email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum ar trebui contabilii sa ofere consultanta privind planificarea fiscala si cand au obligatia de a rezilia un contract?

contabiliconsultanta fiscalaplanificare fiscalaautoritatisfaturi contabil

In ce priveste planificarea fiscala, intr-un document recent privind rolul profesionistilor contabili in impozitare, publicatia Accountancy Europe a oferit cateva linii de orientare pentru contabili, de luat in considerare atunci cand isi sfatuiesc clientii. Se mentioneaza insa ca aceste sfaturi sunt pentru o situatie ideala si ca e posibil sa nu se aplice in toate jurisdictiile, in functie de reglementarile variate din fiecare zona, perspectivele culturale diferite sau faptul ca dezbaterea privind gradul de respectare a obligatiilor fiscale se afla la un nivel diferit in fiecare tara. 

Contabililor li se cere adesea, uneori prin lege, sa ii faca pe contribuabili constienti de toate caile legale prin care raspunderea fiscala poate fi atenuata - cel putin in cadrul contractului si cu privire la ceea ce ar trebui sa fie asteptarile din  partea unui profesionist cu o experienta similara. Cu toate acestea, decizia finala ii apartine clientului in ce priveste urmarea procedurii privind planificarea fiscala, iar contabilul e liber sa refuze sa aplice aranjamentele pe care nu le considera ca fiind in avantajul clientului pe termen lung sau care intra in conflict cu codul deontologic sau poate aduce daune renumelui profesional. 

In afara de principiile pe care toti contabilii trebuie sa le respecte in activitatea profesionala zilnica, Accountancy Europe face patru recomandari de urmat cand contribuabilii sunt sfatuiti de catre contabili:


1. Contabilii trebuie sa ofere consultanta fiscala bazata pe evaluarea realista a legislatiei fiscale in vigoare. Acolo unde exista neclaritati, contabilul trebuie sa ofere clientului evaluarea lor sincera a acestor nesigurante, precum si riscul potential pe care il implica. Unde e necesar, profesionistul contabil trebuie sa beneficieze de lamuriri suplimentare adecvate pentru a confirma luarea de pozitie prezentata clientului. 

2. Contabilii trebuie sa ofere consultanta fiscala in functie de fiecare client in parte. In practica, profesionistii contabili nu ar trebuie sa promoveze scheme de evitare a platii taxelor prefabricate, ci mai degraba sa ofere sfaturi in functie de realitatile comerciale si economice ale clientului in cauza. 

3. Contabilii NU trebuie sa elaboreze sau sa promoveze structuri de planificare fiscala sau angajamente care au ca scop obtinerea altor rezultate decat cele cerute clar de legiuitor si/sau care sunt in intregime artificiale sau fortate si care urmaresc sa exploateze portite in legislatie, nepotriviri intre diferite legi sau tratament diferit al structurilor din diferite tari. 

4. Contabilii au obligatia de a incheia orice relatie contractuala cu acei clienti care aleg sa nu ofere informatii relevante (definite astfel la nivel national) catre autoritatile fiscale.


Documentul complet publicat de Accountancy Europe poate fi descarcat de aici


de Miruna Petrache

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contabiliconsultanta fiscalaplanificare fiscalaautoritatisfaturi contabil


Data aparitiei: 26 Iulie 2017

Votati articolul "Cum ar trebui contabilii sa ofere consultanta privind planificarea fiscala si cand au obligatia de a rezilia un contract?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 4 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Avansuri de trezorerie: documente justificative pentru avansuri spre decontare si functiunea contului 542

    • Entitatile pot acorda sume in numerar sau prin banca, denumite avansuri spre decontare, puse la dispozitia angajatilor, in vederea efectuarii unor plati in numele societatii sau in vederea efectuarii unor deplasari in interes de serviciu. Avansurile spre decontare sunt sume puse la dispozitia administratorilor sau a salariatilor din entitate, in vederea efectuarii unor plati in numele acesteia. De regula, justificarea avansului si transformarea sa in cheltuiala efec...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • De ce este esential sa aveti Dosare Permanente ale Clientilor: 7 avantaje majore

    • Atunci cand sunt solicitate lucrari de audit interne/externe sau firma-client are inspectii fiscale, dosarul permanent furnizeaza toate documentele necesare pentru a sustine tranzactiile si operatiunile contabile ale clientului. Acest lucru reduce timpul si efortul necesar pentru pregatirea si gestionarea auditului si creste nivelul de incredere in fata auditorilor/inspectorilor.   Dosarul permanent este un instrument vital in procesul de tinere a contabili...» citeste mai departe aici

  • Impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA): formula de calcul si exemplu practic

    • Incepand cu anul 2024, contribuabilii care inregistreaza in anul precedent o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro si care, in anul de calcul, determina un impozit pe profit cumulat de la inceputul anului fiscal/anului fiscal modificat pana la sfarsitul trimestrului/anului de calcul mai mic decat impozitul minim pe cifra de afaceri stabilit potrivit unei formule prevazute la art. 181 alin. (3) din Codul fiscal, sunt obligati la plata impozitului pe pr...» citeste mai departe aici

X