Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
ANAF si MFP Contabilul.ro | ANAF si MFP

Speta ANAF: Achizitie portofolii de creante neperformante

Data aparitiei: 27 Septembrie 2016
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Portofolii creante neperformantecesionarulcreantelecedentcumpara creante

In cadrul consultantei oferite de ANAF, a fost rezolvata si urmatoarea speta: "Un operator economic care cumpara creante, asumandu-si riscul neincasarii acestora, la un pret inferior valorii nominale a creantelor, fara sa perceapa un comision de recuperare a creantelor de la cedent, realizeaza operatiuni in sfera de aplicare a TVA?"

Raspuns ANAF:

Potrivit prevederilor din Codul fiscal, sunt scutite de taxa pe valoarea adaugata serviciile de natura financiar bancara cum sunt:"tranzactii, inclusiv negocierea, privind conturile de depozit sau conturile curente, plati, viramente, creante, cecuri și alte instrumente negociabile, exceptand recuperarea creantelor".

Conform normelor metodologice de aplicare a art. 292 din Codul fiscal, operatiunile cu creante se clasifica, in functie de contractul incheiat intre parti, in:
a) operatiuni prin care persoana care detine creantele angajeaza o persoana in vederea recuperarii acestora, care nu presupun cesiunea creantelor;
b) operatiuni care presupun cesiunea creantelor.
Potrivit normelor metodologice, in cazul operatiunilor care presupun cesiunea creantelor, se disting operatiuni prin care:
a) cesionarul cumpara creantele, fara ca operatiunea sa aiba drept scop recuperarea creantei;
b) cesionarul cumpara creantele, asumandu-si sau nu riscul neincasarii acestora, percepand un comision de recuperare a creantelor de la cedent;
c) cesionarul cumpara creantele, asumandu-si riscul neincasarii acestora, la un pret inferior valorii nominale a creantelor, fara sa perceapa un comision de recuperare a creantelor de la cedent.


Tot normele metodologice de aplicare a art. 292 din Codul fiscal prevad ca in cazul cesiunii de creanta in care cesionarul cumpara creantele, asumandu-si riscul neincasarii acestora, la un pret inferior valorii nominale a creantelor, fara sa perceapa un comision de recuperare a creantelor de la cedent, se considera ca cesionarul nu efectueaza o prestare de servicii de recuperare de creante in beneficiul cedentului, respectiv nu realizeaza o operatiune in sfera de aplicare a TVA, intrucat nu percepe un comision pentru aceasta operatiune.

Fata de cele de mai sus, operatorul economic care cumpara creante, asumandu-si riscul neincasarii acestora, la un pret inferior valorii nominale a creantelor, fara sa perceapa un comision de recuperare a creantelor de la cedent, nu realizeaza operatiuni in sfera de aplicare a TVA.

Baza legala

Legea nr. 227 / 2015 articolul art. 292 alin. (2) lit. a) pct. 3
Hotararea guvernului nr 1 / 2016 articolul pct. 52 alin.(9) lit. a) - b), alin. (10), alin.(14) lit. b)






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X