email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PFA si cheltuielile aferente veniturilor neimpozabile. Cum se incadreaza corect veniturile incasate de la ANAF drept despagubiri?

venituri neimpozabilepfabaza de impozitaredespagubirianaf

In cazul de mai jos, avem cazul unui PFA, cabinet medical, care a dedus cheltuielile cu avocatul si expertiza in cadrul unui proces cu ANAF. Vom vedea cum sunt considerate veniturile incasate de la ANAF drept despagubire pentru cheltuieli judecata si daca aceste venituri intra sau nu in baza impozabila. Vom stabili daca sunt considerate venituri din despagubiri sau daca se respectia principiul potrivit caruia, daca s-a dedus cheltuiala cu avocatul si expertiza tehnica, atunci vor intra in baza de impozitare.

Din punct de vedere al impozitarii veniturilor, va incadrati in categoria veniturilor din activitati independente, prin practicarea unei profesii liberale, asa cum prevede Codul fiscal la ART. 67 alin. (2). Astfel, venitul net anual din activitati independente, determinat in sistem real, pe baza datelor din contabilitate se calculeaza ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile efectuate in scopul realizarii de venituri.
 
Referitor la venitul brut, se mentioneaza la ART. 68 alin. (3) lit. c) ca nu sunt considerate venituri brute sumele primite ca despagubiri. Asadar, acestea nu intra in baza de impozitare.
 
De cealalta parte, cheltuielile juridice pot fi cu usurinta conectate cu venitul din despagubire, incadrandu-se in categoria cheltuielilor nedeductibile, deoarece sunt corespunzatoare unui venit neimpozabil, asa cum se precizeaza la ART. 68 alin (7) lit. b). De aceea, va trebui sa reclasificati aceste cheltuieli ca fiind nedeductibile.
 
Asadar, la stabilirea bazei de impozitare, nu vor fi incluse nici venitul din despagubirea primita, nici cheltuielile de avocatura si expertiza. Venitul net anual rezultat din activitati independente se impoziteaza cu cota de 16%.

Raspuns oferit pentru 

www.portalcontabilitate.ro de Gabriel Apostolescu - Consultant contabil si fiscal

 

de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
venituri neimpozabilepfabaza de impozitaredespagubirianaf


Data aparitiei: 05 Mai 2017

Votati articolul "PFA si cheltuielile aferente veniturilor neimpozabile. Cum se incadreaza corect veniturile incasate de la ANAF drept despagubiri?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X