In cazul urmator, o firma din Romania acorda dividende unei persoane juridice din UE actionar cu o cota de 50%. Conform prevederilor Codului fiscal, aceste dividende nu sunt impozabile in Romania. Vom vedea ce alte obligatii declarative revin atat firmei din Romania care acorda dividendele, cat si firmei beneficiare din UE.
In ceea ce priveste impozitul pe dividende, se aplica scutirea de la impozitul pe veniturile obtinute din Romania de nerezidenti, cf. ART. 299 alin.(1) litera c), sub rezerva indeplinirii conditiilor prevazute in acest articol, respectiv:
- Oct 1440 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 148
2024, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Oct 14100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Oct 14100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - FARA intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Oct 2238 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, editia 47
2024, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Oct 2297 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Salarizare si Contributii
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Oct 2399 locuri
disponibileWebinarul Noua Lege a Pensiilor
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
1. persoana juridica straina beneficiara a dividendelor indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
(i) este rezidenta intr-un stat membru al Uniunii Europene si are una dintre formele de organizare prevazute in anexa nr. 1 la titlul II;
(ii) este considerata a fi rezidenta a statului membru al Uniunii Europene, in conformitate cu legislatia fiscala a statului respectiv si, in temeiul unei conventii privind evitarea dublei impuneri incheiate cu un stat tert, nu se considera ca este rezidenta in scopul impunerii in afara Uniunii Europene;
(iii) plateste, in conformitate cu legislatia fiscala a unui stat membru, fara posibilitatea unei optiuni sau exceptari, unul dintre impozitele prevazute in anexa nr. 2 la titlul II sau un impozit similar impozitului pe profit reglementat la titlul II
(iv) detine minimum 10% din capitalul social al intreprinderii persoana juridica romana pe o perioada neintrerupta de cel putin un an, care se incheie la data platii dividendului."
Persoanei juridice romane nu ii revine nicio obligatie declarativa, insa mai este necesara o declaratie din partea nerezidentului privind faptul ca este beneficiar efectiv, intocmita conform art.1 lit. p din OMFP 724/2011 -in baza art. 230 alin. 2 din Codul fiscal, redat mai jos:
"(2) Pentru aplicarea prevederilor conventiei de evitare a dublei impuneri si a legislatiei Uniunii Europene, nerezidentul are obligatia de a prezenta platitorului de venit, in momentul realizarii venitului, certificatul de rezidenta fiscala eliberat de catre autoritatea competenta din statul sau de rezidenta, precum si, dupa caz, o declaratie pe propria raspundere in care se indica indeplinirea conditiei de beneficiar in situatia aplicarii legislatiei Uniunii Europene. […] Calitatea de beneficiar in scopul aplicarii legislatiei Uniunii Europene va fi dovedita prin certificatul de rezidenta fiscala si, dupa caz, declaratia pe propria raspundere a acestuia de indeplinire cumulativa a conditiilor referitoare la: perioada minima de detinere, conditia de participare minima in capitalul persoanei juridice romane, incadrarea in una dintre formele de organizare prevazute in titlul II sau titlul V, dupa caz, calitatea de contribuabil platitor de impozit pe profit sau un impozit similar acestuia, fara posibilitatea unei optiuni sau exceptari. "
Manual de politici contabile - Stick USB
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Contabilitatea organizatiilor non-profit abonament 12 luni 3 luni GRATUITE
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Gabriel Apostolescu