Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Livrari intracomunitare taxabile si facturi catre ONG. Cum declaram corect in D 394?

Data aparitiei: 05 Ianuarie 2017
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
d 394ongfacturilivrari intracomunitaredeclaratia 394codul fiscal

In analiza pe care v-o propunem prin cele ce urmeaza, avem un angajat care se deplaseaza in cateva tari din Uniunea Europeana si livreaza produse catre ONG si persoane fizice. Acestea nu sunt inregistrate in VIES. Intocmeste factura cu TVA si in unele cazuri incaseaza valuta in numerar folosind chitanta.  Vom vedea daca aceste facturi trebuie declarate in D 394. Se mentioneaza ca nu toate ONG-urile au cod de inregistrare in tara lor, CNP-urile persoanelor straine nu sunt validate in D394, iar unele persoane refuza sa ofere CNP.  Vom vedea astfel cum se procedeaza in acest caz.

Iata raspunsul specialistului:

Declaratia 394 se depune pentru orice operatiune taxabila in Romania pentru care, conform titlului VII din Codul fiscal, este emisa o factura, inclusiv pentru avansuri, precum si pentru operatiunile la care se aplica sistemul TVA la incasare.

Operatiunea mentionata este taxabila in Romania, astfel ca facturile vor fi declarate in formularul 394.

Facturile emise catre ONG cu COD valid se vor declara la cartusul E, in timp ce facturile emise catre ONG fara COD si catre persoane fizice vor fi declarate la cartusul D.
 
In ceea ce priveste CNP-ul persoanelor fizice, in instructiunile de completare a formularului 394 se mentioneaza ca este obligatorie completarea CNP/NIF in situatia in care persoana impozabila il colecteaza de la persoana fizica din facturi, contracte (de prestari servicii, de furnizare utilitati, vanzari de bunuri mobile si imobile, etc); in lipsa acestuia, se vor declara numele, prenumele si adresa persoanei fizice.

In situatia in care beneficiarul nu comunica adresa completa declaratia se valideaza chiar daca se completeaza, de exemplu, numai informatia referitoare la "Tara", atat pentru persoanele neinregistrate in scopuri de TVA romane, cat si straine.

 

Raspuns oferit pentru

www.portalcontabilitate.ro de Simona Stanculescu – Economist

 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X