In analiza pe care v-o propunem azi avem ca exemplu o firma care a inregistrat anul trecut o factura de servicii care in fapt era stornata si s-a emis inregistrarea stornarii. Avand in vedere ca valoarea este semnificativa, vom vedea cum se poate face corectia si ce declaratii trebuie rectificate avand in vedere ca a fost depus deja bilantul pentru anul 2016.
Iata raspunsul specialistului:
- Oct 1440 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 148
2024, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Oct 14100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Oct 14100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - FARA intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Oct 2238 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, editia 47
2024, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Oct 2297 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Salarizare si Contributii
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Oct 2399 locuri
disponibileWebinarul Noua Lege a Pensiilor
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Conform reglementarilor contabile in vigoare, erorile din perioadele anterioare se refera si la prezentarea eronata a informatiilor in situatiile financiare anuale, iar corectarea acestor erori se efectueaza la data constatarii lor.
Se mai precizeaza si faptul ca situatiile financiare ale anilor in care s-au constatat erorile nu vor fi afectate, motiv pentru care exista doua posibilitati de corectie in evidentele contabile, ce au la baza rationamentul privind clasificarea unei erori in semnificativa sau nesemnificativa.
O eroare este semnificativa daca aceasta ar putea influenta deciziile economice ale utilizatorilor, luate pe baza situatiilor financiare anuale. Clasificarea unei erori in semnificativa sau nesemnificativa se efectueaza la nivelul fiecarei entitati, avand in vedere natura sau valoarea individuala ori cumulata a elementelor ce o compun.
Asadar, modul de corectie al erorilor provenind din perioadele anterioare este urmatorul:
Corectarea erorilor semnificative aferente exercitiilor financiare precedente se efectueaza pe seama rezultatului reportat (contul 1174 "Rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile")
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Impozitarea veniturilor din chirii 2024
Erorile nesemnificative pot fi corectate si pe seama contului de profit si pierdere, utilizand un cont de cheltuiala, respectiv venit, in functie de natura corectiei.
Trebuie avut in vedere si faptul ca in notele explicative la situatiile financiare ale perioadei in care s-au corectat erorile (anul 2017 in cazul dvs.) trebuie prezentate informatii cu privire la natura lor si perioadele afectate de acestea.
Rectificarea declaratiilor recapitulative (D390 si D394) se va efectua doar daca este cazul, respectiv daca s-a inregistrat gresit valoarea unei facturi sau daca s-a omis inregistrarea sa in perioada careia apartinea. Decontul de TVA nu se rectifica, toate corectiile evidentiindu-se in decontul lunii curente pe randurile de regularizari: Rd. 16 pentru TVA colectata , respectiv Rd. 32 pentru TVA dedusa. De asemenea, conform celor de mai sus, situatiile financiare ale anului 2016 nu se modifica.
Baza legala: Ordinul Nr. 1802 din 29 decembrie 2014 - Partea I pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, sectiunea 2.5.2. Corectarea erorilor contabile, ART. 65-68.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Gabriel Apostolescu