Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

PFA si cheltuielile aferente veniturilor neimpozabile. Cum se incadreaza corect veniturile incasate de la ANAF drept despagubiri?

Data aparitiei: 05 Mai 2017
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
venituri neimpozabilepfabaza de impozitaredespagubirianaf

In cazul de mai jos, avem cazul unui PFA, cabinet medical, care a dedus cheltuielile cu avocatul si expertiza in cadrul unui proces cu ANAF. Vom vedea cum sunt considerate veniturile incasate de la ANAF drept despagubire pentru cheltuieli judecata si daca aceste venituri intra sau nu in baza impozabila. Vom stabili daca sunt considerate venituri din despagubiri sau daca se respectia principiul potrivit caruia, daca s-a dedus cheltuiala cu avocatul si expertiza tehnica, atunci vor intra in baza de impozitare.

Din punct de vedere al impozitarii veniturilor, va incadrati in categoria veniturilor din activitati independente, prin practicarea unei profesii liberale, asa cum prevede Codul fiscal la ART. 67 alin. (2). Astfel, venitul net anual din activitati independente, determinat in sistem real, pe baza datelor din contabilitate se calculeaza ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile efectuate in scopul realizarii de venituri.
 
Referitor la venitul brut, se mentioneaza la ART. 68 alin. (3) lit. c) ca nu sunt considerate venituri brute sumele primite ca despagubiri. Asadar, acestea nu intra in baza de impozitare.
 
De cealalta parte, cheltuielile juridice pot fi cu usurinta conectate cu venitul din despagubire, incadrandu-se in categoria cheltuielilor nedeductibile, deoarece sunt corespunzatoare unui venit neimpozabil, asa cum se precizeaza la ART. 68 alin (7) lit. b). De aceea, va trebui sa reclasificati aceste cheltuieli ca fiind nedeductibile.
 
Asadar, la stabilirea bazei de impozitare, nu vor fi incluse nici venitul din despagubirea primita, nici cheltuielile de avocatura si expertiza. Venitul net anual rezultat din activitati independente se impoziteaza cu cota de 16%.

Raspuns oferit pentru 

www.portalcontabilitate.ro de Gabriel Apostolescu - Consultant contabil si fiscal

 





Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X