Prin Legea nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati, publicata in M.O. nr. 812/2016 se instituie 2017, prin derogare de la prevederile titlului II din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, un nou impozit denumit impozit specific pentru persoanele juridice care desfasoara activitati corespunzatoare codurilor CAEN:
- 5510 "Hoteluri si alte facilitati de cazare similare"
- 5520 "Facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata"
- 5530 "Parcuri pentru rulote, campinguri si tabere"
- 5590 "Alte servicii de cazare"
- 5610 "Restaurante"
- 5621 "Activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente"
- 5629 "Alte servicii de alimentatie"
- 5630 "Baruri si alte activitati de servire a bauturilor"
Prezentam mai jos principalele aspecte fiscale in legatura cu aplicarea prevederilor de mai sus:
** sunt obligate la plata impozitului specific unor activitati persoanele juridice romane care la data de 31 decembrie a anului precedent au indeplinit cumulativ urmatoarele conditii:
a) aveau inscrisa in actele constitutive ca activitate principala sau secundara una dintre activitatile enumerate mai sus;
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
b) nu se afla in lichidare.
** contribuabilii care se infiinteaza in cursul anului si care au inscrisa in actele constitutive ca activitate principala sau secundara una dintre activitatile enumerate mai sus, platesc impozitul specific, incepand cu anul urmator infiintarii;
** contribuabilii care desfasoara mai multe activitati din cele enumerate, cu exceptia complexurilor hoteliere, determina impozitul specific prin insumarea impozitului pentru activitatea desfasurata;
** formulele de calcul a impozitului specific, pentru fiecare activitate, sunt precizate in anexele la lege;
** pentru contribuabilii care inceteaza sa existe in cursul anului, impozitul specific se recalculeaza in mod corespunzator
** in cazul retragerii definitive de catre autoritatile competente a autorizatiei de functionare/certificatului de clasificare, persoanele juridice sunt obligate la plata impozitului pe profit incepand cu trimestrul urmator retragerii autorizatiei de functionare/certificatului de clasificare.
** in cazul in care, in cursul unui an, contribuabilul intra in inactivitate temporara inscrisa in registrul comertului/registrul tinut de instantele judecatoresti, acesta nu mai datoreaza impozit specific incepand cu semestrul urmator; daca inactivitate inceteaza in cursul anului, contribuabilul datoreaza impozitului specific incepand cu semestrul urmator celui in care inceteaza perioada de inactivitate.
** declararea si plata impozitului specific se efectueaza semestrial, pana la data de 25 a lunii urmatoare fiecarui semestru; suma de plata aferenta fiecarui termen reprezinta 50% din impozitul specific anual.
** contribuabilii care au fost platitori de impozit specific si care anterior au avut pierdere fiscala, recupereaza pierderea din profiturile impozabile obtinute in urmatorii 7 ani consecutivi, de la data la care revin platitori de impozit pe profit.
** contribuabilii care, in cursul anului, realizeaza venituri si din alte activitati in afara celor mentionate mai sus, aplica sistemul de declarare si de plata a impozitului pe profit. Veniturile din alte activitati luate in calcul sunt cele inregistrate pana la data de 31 decembrie a anului respectiv, inclusiv.
** persoanele juridice romane platitoare de impozit pe profit comunica organelor fiscale aplicarea impozitului specific pana la data de 31 decembrie a anului respectiv, inclusiv.
** persoanele juridice romane platitoare de impozit pe profit comunica organelor fiscale aplicarea impozitului specific pana la data de 31 martie a anului pentru care se plateste impozitul specific; de asemenea, daca la 31 decembrie nu mai sunt indeplinite conditiile, contribuabilii comunica organelor fiscale iesirea din acest sistem de impunere, pana la data de 31 martie inclusiv a anului urmator.
** iesirea din acest sistem de impozitare in cazul retragerii definitive de catre autoritatile cometente a autorizatiei de functinare/certificatului de clasificare are loc in termen de 15 zile, potrivit prevederilor art. 88 alin. 1 din Codul de procedura fiscala, aprobat prin Legea 207/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.
** in termen de 90 de zile de la data publicarii, se vor elabora normele metodologice de aplicare.
Sursa: Finante Arges