In ultima perioada au aparut diverse interpretari privind contributia de asigurari sociale de sanatate pentru situatia in care se distribuie dividende asociatilor/actionarilor persoane fizice in anul 2016 insa acestea nu se platesc pana la 31 decembrie 2016.
Vom vedea in continuare care este legislatia aplicabila in aceasta speta.
Veniturile din dividende sunt venituri din investitii. Conform art. 97 alin. (7) din Codul fiscal, in cazul dividendelor/castigurilor obtinute ca urmare a detinerii de titluri de participare, distribuite, dar care nu au fost platite actionarilor/asociatilor/investitorilor pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, impozitul pe dividende/castig se plateste pana la data de 25 ianuarie inclusiv a anului urmator. Impozitul datorat se vireaza integral la bugetul de stat.
Astfel, in cazul dividendelor distribuite in anul 2016 care nu sunt platite actionarilor/asociatilor pana la 31 decembrie 2016 impozitul se plateste pana la data de 25 ianuarie 2017 iar veniturile se declara pe fiecare beneficiar in Formularul 205 pana in ultima zi a lunii febriarie 2017.
In ceea ce priveste contributia de asigurari sociale de sanatate – CASS - conform art. 155 din Codul fiscal regula generala este ca, pentru veniturile din investitii se datoreaza CASS.
Prin exceptie de la regula generala, in anul 2016, in baza prevederilor art. 176 alin. (7) din Codul fiscal, persoanele care realizeaza venituri din dividende nu vor datora contributie de asigurari sociale de sanatate pentru aceste venituri, daca realizeaza concomitent venituri din:
- salarii sau asimilate salariilor;
- pensii;
- activitati independente, cu exceptia veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala;
- asocierea cu o persoana juridica - contribuabil potrivit Titlulul II sau III din Codul Fiscal;
- activitati agricole, silvicultura, piscicultura;
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
- indemnizatii de somaj,
- indemnizații pentru cresterea copilului,
- ajutor social acordat potrivit Legii nr.416/2001,
- indemnizatii pentru incapacitate temporara de munca drept urmare a unui accident de munca sau unei boli profesionale.
Conform art. 178 alin. (1) din Codul fiscal, pentru anul 2016, in cazul persoanelor fizice care realizeaza venituri din investitii si/sau din alte surse, contributia de asigurari sociale de sanatate se stabileste de organul fiscal competent, prin decizie de impunere anuala, pe baza informatiilor din declaratia privind venitul realizat sau din declaratia privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit, precum si pe baza informatiilor din evidenta fiscala, dupa caz.
Din interpretarea acestor prevederi legislative rezulta ca, in cazul dividendelor distribuite in anul 2016 care nu sunt platite pana la 31 decembrie 2016, actionarii/asociatii persoane fizice realizeaza in anul 2016 venituri din dividende. Aceste venituri se declara de catre platitorul de venit in Declaratia 205 pentru anul 2016. Pe baza acesteia organul fiscal stabileste contributia de asigurari de sanatate. Daca se incadreaza la exceptii in anul 2016, respectiv daca in anul 2016 au obtinut venituri de natura celor mentionate la art. 176 alin. (7) din Codul fiscal asociatii/actionarii nu vor datora contributia de asigurari sociale de sanatate pentru veniturile realizate in acest an, chiar daca incasarea efectiva se va efectua in anul 2017.
Acest tratament rezulta si din raspunsurile oferite in cadrul Sesiunii de Indrumare si asistenta contribuabili realizata de ANAF - Directia Generala de Asistenta pentru Contribuabili in data de 29 iunie 2016 ce poate fi consultata aici.