In ce priveste planificarea fiscala, intr-un document recent privind rolul profesionistilor contabili in impozitare, publicatia Accountancy Europe a oferit cateva linii de orientare pentru contabili, de luat in considerare atunci cand isi sfatuiesc clientii. Se mentioneaza insa ca aceste sfaturi sunt pentru o situatie ideala si ca e posibil sa nu se aplice in toate jurisdictiile, in functie de reglementarile variate din fiecare zona, perspectivele culturale diferite sau faptul ca dezbaterea privind gradul de respectare a obligatiilor fiscale se afla la un nivel diferit in fiecare tara.
Contabililor li se cere adesea, uneori prin lege, sa ii faca pe contribuabili constienti de toate caile legale prin care raspunderea fiscala poate fi atenuata - cel putin in cadrul contractului si cu privire la ceea ce ar trebui sa fie asteptarile din partea unui profesionist cu o experienta similara. Cu toate acestea, decizia finala ii apartine clientului in ce priveste urmarea procedurii privind planificarea fiscala, iar contabilul e liber sa refuze sa aplice aranjamentele pe care nu le considera ca fiind in avantajul clientului pe termen lung sau care intra in conflict cu codul deontologic sau poate aduce daune renumelui profesional.
In afara de principiile pe care toti contabilii trebuie sa le respecte in activitatea profesionala zilnica, Accountancy Europe face patru recomandari de urmat cand contribuabilii sunt sfatuiti de catre contabili:
1. Contabilii trebuie sa ofere consultanta fiscala bazata pe evaluarea realista a legislatiei fiscale in vigoare. Acolo unde exista neclaritati, contabilul trebuie sa ofere clientului evaluarea lor sincera a acestor nesigurante, precum si riscul potential pe care il implica. Unde e necesar, profesionistul contabil trebuie sa beneficieze de lamuriri suplimentare adecvate pentru a confirma luarea de pozitie prezentata clientului.
2. Contabilii trebuie sa ofere consultanta fiscala in functie de fiecare client in parte. In practica, profesionistii contabili nu ar trebuie sa promoveze scheme de evitare a platii taxelor prefabricate, ci mai degraba sa ofere sfaturi in functie de realitatile comerciale si economice ale clientului in cauza.
3. Contabilii NU trebuie sa elaboreze sau sa promoveze structuri de planificare fiscala sau angajamente care au ca scop obtinerea altor rezultate decat cele cerute clar de legiuitor si/sau care sunt in intregime artificiale sau fortate si care urmaresc sa exploateze portite in legislatie, nepotriviri intre diferite legi sau tratament diferit al structurilor din diferite tari.
4. Contabilii au obligatia de a incheia orice relatie contractuala cu acei clienti care aleg sa nu ofere informatii relevante (definite astfel la nivel national) catre autoritatile fiscale.
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Documentul complet publicat de Accountancy Europe poate fi descarcat de aici.