email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Primire nota de debit pentru dobanzi penalizatoare. Ce tratament fiscal aplicam?

nota debitdobanzi penalizatoaretvataxare inversacodul fiscalcertificat de rezidenta fiscala

In cazul de mai jos, firma primeste de la furnizorul strain o nota de debit care contine dobanda penalizatoare pentru plata cu intarziere a unui lot de marfa. Pentru aceasta nota de debit stabilim daca se inregistreaza TVA intracomunitar, cu mentiunea ca firma nu detine certificat de rezidenta fiscala de la respectivul furnizor pentru tipul de venituri dobanzi. De asemenea, stabilim daca vom retine si plati impozit pentru venitul persoanei nerezidente si in ce mod se reflecta operatiunea in declaratiile 300 si 390.

Avand in vedere faptul ca nu reprezinta valoarea unei livrari de bunuri sau a unei prestari de servicii, dobanda  penalizatoare nu intra in baza de impozitare a TVA, motiv pentru care valoarea acesteia  nu este impozabila in Romania, astfel incat societatea din Romania sa aplice regimul de taxare inversa prin formula contabila 4426 = 4427.  

In acest sens, aduc drept argument prevederile art. 286 "Baza de impozitare pentru livrari de bunuri si prestari de servicii efectuate in interiorul tarii", alin. (4) lit. b) prin care se reglementeaza, in mod expres faptul ca baza de impozitare nu cuprinde penalizarile si orice alte sume solicitate de partener pentru neindeplinirea obligatiilor contractuale "Baza de impozitare nu cuprinde urmatoarele:…    b) sumele reprezentand daune-interese, stabilite prin hotarare judecatoreasca definitiva/definitiva si irevocabila, dupa caz, penalizarile si orice alte sume solicitate pentru neindeplinirea totala sau partiala a obligatiilor contractuale, daca sunt percepute peste preturile si/sau tarifele negociate; "
 
Aceleasi  prevederi se aplica si in cazul achizitiilor intracomunitare de bunuri si servicii, aspect reglementat prin art. 288 "Baza de impozitare pentru achizitiile intracomunitare ".
 
Valoarea documentului primit se evidentiaza, optional, in jurnalul pentru cumparari si se raporteaza, optional, la randul 26 "Achizitii de bunuri si servicii scutite de taxa sau  neimpozabile", fara a se raporta prin declaratia recapitulativa cod 390 VIES. Prin declaratia informativa cod 390 se raporteaza doar operatiunile impozabile in Romania de natura operatiunilor intracomunitare cu bunuri si servicii (livrari si achizitii intracomunitare de bunuri, prestare si primire de servicii intracomunitare).
 
In ceea ce priveste impozitul pe venituri persoane juridice nerezidente, valoarea dobanzilor se supune impozitarii prin retinere la sursa conform prevederilor art. 223 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal.

Cota de impozit este 16% aplicabili  asupra venitului brut realizat.  Impozitul se calculeaza si se retine in momentul platii venitului si se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-a platit venitul. Impozitul se calculeaza, se retine si se plateste, in lei, la bugetul de stat, la cursul de schimb al pietei valutare comunicat de Banca Nationala a Romaniei, valabil in ziua retinerii impozitului pentru nerezidenti.
 
In situatia in care beneficiarul prezinta certificatul de rezildenta fiscala, se aplica cota de impozit din conventia de evitare a dublei impuneri care este sub 16%.



 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Amelia Dumitras - Consultant fiscal

 

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Stiati ca lipsa politicilor si procedurilor contabile este amendadata cu pana la 4.000 lei?


Comandati chiar acum pachetul complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile!

In plus, beneficiati de TRANSPORT GRATUIT pentru cumparaturi a caror valoare depaseste 247 lei (TVA inclusa)!

Pachet Complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile cuprinde:

  Stick Manual de politici contabile (100% editabil)
  Stick Proceduri contabile pentru societati comerciale (100% editabil)

Grabiti-va sa comandati ACUM pachetul dvs. cu politici si proceduri contabile!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
nota debitdobanzi penalizatoaretvataxare inversacodul fiscalcertificat de rezidenta fiscala


Data aparitiei: 15 Noiembrie 2016

Votati articolul "Primire nota de debit pentru dobanzi penalizatoare. Ce tratament fiscal aplicam?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X