Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Deducere TVA de pe facturi primite cu intarziere. Cum procedam cu Declaratia 394?

Data aparitiei: 09 Ianuarie 2017
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
deducere TVAdeclaratia 394codul fiscalfacturi cu intarziered 394

In analiza urmatoare, avem cazul unei firme care, tinand cont de ultimele prevederi legale potrivit carora nu se mai face rectificativa la declaratia 394, inregistreaza totusi facturile omise in luna in care ii sunt aduse. Stabilim astfel daca pentru aceste facturi care nu apartin perioadei fiscale pentru care se face declaratia se considera TVA deductibil sau nu.

Nu se mai face rectificativa la 394 in sensul ca nu se pot adauga facturi noi, nedeclarate in declaratia initiala. Dar daca ati declarat o denumire sau o suma gresita de exemlu puteti depune rectificativa pentru colectarea acestor elemente deja declarate.

Facturile primite cu intarziere se vor declara in D394 aferenta lunii in care le primiti.
 
In decontul de TVA se vor trece la randul de regularizari.

Momentul declararii lor in 394 nu afecteaza in niciun fel deductibilitatea TVA din aceste facturi.
Art. 299 - "Conditii de exercitare a dreptului de deducere" din Codul fiscal
prevede:

"(1) Pentru exercitarea dreptului de deducere a taxei, persoana impozabila trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

a) pentru taxa datorata sau achitata, aferenta bunurilor care i-au fost ori urmeaza sa ii fie livrate ori serviciilor care i-au fost ori urmeaza sa ii fie prestate in beneficiul sau de catre o persoana impozabila, sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilor efectuate de catre persoanele impozabile care aplica sistemul TVA la incasare, respectiv de catre persoanele impozabile care achizitioneaza bunuri/servicii de la persoane impozabile in perioada in care aplica sistemul TVA la incasare;"

Normele metodologice de aplicare a acestui articol explica:

"69. (1) Persoana impozabila poate deduce taxa aferenta achizitiilor daca sunt indeplinite conditiile de fond prevazute la pct. 67 alin. (1), precum si formalitatile prevazute la art. 299 din Codul fiscal.

(2) Justificarea deducerii taxei se face numai pe baza exemplarului original al documentelor prevazute la art. 299 alin. (1) din Codul fiscal. In cazul facturilor, acestea trebuie sa contina cel putin informatiile prevazute la art. 319 alin. (20) din Codul fiscal si dovada platii, in cazul achizitiilor prevazute la art. 297 alin. (3) din Codul fiscal efectuate de catre persoanele impozabile care aplica sistemul TVA la incasare, respectiv de catre persoanele impozabile care achizitioneaza bunuri/servicii prevazute la art. 297 alin. (2) din Codul fiscal de la persoane impozabile care au aplicat sistemul TVA la incasare."

Normele metodologice si art. 299 reglementeaza deducerea TVA de pe facturi in toate cazurile posibile, dar la niciunul din puncte nu exista nicio conditie referitoare la declararea in 394.
 
Veti deduce deci TVA de pe facturile primite cu intarziere daca sunt respectate criteriile expuse mai sus (detineti factura in original si, dupa caz, dovada platii).


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Anca Ivanov - Expert contabil

 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X