In urmatoare analiza, o intreprindere individuala inregistrata in scopuri de TVA care construieste blocuri, vinde apartamentele constuite din acest bloc. La incheierea contractului de vanzare-cumparare la notar, notarul percepe taxa de 3% impozit pe venit aplicata asupra cladirilor mai noi de 2 ani.
Intreprinderea individuala va plati la ANAF impozitul stabilit la venit - cheltuieli de 16%. Stabilim daca este corect ca notarul sa perceapa acest 3% asupra venitului sau daca ANAF trebuie sa faca compensarea sumelor achitate de intreprinderea individuala si sa calculeze ca ar avea de plata doar diferenta.
- Oct 1440 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 148
2024, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Oct 14100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Oct 14100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - FARA intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Oct 2238 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, editia 47
2024, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Oct 2297 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Salarizare si Contributii
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Oct 2399 locuri
disponibileWebinarul Noua Lege a Pensiilor
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Potrivit pct. 33 alin. 2 din Normele metodologice date in aplicarea art. 111 alin. 2 din Codul fiscal, face exceptie de la impunere transmiterea dreptului de proprietate sau a dezmembramintelor acestuia pentru proprietatile imobiliare din patrimoniul afacerii definite conform pct. 7 alin. 8 din normele metodologice date in aplicarea art. 68 din Codul fiscal, acestea fiind incluse in categoriile de venituri pentru care venitul net anual se determina pe baza datelor din contabilitate.
Avand in vedere ca persoana fizica – dezvoltator imobiliar are deja infiintata o intreprindere individuala autorizata, care se ocupa cu construirea de apartamente, acestea intrand astfel in patrimoniul afacerii, veniturile realizate in urma vanzarii apartamentelor nu sunt supuse impozitului pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal intrucat acele apartamente fac parte din patrimoniul afacerii intreprinderii individuale, si nu din patrimoniul personal al titularului intreprinderii individuale.
Ca atare, notarii publici nu trebuie sa retina impozitul prevazut de art. 111 din Codul fiscal
intrucat persoana fizica titulara a intreprinderii individuale va achita impozitul, dupa regulile specifice de impozitare a veniturilor din activitati independente. Nu exista nicio prevedere legala prin care eventualul impozit perceput de notar sa fie considerat plata anticipata in contul impozitului anual pe venit al intreprinderii individuale, astfel incat persoana fizica sa plateasca doar diferenta fata de impozit.
Raspuns oferit pentru
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024 - REDUCERE 40 Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024