabilitate la valoarea de intrare, care se stabileste astfel:
a) la cost de achizitie - pentru bunurile procurate cu titlu oneros;
b) la cost de productie - pentru bunurile produse in entitate;
c) la valoarea de aport, stabilita in urma evaluarii - pentru bunurile reprezentand aport la capitalul social;
d) la valoarea justa - pentru bunurile obtinute cu titlu gratuit sau constatate plus la inventariere.
In cazurile mentionate la lit. c) si d), valoarea de aport si, respectiv, valoarea justa se substituie costului de achizitie.
(2) Valoarea justa a activelor se determina, in general, dupa datele de evidenta de pe piata, printr-o evaluare efectuata, de regula, de evaluatori autorizati, potrivit legii.
In situatia in care nu exista date pe piata privind valoarea justa, din cauza naturii specializate a activelor si a frecventei reduse a tranzactiilor, valoarea justa se poate determina prin alte metode utilizate, de regula, de catre evaluatori autorizati, potrivit legii".

Portal Codul fiscal - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Examen Consultant Fiscal 2025

PortalContabilitate ro - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
Avand in vedere prevederile legale de mai sus si faptul ca bunurile primite pentru reparatii pot fi asimilate bunurilor primite cu titlu gratuit (pct 75 lit d), evaluarea acestora la data intrarii in unitate, in conditiile in care nu exista stabilit un pret al acestora prin contract, se va face la valoarea justa, adica la valoarea de piata.
In cazul bunurilor de natura celor inregistrate in contul 8032, primite pentru reparatii, consider ca evaluarea poate fi facuta de o comisie din cadrul unitatii dumneavoastra, nu neaparat de catre un evaluator autorizat.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Ionut Jinga Ionut Jinga consultant fiscal