Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Inchiderea soldului contului 4118. Care sunt implicatiile fiscale?

Data aparitiei: 10 Iulie 2017
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
fuziuneOMFP 1802/2014creante neincasateinregistrari contabile

In analiza de mai jos, societatea in cauza a fost infiintata in anul 2008 prin fuziune cu alte doua societati. La momentul fuziunii s-a preluat soldul contului 4118 de la celelalte doua societati. Societatile absorbite figureaza pe RECOM ca fiind radiate. Vom vedea daca se poate sterge soldul la 4118 avand in vedere ca au trecut peste 5 ani.

Creantele pot fi scoase din evidenta contabila in situatia in care sunt prescrise, insa aveti obligatia de a demonstra ca au fost luate toate masurile legale pentru incasarea lor, aspect reglementat la pct. 328 din OMFP 1802/2014 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate. 
 
Creantele neincasate, prescrise, neconfirmate de catre debitori se scot din evidenta periodic dupa inventarierea anuala a acestora, la propunerea comisiei de inventariere.
 
Scoaterea din evidenta a creantei neincasate se efectueaza prin inregistrarea contabila 654 = 4118, cheltuiala astfel constituita fiind nedeductibila la calculul impozitului pe profit, cu exceptia urmatoarelor cazuri, prezentate la ART. 25 alin. (4) lit. h)  din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal:

1. punerea in aplicare a unui plan de reorganizare confirmat printr-o sentinta judecatoreasca, in conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014;
2. procedura de faliment a debitorilor a fost inchisa pe baza hotararii judecatoresti;
3. debitorul a decedat si creanta nu poate fi recuperata de la mostenitori;
4. debitorul este dizolvat, in cazul societatii cu raspundere limitata cu asociat unic, sau lichidat, fara succesor;
5. debitorul inregistreaza dificultati financiare majore care ii afecteaza intreg patrimoniul;  
6. au fost incheiate contracte de asigurare;


 
Concomitent cu aceasta inregistrare, este necesara inchiderea provizionului constituit initial pentru deprecierea creantelor clienti, deoarece a ramas fara obiect, prin nota contabila 491 = 7814. Venitul inregistrat este impozabil in limita provizionului constituit initial. 
 
Din punct de vedere al taxei pe valoare adaugata colectata, ce se regaseste in suma inregistrata in debitul contului 654, aceasta nu se poate diminua prin ajustare, deoarece se precizeaza in Normele de aplicare ale ART. 287, pct. 32 alin (6) faptul ca ajustarea bazei de impozitare a TVA este permisa doar pentru facturile care se afla in cadrul termenului de prescriptie prevazut in Codul de procedura fiscala. 
 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Gabriel Apostolescu - Consultant contabil si fiscal

 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X