Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Ce reprezinta facturile simplificate? Analiza zilei cu Irina Dumitrescu

Data actualizarii: 23 Decembrie 2016
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
facturi simplificatefactura simplficatadocumente justificativecodul de tvaformularul 394

Orice persoana impozabila care are obligatia de a emite facturi si persoana impozabila care nu are obligatia de a emite o factura dar opteaza pentru emiterea facturii pot emite facturi simplificate atunci cand valoarea facturilor, inclusiv TVA, nu este mai mare de 100 euro.

Facturile emise in sistem simplificat trebuie sa contina cel putin urmatoarele informatii:
   a) data emiterii;

   b) identificarea persoanei impozabile care a livrat bunurile sau a prestat serviciile;

   c) identificarea tipului de bunuri sau servicii furnizate;

   d) suma taxei colectate sau informatiile necesare pentru calcularea acesteia;

   e) in cazul documentelor sau mesajelor tratate drept factura, o referire specifica si clara la factura initiala si la detaliile specifice care se modifica.

Conform art. 319 alin. (13) din Codul fiscal, in urma consultarii Comitetului TVA instituit in temeiul prevederilor art. 398 din Directiva 112, prin ordin al ministrului finantelor publice se aproba ca persoana impozabila care are obligatia de a emite facturi precum si persoana impozabila care nu are obligatia de a emite facturi dar opteaza pentru emiterea facturii, sa inscrie in facturi doar informatiile mai sus redate, in urmatoarele cazuri:

   a) valoarea facturii, inclusiv TVA, este mai mare de 100 euro, dar mai mica de 400 euro. sau
   b) in cazul in care practica administrativa ori comerciala din sectorul de activitate implicat sau conditiile tehnice de emitere a facturilor face/fac ca respectarea tuturor obligatiilor privind continutul facturilor emise in sistem norma sa fie extrem de dificila.

Pentru consultarea Comitetului TVA se va adresa o solicitare catre MFP - Directia generala de legislatie Cod fiscal si reglementari vamale. Persoanele impozabile interesate care solicita consultarea Comitetului TVA trebuie sa prezinte Directiei generale de legislatie Cod fiscal si reglementari vamale motivatia solicitarii emiterii de facturi in aceste conditii. Din motivatia prezentata trebuie sa rezulte motivele obiective pentru care nu este posibila emiterea facturilor care contin toate elementele facturilor in sistem normal. Solicitarile avizate favorabil de Directia generala de legislatie Cod fiscal si reglementari vamale se transmit in vederea consultarii Comitetului TVA, conform prevederilor Directivei 2006/112/CE a Consiliului din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adaugata. Ulterior consultarii Comitetului TVA, ministrul finantelor publice emite un ordin prin care aproba, dupa caz, fie emiterea de facturi conform art. 319 alin. (13) lit. a) din Codul fiscal, fie emiterea de facturi conform art. 319 alin. (13) lit. b) din Codul fiscal.

Facturile simplificate si cele emise conform art. 319 alin. (13) din Codul fiscal constituie documente justificative in vederea deducerii taxei numai in situatia in care au inscris si codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului.

In Sectiunea I a Formularului  394 ce se va depune incepand cu tranzactiile efectuate in luna octombrie 2016 se inscriu si livrarile de bunuri/prestarile de servicii pentru care s-au emis facturi simplificate precum si achizitiile de bunuri si servicii pentru care s-au primit facturi simplificate, separat pentru cele care au inscris codul de TVA al beneficiarului si cele care nu il au inscris.

 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X